Boekverslag: 'Seven years (zeven jaar) in Tibet' - Harrer

Boekverslag: 'Seven years (zeven jaar) in Tibet' - Harrer Zeven jaar in Tibet vertelt onder andere het aangrijpende verhaal van de communistische Chinezen die Tibet binnenvielen en de Tibetanen onderdrukten. In januari 1946 liep Heinrich Harrer, na een tocht van twintig maanden door de Himalaya's, de verboden stad Lhasa binnen. Hij raakte bevriend met de veertiende Dalai Lama en gaf hem les. Het boek beschrijft een mooie opbloeiende vriendschap en geeft een kijk in het toenmalige leven van de Tibetaanse bevolking.

Feitelijke gegevens

Oorspronkelijk

  • Oorspronkelijke titel: Sieben Jahre in Tibet. Mein Leben Am Hofe Des Dalai Lama
  • Auteur: Heinrich Harrer
  • Uitgave: Eerste druk Verlag Ullstein, Wenen (Oostenrijk) (1952), Verlag Ullstein, Gmbh., Frankfurt am Main (1966,1999)
  • Originele taal: Duits
  • Genre: Autobiografisch/historisch

Vertaling

  • Titel: Zeven jaar in Tibet. Mijn leven aan het hof van de Dalai Lama
  • Auteur: Henrich Harrer, vertaald door J.M.A.G Hendriks
  • Gelezen uitgave: Nederlandse vertaling Uitgeverij Hollandia BV (1997, 1999)
  • Taal: Nederlands
  • Genre: Autobiografisch/historisch
  • Pagina’s: 396
  • ISBN: 90 254 9946 5

Boekverslag Zeven jaar in Tibet (seven years in Tibet)

In 1939 werd Aufschnaiter de expeditieleider van de beklimming van de Nanga Parbat in Brits-Indië waaraan ook Heinrich Harrer deelnam. Tijdens de expeditie brak in Europa in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. In Karachi werden Aufschnaiter en Harrer gevangen genomen door Indiase soldaten. Ze waren op de terugweg en hadden de top niet bereikt. Peter Aufschnaiter en Heinrich Harrer werden naar het interneringskamp Ahhmednagar gebracht en overgeplaatst naar Dehra Dun, Brits-Indië. In 1944 ontsnapten de twee, na twee eerder mislukte pogingen, de Himalaya’s in. Na de ontsnapping liepen de de mannen twintig maanden door de Himalaya’s. Ze verwachtten niet op een vijandige manier te worden benaderd in het Tibetaanse grondgebied omdat zij niet in oorlog waren met de Duitsers. Maar het begin verloopt moeilijk doordat mensen Harrer en Aufschnaiter niet wilden helpen en ze geen eten en drinken hadden. Er werd hun bevolen om Tibet te verlaten en terug naar India te keren, maar ze negeerden dit bevel. In januari 1946 liepen Harrer en Aufschnaiter vermomd de verboden stad Lhasa binnen. In Lhasa werd de interesse gewekt van de veertiende Dalai Lama Tenzin Gyatso en Zijne Heiligheid wilde Harrer ontmoetten. Harrer en de Dalai Lama raakten bevriend en Harrer onderwees de Dalai Lama. Hij vertelde de Dalai Lama over het westen en de culturen die daar zijn. Harrer maakte dingen voor de Dalai Lama zoals een projector om films te laten zien. Tijdens Harrer’s verblijf in Lhasa bezetten de communistische Chinezen Tibet. De Chinezen vallen in 1950 Lhasa binnen en Harrer verliet gedwongen de stad en keerde terug naar Oostenrijk.

Informatie over de auteur Heinrich Harrer

Het boek werd geschreven door de Oostenrijkse bergbeklimmer Heinrich Harrer. Hij kwam ter wereld op 6 juli 1912 in Huttenberg in Karinthië. Op 7 januari 2006 is Harrer gestorven in Friesach in Karinthië. Harrer studeerde voor tweedegraads leraar middelbare school in gymnastiek en geologie. Hij werd lid van de NSDAP en SS in de hoop les te kunnen geven. Als bergbeklimmer en avonturier maakte Harrer veel expedities. In 1938 was hij een van de vier mannen die de eerste keer succesvol de noordkant van Eiger, in de Zwitserse Alpen, beklom. Hij werd door Hitler onderscheiden voor de prestatie op de Eiger. In 1956 heeft hij Sieben Jahre Am Hofe des Dalai Lama gepubliceerd om de mensen het uitzonderlijke verhaal te vertellen over de verboden stad Lhasa en zijn vriendschap met de Dalai Lama.

Titelverklaring

De titel verwijst direct naar het verblijf van Heinrich Harrer in de verboden stad Lhasa in Tibet. Het verhaal begint na de ontsnapping uit een krijgsgevangenis en de aankomst in de verboden stad Lhasa in Tibet. Harrer verbleef zeven jaren in Tibet in gezelschap van de Dalai Lama.

