Boekverslag: Karel en de Elegast

Hier vindt u het boekverslag van Karel en de Elegast. Dit is een oud middeleeuws verhaal dat bewaard is gebleven en vertaalt is door de heer H. Adema. Speciaal voor u heb ik dit boekverslag openbaar gemaakt. Dit heb ik gedaan omdat de verhaallijn dankzij het verouderde taalgebruik niet zo eenvoudig te volgen is. Ook is dit verslag goed te gebruiken als opfrismateriaal voor degene die een presentatie over dit boek hebben.

Gegevens

  • Titel: Karel en de Elegast
  • Ondertitel: Tekst en vertaling door H. Adema
  • Eerste druk: 1982

Samenvatting

Het verhaal begint met Karel de Grote en een engel. De engel heeft een boodschap van god. Karel moet deze nacht nog wat stelen, zijn leven hangt er vanaf. Eerst neemt Karel het niet zo serieus, maar uit eindelijk gaat hij op pad om te stelen. Met een beetje hulp van boven valt toevallig het hele kasteel in een diepe slaap. Karel kan ongemerkt vertrekken. Tijdens zijn reis ziet Karel in hoe slecht hij is geweest voor zijn verbannen Hertog, de Elegast. In het bos komt hij een zwarte ridder tegen, ze vechten en uiteindelijk moet de zwarte ridder zijn naam geven. Het blijkt de Elegast te zijn. Zonder dat de Elegast weet dat Karel Karel is, besluiten ze dat ze Eggeric te bestelen. Als ze een grote buit binnen gaat de Elegast nog een het mooiste zadel van de wereld stelen van de slaapkamer van Eggeric. Door de bellen aan het zadel worden Eggeric en zijn vrouw wakker. Eggeric en zijn vrouw (de zus van Karel de grote) ruziën. Eggeric is van plan om Karel te vermoorden, zijn vrouw gaat ertegenin en krijgt een klap, de Elegast vangt het bloed dat uit haar neus en mond stroomt op in zijn handschoen. Met een mooie toverspreuk valt iedereen ook in dit kasteel in een diepe slaap. De Elegast vertelt alles aan karel (maar nog steeds weet de Elegast niet dat hij tegen karel praat). Karel begrijpt waarom hij van god moest gaan stelen. Hij belooft aan Elegast om de koning in te lichten over het complot. De volgende dag worden alle “slechteriken” gevangen genomen. De Elegast levert het bloed in zijn handschoen als bewijst van Eggerics verraad. De Elegast duelleert met Eggeric en wint dankzij wat hulp van god. De Elegast krijgt de vrouw van Eggeric en hij is niet meer verbannen.

Structuur/opbouw

Hoofdstukindeling is te vinden tussen de tekst door, alleen de titels.
Het verhaal heeft een gesloten einde.

Personages/verhaalfiguren

Karel de Grote;

Round character , omdat zijn gedachten worden beschreven.
Hij maakt een ontwikkeling door doordat hij zelf moet stelen en daardoor beseft dat hij dieven te hard heeft aangepakt.

De Elegast;

Flat character, hij is erg trouw aan de koning die hem heeft verbannen, hij heeft een goed hart. Hij steelt alleen van de rijke.

Eggeric;

Flat character. Slechterik van het verhaal, hij verraadt de koning waarvan hij veel gekregen heeft.

Thema

Het thema van het verhaal is trouw/vertrouwen. De trouw van de Elegast aan de koning en de trouw van de koning aan god zijn hiervan voorbeelden.

Motieven

  • Magie: De toverspreuk(p.45) en het kruid van de Elegast (p.39)
  • Verraad: Het verraad van Eggeric (p.39)
  • God: De engel (p.11) en het vragen om hulp van de Elegast aan god (p.61)
  • Trouw: Het trouw blijven van de Elegast aan de koning (p.33)
  • Ridderlijk gedrag: De elegast vermoord Eggeric de eerste keer niet, toen hij van zijn paard af viel (p.61)

Symbolen

De engel in het begin symboliseert het geloof

Perspectief

Auctoriaal perspectief, het wordt door een onafhankelijke persoon verteld

Tijdsverloop

Het tijdsverloop is chronologies en continu.
De vertelde tijd is een nacht en een dag
De verteltijd is 1 tot 1,5 uur

Ruimte

Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk op de volgende plekken af:
Het kasteel van Karel de grote, het bos en het kasteel van Eggeric

Sociale ruimte:
Karel de grote komt erachter wie zijn echte vrienden zijn. Hij komt er achter wie hij wel en wie hij niet kan vertrouwen.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karel ende Elegast – Verhaal en achtergrondinformatie“Karel ende Elegast” is een van de oudste Nederlandse letterkundige werken. Waarschijnlijk dateerd het uide twaalfde eeu…
Middeleeuwse literatuur: Karelromans of Frankische romansMiddeleeuwse literatuur: Karelromans of Frankische romansIn de middeleeuwen werden aan het Franse hof Frankische of Karelromans geschreven. Ze waren gebaseerd op het leven van d…
Boekverslag: Karel ende ElegastDit is mijn boekverslag van het boek "Karel ende Elegast". De schrijver van dit boek is onbekend en het is een oud-Neder…
De ridderromans; middeleeuwse literatuurIn de literatuur van de middeleeuwen is het begrip 'ridderroman' een belangrijk verschijnsel. Bij de ridderromans onders…

Boekverslag: MontynBoekverslag: MontynEen uitgebreid verslag inclusief een samenvatting van het boek Montyn van Dirk Ayelt Kooiman. Zelfs als u dit boek niet…
Boekverslag: Van den vos ReynaerdeHieronder staat het verslag van "Van den vos Reynaerde". Dit is een middeleeuwse fabel die gaat over de vos Reynaert en…
Dribbel (56 artikelen)
Laatste update: 10-03-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.