Boekverslag: Kiera Cass 'De Selectie' (De Selection-reeks 1)

Boekverslag: Kiera Cass 'De Selectie' (De Selection-reeks 1) De Selectie is het eerste deel van de young adult-trilogie de Selection, met America Singer in de hoofdrol. De Selection-trilogie is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Kiera Cass. In 2012 maakte ze haar officiële debuut met het eerste deel uit de Selection-trilogie. Inmiddels is de gehele reeks verschenen en heeft Kiera Cass twee vervolgdelen geschreven, die zich twintig jaar later afspelen. In dit deel doet America Singer op aanraden van haar familie en vriendje Aspen mee aan de Selectie, een afvalronde waarin prins Maxon zijn toekomstige vrouw zoekt. Alhoewel America zelf niet veel zin heeft om Maxon beter te leren kennen, merkt ze al snel dat hij best wel meevalt en moet ze toegeven dat ze zelfs gevoelens voor hem krijgt. Verscheurd door haar gevoelens voor Aspen en Maxon probeert ze de Selectie door te geraken, zodat ze mee kan doen aan de Elite.

Gegevens

  • Originele titel: The Selection
  • Titel: De Selectie
  • Reeks: Selection-trilogie (1)
  • Auteurs: Kiera Cass
  • Eerste druk: 2012
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
  • Vertaling: Hanneke van Soest
  • Aantal pagina's: 272
  • ISBN: 978 90 0033 835 1

Samenvatting

De uitnodiging

In Illea wordt prins Maxon Schreave meerderjarig, waardoor de Selectie wordt georganiseerd om een bruid te zoeken tussen alle meisjes van zestien tot twintig jaar die in Illea wonen. De eerste selectie wordt gemaakt door uit elke provincie één meisje te kiezen, die de kans krijgt om de prins te ontmoeten en voor een tijdje te wonen in het paleis.

America Singer wordt uitgenodigd om mee te doen aan de Selectie. America's moeder ziet het als een kans om uit de financiële problemen te komen. Illea is een jong land, waarin iedereen in een kastenstelsel leeft. De familie van America zijn Vijven, de kaste van de kunstenaars die slechts drie treden hoger staat dan de laagste kaste, waardoor ze dikwijls geconfronteerd worden met geldnood en gebrek aan eten. Terwijl haar moeder enthousiast is, ziet America het helemaal niet zitten om een kans te wagen om lid te worden van de koninklijke familie.

America weigert zelfs om mee te doen aan de Selectie. Ze zou nooit verliefd kunnen worden op prins Maxon, want ze heeft al twee jaar een vriendje, Aspen. Doordat Aspen uit een andere kaste komt, kan niemand weten dat ze verliefd zijn op elkaar, aangezien een vrouw wordt afgeraden beneden haar kaste te trouwen. Aspen vindt dat ze de kans moet nemen om een beter leven te krijgen. Hij wil niet de reden zijn waarom ze niet zou meedoen. America belooft dat ze zal meedoen, maar ze wil enkel Aspens vrouw worden. Maar net voordat America vertrekt naar de Selectie, maakt Aspen het uit met America. Hij wil niet dat ze door hem haar toekomst zal verknallen door in een lagere kaste te belanden.

De Selectie

In de Selectie starten ze met 35 meisjes. De Selectie heeft enkele regels, zo kan niemand contact opnemen met de buitenwereld, tenzij de prins het goedkeurt. Maxon beslist ook of een meisje mag blijven of gaan, je kan als meisje niet zelf beslissen wanneer je wil vertrekken. Maar er zijn ook voordelen, de familie van de meisjes ontvangen een compensatie voor elke week dat ze blijven. Ook verhogen de meisjes van kaste. Zo wordt America een Drie.

Al snel heeft America een vriendin, Marlee. Ze kletsen constant met elkaar, wat America een fijn en vertrouwelijk gevoel geeft. Ze had nooit echt een vriendin gehad, dus ze geniet met volle teugen van Marlees aanwezigheid. Tijdens de dagen dat ze er verblijven leren de meisjes hoe ze zich moeten gedragen, de regels van het protocol, tafelmanieren en zo veel andere dingen.

Maxon

America moet wennen aan het leven in een paleis, waardoor ze haar helemaal niet goed voelt en nood heeft om naar buiten te gaan. Wanneer ze dit probeert te doen wordt ze tegengehouden door een schildwacht, maar Maxon komt tussenbeide en gaat samen met America naar buiten. Hij is elegant en charmant, maar dat maakt niet veel indruk op haar.