Personages

  • Heinrich Harrer: het hoofdpersonage van het boek. Hij was een bergbeklimmer die samen met een medegevangene ontsnapte uit een krijgsgevangenis in de Himalaya’s.
  • Peter Aufschnaiter: De Duitse expeditieleider Peter Aufschnaiter was de medegevangene van Heinrich Harrer. Ze vluchtten samen de Himalaya’s in en hij was metgezel van Harrer tijdens de twintig maanden durende tocht door de Himalaya’s.
  • Dalai Lama: De veertiende Dalai Lama was de bewoner en geestelijk leider van Tibet en woonde in het Potala Paleis in Lhasa, Tibet. Hij raakte geïnteresseerd in de buitenlander Harrer die de verboden stad Lhasa binnenliep.

Thema's

Het thema is de cultuur en tradities van de Tibetaanse bevolking in Tibet. Ook geeft het boek een kijk in een gemeenschap waar in 1946 weinig over bekend was. Het verhaal geeft een vriendschap tussen een leider van een land en een gewone burger weer en dat iedereen elkaar moet respecteren ongeacht het geloof of ongeloof van iemand. Daarnaast geeft het aan hoe een volk onderdrukt kan worden en welke gevolgen dit heeft op een totale bevolking en religie. Het laat ook zien hoe Tibet en zijn leider leerden over de westerse samenlevingen en hun culturen. Maar ook kennis werd door de Dalai Lama en Harrer gedeeld.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 1944 wanneer Heinrich Harrer met Peter Aufschnaiter ontsnapte uit de gevangenis. Het verhaal eindigt met de Chinese invasie in 1950 die Harrer dwong het land te verlaten. De plaats is voornamelijk Lhasa in Tibet.

Perspectief

Het personele perspectief is een combinatie van het ik-perspectief en het alwetende perspectief. De verteller is zelf in het verhaal betrokken, het wordt verteld vanuit de derde persoon. Door het schrijven in de derde persoon kan een lezer zich makkelijk identificeren met het hoofdpersonage Harrer en de andere personages.

Mening

Het is een boek dat makkelijk leest doordat het een verhaallijn heeft waar de lezer zich makkelijk mee kan identificeren. Het is interessant doordat men leert over de cultuur van de Tibetaanse bevolking. Het laat zien hoe in Tibet door de leider kennis werd gemaakt met de westerse wijsheden en de verschrikkelijke gebeurtenissen in 1950 worden kenbaar. Het is een andere kijk op het feit dat Tibet nu van China is, het is een ander verhaal dan dat van de Chinezen over de invasie in Tibet. China heeft een heel land op een zeer wrede manier in beslag genomen. Vergeet niet dat monniken niet vechten en dat er niks tegen de Chinezen te beginnen was. Harrer bleef zich wereldwijd inzetten tegen de onderdrukking van de Tibetanen door de Chinezen, na terugkomst in Oostenrijk (1950). Het boek is verfilmd met in de hoofdrol Brad Pitt als Heinrich Harrer (1997). Het boek geeft de mogelijkheid om te weten hoe het leven van de Tibetaanse bevolking was, voordat de Chinezen Tibet in beslag namen.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetHeinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetIn 1938 was Heinrich Harrer een van de vier mannen die de North Face van Eiger in de Zwitserse Alpen succesvol wist te b…
Peter Aufschnaiter en de verboden stad Lhasa in TibetPeter Aufschnaiter en de verboden stad Lhasa in TibetPeter Aufschnaiter verbleef met Heinrich Harrer vanaf januari 1946 tot december 1950 in Lhasa, de verboden stad in Tibet…
Wie en wat is de Dalai LamaWie en wat is de Dalai LamaIn het Tibetaans boeddhisme hangen de inwoners de Dalai Lama aan. Eeuwenlang is hij de spiritueel en eigenlijk ook de po…
Tibet, Potala paleisTot bijna 50 jaar geleden was de residentie van de Dalai Lama het Potala paleis in Tibet. In 1959 vielen de Chinezen het…

Boekverslag: Dorsvloer vol confetti, Franca TreurBoekverslag: Dorsvloer vol confetti, Franca TreurDorsvloer vol confetti is de debuutroman van Franca Treur. Het is een roman over een boerenfamilie in Zeeland. De hoofdp…
Boekverslag: James Patterson 'Pak me dan' (Alex Cross 3)Boekverslag: James Patterson 'Pak me dan' (Alex Cross 3)'Pak me dan' is de derde titel uit de Alex Cross-reeks van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson. In deze thr…
Bronnen en referenties
  • Heinrich Harrer, (1966, 1999) Zeven jaar in Tibet. Mijn leven aan het hof van de Dalai Lama. Pandora, ISBN: 90 254 9946 5
Ballerina (33 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.