Wat is de ideale pluriforme samenleving?

Wat is de ideale pluriforme samenleving? Media zijn nooit objectief. Er zit altijd wel een mening in verstopt. Welk nieuws zenden we uit? Hoe laten we het zien, 10% niet of 90% wel? Wat is nu de ideale pluriforme samenleving. Is het in een ander land beter dan hier?

Media

Heeft de media invloed op onze mening over de pluriforme samenleving? Hier zijn twee theorieën over ontstaan:
  • De betekenisgevertheorie: als de media constant allochtonen in verband brengt met problemen als werkeloosheid, criminaliteit en drugsgebruik, gaan lezers en kijkers vanzelf geloven in het 'allochtonenprobleem', ze geven de schuld aan de allochtonen. De media is een vormgever van de werkelijkheid.
  • De Myceliumtheorie: de dominante waarden en normen van de samenleving bepalen wat de journalisten maken. De media is een spiegel van de werkelijkheid.

Journalisten kunnen kiezen voor een breed publiek (marktgericht, commerciële zenders) of voor een klein selectief publiek (geprofileerd, publieke zenders). Marktgerichte zenders kun je herkennen aan:
  • Veel amusement en praktische informatie over hobby's
  • Nieuws en amusement worden luchtig gebracht, zodat je er niet veel over na moet denken
  • De vormgeving is druk.

Elke journalist heeft een politieke kleur (mening) en die laat hij zien in zijn werk (openlijk of verborgen). Conservatieve amusementsprogramma's laten vaak stereotiepe beelden zien, terwijl progressieve programma's relatieverende beelden laten zien.

De media kan veel invloed hebben op de publieke opinie en die heeft invloed op de politiek. Daardoor is het immigratie- en integratiebeleid een stuk rechtser geworden. Het aantal asielzoekers nam af, het opleidingsniveau van de arbeidsmigranten ging omhoog en het beleid voor gezinsvorming werd aangescherpt. De overheid wil etnische onderklasse en gettovorming voorkomen, nieuwkomers moeten verplichte inburgeringscursussen volgen en strijdt op de arbeidsmarkt tegen discriminatie.

Debat

Linkse politici zeggen dat wijken van allochtonen zo slecht worden beschreven, dat er een negatief beeld ontstaat. Allen de negatieve kanten krijgen in de media aandacht. Rechtse politici vinden dat die wijken er echt zo slecht aan toe zijn en dat de media dit eigenlijk nog zacht uitdrukt.

Rotterdamwet

Sinds 2005 is er de Rotterdamwet. Midden politici willen dat kansarmen niet in probleemwijken komen wonen en dat de kansrijken minder belasting hoeven te betalen. Uitkeringstrekkers mogen niet meer in deze wijken gaan wonen.
Rechtse politici willen een stop van nieuwe migranten, islamitische scholen en moskeeën in deze wijken. Linkse politici vinden deze wet onacceptabel. Het is racistisch, discriminerend en schandalig. De kansarmen worden zo nog kansarmer gemaakt.

Andere landen

Er zijn grote verschillen tussen de immigratie- en integratiepolitiek in verschillende landen. Australië heeft bijvoorbeeld weinig migranten en een hoge mate van assimilatie, terwijl Spanje daarentegen veel migranten heeft en een hoge mate van behoud van eigen cultuur.

De wereld is op weg naar de vorming van een wereldcultuur (meltingpotscenario) met dezelfde normen en waarden. Het uitgangspunt van deze 'eenwording van culturen' zijn de universele rechten van de mens. Daarnaast gebeurt het ook op steeds meer gebieden, zoals film, mode en muziek.

Debat

In het debat over de vorming van een wereldcultuur staan twee partijen tegenover elkaar: de optimisten (rechts) en de pessimisten (links). De optimisten denken dat de vorming van een wereldcultuur alleen maar voordelen heeft. Mensen kunnen deelnemen aan iets dat hun eigen sociale achtergrond ver ontstijgt en hen prestige geeft. Ieder mens wil het economisch beter krijgen en door internationale uitwisseling zal dat gebeuren. De kans op oorlogen zal ook verkleinen en niet alles zal natuurlijk helemaal hetzelfde worden, want het moet echt niet te gek worden. Pessimisten vinden de westerse wereldcultuur niet zo ideaal. Deze is te eenzijdig en dat leggen we dan ook op in niet-westerse landen. Dit zal dan voor botsingen zorgen. Meningen zullen verschillen en het gemeenschapsgevoel wordt kleiner.
© 2008 - 2024 Judogirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ziet de pluriforme samenleving in Nederland eruit?Hoe ziet de pluriforme samenleving in Nederland eruit?Nederland is een pluriforme of multiculturele samenleving. Ongeveer 24% van de inwoners in Nederland komt van buitenland…
Opvoeding en maatschappijvisieWe kunnen niet voorbij gaan aan de samenleving waarin kinderen/jongeren nu en in de toekomst leven. Zij moeten juist zo…
Visies op de pluriforme samenlevingVisies op de pluriforme samenlevingBinnen de multiculturele samenleving zijn er twee visies te onderscheiden: de cultuurrelativisten en de cultuuruniversal…
De pluriforme samenleving van NederlandDe pluriforme samenleving van NederlandNederland is een pluriforme samenleving, waarbij iedereen anders is maar toch ook weer allemaal gelijk. Verschillende me…

De Japanse GeishaWie aan Japan denkt denkt ook al snel aan geisha's, maar wie waren en zijn die geisha's? Zijn het prostituées of zijn he…
De pluriforme samenleving in de praktijkIn theorie klinkt het allemaal leuk en aardig, maar hoe loopt het allemaal in de praktijk? Gaan allochtonen en autochton…
Judogirl (64 artikelen)
Laatste update: 13-09-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.