Maar ze vertrouwt hem wel en vertelt Maxon dat ze al verliefd is op iemand anders. Wanneer Maxon dat hoort, stelt hij voor dat hij haar terug naar huis stuurt. Dat is echter geen oplossing voor America aangezien haar familie het geld goed kan gebruiken. Ze vraagt of hij haar nog even kan laten blijven en als tegenprestatie zou ze zijn vriendin kunnen zijn. Iemand die hij kan vertrouwen en waar hij altijd mee kan praten. Maxon ziet het plan direct zitten.

America is opgelucht dat ze eerlijk kan zijn tegen Maxon. Zeker wanneer ze verneemt dat er al acht meisjes terug naar huis zijn gestuurd. America kan eindelijk genieten van haar comfortabele leven, ook al weet ze dat het ooit zal eindigen. Wanneer Maxon en America elkaar zien, praten ze over koetjes en kalfjes, en op die manier leren ze elkaar beter kennen. Ook met Marlee heeft ze een goede band, en America is overtuigd dat Marlee de Selectie moet en zal winnen.

Wanneer het paleis wordt aangevallen door de rebellen vindt America het best wel eng. Ze had al van de rebellen gehoord, maar was er nooit echt mee geconfronteerd geweest. Maxon legt haar uit dat er twee rebellengroepen bestaan, de Noordelijken en de Zuidelijken. De Noordelijken vallen het paleis dikwijls aan, zo willen ze chaos creëren. Maar de aanvallen van de Zuidelijken, die de monarchie willen omver werpen, zijn gevaarlijker, dan vallen er meestal doden. De aanval is al snel voorbij, zodat het leven in het paleis weer verder kan gaan.

Tijdens de gesprekken met America ontdekt Maxon over het echte leven in Illea, Ameica vertelt hem van alles wat ze meemaakt en hij ontdekt dat hij helemaal niet op de hoogte is van wat er buiten het paleis gebeurt. Maar het interesseert hem en hij luistert naar de verhalen van America. Hij past zelfs dingen aan, waardoor het leven in Illea wat aangenamer is voor iedereen. Maxon belooft dat hij America zo lang mogelijk in het paleis zal houden, tenzij America klaar is om te vertrekken en dan zal hij haar ook niet tegenhouden.

Door meer om te gaan met Maxon, vervaagt haar verdriet voor Aspen en realiseert America zich dat ze gevoelens heeft voor de toekomstige koning. Ook hij heeft gevoelens voor haar. Hij vraagt haar dan ook of hij een kans maakt en America kan niet anders antwoorden dan ja.

Aspen

Naast haar gesprekken met Maxon heeft America een dagelijkse routine gevonden, die bestaat uit de maaltijden met de koninklijke familie en het doorbrengen in de vrouwenkamer, waar ze veel tijd besteedt aan haar muziekstudie. Alles verloopt perfect tot ze ontdekt dat Aspen, die ondertussen in het leger is gerekruteerd, haar persoonlijke schildwacht is geworden. Ze merkt dat ze nog altijd van hem houdt. Helemaal in de war door haar gevoelens voor de twee jongens weet ze niet of ze eerlijk moet zijn tegen Maxon dat Aspen in het paleis werkt of beter zou zwijgen.

Wanneer Celeste, een meedogenloos meisje, weer een van de andere kandidaten op een achterbakse manier aanvalt, brengt America Maxon er van op de hoogte. Ze is er van overtuigd dat Celeste een rotte appel is en niet in het paleis hoort. Maar Maxon wil er niets van horen en vertrekt zelfs boos. Door haar ontgoocheling in Maxon, laat America het dan ook toe dat Aspen weer toenadering zoekt. Ze geniet van zijn kussen en beschouwt het als Maxons verdiende loon.

Na een nieuwe aanval van de rebellen zijn heel wat meisjes bang en wordt de beslissing genomen om hen terug naar huis te laten gaan, waardoor er slechts negentien meisjes overblijven. Een week later besluit Maxon in overleg met zijn ouders dat hij het aantal meisjes van de Selectie terugbrengt tot de Elite, de groep van de uitverkoren meisjes, waardoor hij iedereen naar huis stuurt op zes na. De overblijvers zijn Marlee, Kriss, Natalie, Celeste, Elise en America.

Maxon, die niet langer boos kan zijn op America, legt haar uit dat de keuze niet helemaal die van hem is, maar ook een politieke kant heeft. Zo is Marlee de favoriet van het publiek, Natalie en Kriss zijn charmante meisjes, Celeste komt uit een familie die Maxons vader als bondgenoot wil behouden en Elise heeft relaties in Nieuw-Azië, waar het land oorlog mee heeft. Maxon weet dat America nog altijd twijfels heeft over haar gevoelens voor hem en door de aanwezigheid van de andere kandidates kan hij verder gaan als ze beslist om naar huis te gaan. Maar America beantwoordt zijn kus, waardoor zijn hoop weer groeit. America realiseert zich dat ondanks haar gevoelens voor Aspen en Maxon, ze nu bij de Elite zit en nu het heft in eigen handen moet nemen en eerst aan zichzelf moet denken.

Hoofdpersonen

America Singer

Naast America zijn er nog vier kinderen in het gezin: Kenna, Kota, May en Gerard. Ze is de middelste van de kinderen. Enkel America, May en Gerard wonen nog thuis. Ze heeft haar koppigheid van haar moeder geërfd. Ze heeft een opvliegend karakter en een grote mond en zegt soms dingen waardoor ze in de problemen geraakt. America is al snel de lieveling van het publiek, alhoewel ze niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze is stil en mysterieus in de ogen van de andere kandidaten van de Selectie.

Aspen

Aspen is bijna negentien jaar. Hij is een lange, tengere jongen met donker haar en groene ogen. Hij is een Zes, de kaste van de bedienden. Aspen is knap en heeft twee zusjes, een tweeling van zestien jaar. Zijn vader is drie jaar geleden overleden.

Maxon

Hij is knap en heeft honingblond haar en bruine ogen. Maxon is hoffelijk, maar heel onhandig in het bijzijn van meisjes.

Marlee Tames

Ze komt uit Kent. Marlee heeft blond haar en bruine ogen. Ze houdt van films en is heel loyaal.

Ashley Brouillette

Ze ziet er fragiel uit met haar blond haar en zachte, helderblauwe ogen. Ashley is een heel stil meisje.

Celeste Newsome

Ze is een Twee en komt uit Clermont. Ze is mooi meisje, maar ze is ook heel arrogant en probeert al haar concurrenten constant te intimideren en zelfs uit te schakelen, door er voor te zorgen dat ze naar huis worden gestuurd.

Symbolen en motieven

Ontgoocheling

America is verdrietig omdat Aspen haar gewoon had laten vallen en duidelijk niet gelooft in de toekomst van hun relatie.

Vertrouwen

Zowel America als Maxon weten dat ze elkaar kunnen vertrouwen. En het doet hen beiden deugd dat ze met iemand kunnen praten, zonder veel te moeten nadenken over hun woorden.

Concurrentie

De andere meisjes zien dat Maxon veel afspreekt met America en denken dat hij het liefst bij haar is. Waardoor ze alles proberen om toch op te vallen bij hem.

Vergissing

America realiseert zich dat ze een compleet verkeerd beeld had van Maxon. Hij is helemaal geen afstandelijke, stijve hark. Maar hij is lief, heeft aandacht voor iedereen en ze is er van overtuigd dat hij een heel goede koning zal worden.

Keuzes

Door haar gevoelens voor Aspen en Maxon, weet America helemaal niet voor wie ze moet kiezen en beslist ze eerst voor haarzelf te kiezen. Zo heeft ze de tijd om na te denken, en een keuze te maken.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 272 bladzijden, die verdeeld zijn over 25 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van America Singer, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Liefde is van alle klassen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Illea.

Evaluatie

Het verhaal start traag, maar van zodra America in het paleis woont, heb je als lezer de smaak te pakken om verder te lezen. Het verhaal van het leven in het paleis is goed uitgeschreven en zorgt ervoor dat je er een beeld van kunt maken, met de jurken, de concurrentie, de knappe prins, en de intriges. Het grootste deel van het verhaal is romantisch, maar er zijn nog enkele verhaallijnen (de rebellen en Celeste) die duidelijk nog niet klaar zijn en in de volgende delen wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Wordt America de moderne Sissi, die je laat wegdromen?

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
recensieRecensie: Het geheim van de wisselvogelsHet boek het geheim van de wisselvogels is geschreven door Anna van Praag. Dit is het tweede deel van een trilogie over…
Human Resource managementHuman resource management,wat is dit precies? en van begin tot eind de stappen hoe je mensen gaat werven voor een organi…
Responscyclus uit verschillende perspectievenResponscyclus uit verschillende perspectievenEr zijn veel theorieen over de seksuologie. Verschillende wetenschappers hebben dit nader bekeken, waaronder Masters en…

Boekverslag: 'Eilandgasten' van Vonne van der MeerBoekverslag: 'Eilandgasten' van Vonne van der MeerDuinroos is een vakantiehuis op een Waddeneiland. Tussen april en september logeren er verschillende personen die elkaar…
Boekverslag: Alex Marwood 'Waar is ze?'Boekverslag: Alex Marwood 'Waar is ze?''Waar is ze' is een thriller van de Britse schrijfster Alex Marwood. In Waar is ze verdwijnt Coco Jackson, tijdens een w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: van Goor
  • Boek - Kiera Cass 'De selectie' (ISBN: 978 90 0033 835 1) - gelezen op 5/6/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.