Boekverslag over 'Ik ook van jou'

Dit is mijn boekverslag over het boek "Ik ook van jou". Dit boek is geschreven door Ronald Giphart.

Zakelijke gegevens

Auteur: Ronald Giphart
Titel: 'Ik ook van jou
Uitgever: ‘Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar’ in Amsterdam
Eerste uitgave: 1992
Aantal bladzijde:181
Genre: Liefdes roman en deels een autobiografische roman.

Samenvatting

De twee schrijvers Ronald en Edgar Fräser (Fräser genoemd) besluiten plotseling op vakantie te gaan naar Frankrijk. Onderweg moet Ronald veel aan zijn verloren liefde Reza denken. Eenmaal aangekomen in de “Dorrrrdogne” huren ze een kano. Ze varen de hele dag en tegen de avond komen ze bij een eilandje waar ze overnachten. Na die overnachting besluiten ze dat ze voortaan alleen nog maar in een hotel slapen (“of in een tent bij twee mooie vrouwen”). Ze geven de tocht de naam: 'Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en Seks', want liefde en geluk is samen seks. Terwijl ze op een kiezelstrandje zitten zien ze twee hele mooie meisjes voorbij varen. Een blond meisje en een donker meisje. Ze gaan ze achterna, maar verliezen ze uit het oog. Terwijl ze op een brugpijler uit zitten te rusten komen de meisjes weer in zicht. Daarna varen ze samen verder naar de camping van de twee meisjes: Silke en Nadine. De meisjes nodigen hen uit om langs te komen, waar de jongens meteen op ingaan. Ze gaan met zijn vieren uit eten en daarna dansen ze op een dorpsfeest. Ze wandelen in het donker terug naar de camping. Op een open plek in het maïsveld kust Ronald Silke, zacht en teder. Ronald moet denken aan de seksspelletjes met Reza. Even later beleven ze een heftige vrijpartij in een boom, waarbij ze niet te ver gaan, omdat ze bang zijn voor ziektes. De volgende dag blijkt dat Nadine en Fräser ook bezig geweest zijn, maar omdat Fräser spijt heeft van zijn overspel, nemen de vier afscheid. Ze laten de kano voor wat hij is en gaan na de lunch naar huis. Ronald rijdt op weg naar huis, en wanneer Fräser ligt te slapen neemt hij een besluit. Hij keert de auto en gaat terug naar Silke. Hij vindt haar in een discotheek. Ze hebben seks op de dansvloer en op dat moment beseft Ronald dat hij zijn nieuwe liefde heeft gevonden, de eerste na Reza.

Het boek eindigt met dat Silke vraagt ‘Hoe zeg je in het Nederlands Ik ook van jou?’ Ronald zucht heel diep en zegt: ‘Ik ook van jou.’

Perspectief, probleem en afloop

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon. Je ziet namelijk alles vanuit Ronalds ogen.
Het belangrijkste probleem in dit boek is denk ik dat Ranald nog te veel met Reza in zijn gedachten zit, ook al is het al een tijd uit. Ik denk dat omdat er steeds terugblikken worden gegeven, en die gaan steeds over Reza.
Nog een probleem is dat Fräser een leuk meisje tegenkomt, maar hij niet vreemd wil gaan, omdat Samarinde hem heeft gezegd, ‘dat zij hem trouw zal blijven.’
Het boek heeft een open eind, het eindigt namelijk met dat Ronald tegen zijn ‘vakantie’ vriendin zegt, dat hij van haar houd. Maar je weet niet hoe het nu verder gaat met Ronald en Fräser. Gaat Silke nu mee naar Nederland of niet? En wat gaat Fräser doen, blijft hij bij Samarinde of niet? Op die vragen krijg je geen antwoord. En er is nog een vraag, wat is er met Reza gebeurt? Daarvoor zouden ze namelijk naar Nederland gaan, om dat te weten te komen. Maar zover ging het boek niet, dus dat moet je zelf verzinnen.

Verhaaltechniek

De schrijfstijl

De schrijfstijl van de schrijver was niet echt heel moeilijk. Hij gebruikte op zich, makkelijke woorden. Maar soms gebruikte hij zinnen in een andere taal, bijvoorbeeld Frans, dat was wel irritant, omdat ik ze niet altijd begreep.
Het boek had verder ook wel een makkelijke opbouw, hoewel er wel twee verhaallijnen door elkaar liepen. De verhalen hadden wel wat met elkaar te maken. Dat kun je op het eind goed merken, daar komen de twee verhalen namelijk samen. Omdat er iets met Reza gebeurt is in Nederland, wil Ronald gelijk terug.

De ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich op het begin heel even in Nederland af, wanneer ze vertrekken voor de reis. De rest van het boek speelt zich in Frankrijk af, in de streek Dordogne, waar de vrienden op vakantie zijn.
Het verhaal wordt verteld in chronologisch volgorde met veel flashbacks. Er lopen eigenlijk twee verhalen door mekaar heen. Namelijk dat van Ronald en Fräser die samen op vakantie zijn in de Dordogne, en dat van Ronald en Reza (bestaande uit flashbacks). Meestal zijn de flashbacks gebaseerd op een deel uit het hoofdverhaal. Ronald denkt dan terug hoe het tussen hem en Reza was.

De verhaalfiguren

Hoofdpersoon

Ronald, hij is de verteller van het verhaal. Hij is gestopt met zijn studie Nederlands. Hij wil een Groot Schrijver worden en is tijdens het verhaal bezig om een roman over zijn verloren liefde te schrijven. Hij is 24 jaar oud. Het is net uit tussen hem en Reza.

Bijpersonen

Edgar Fräser, hij wordt ook wel Eddy genoemd. Hij is een goede vriend van Ronald. Ook hij wil een Groot Schrijver worden. Hij studeert Nederlands en is eveneens 24 jaar. Uit het verhaal blijkt, dat hij een goede prater is. Meestal vertelt hij slappe verhalen, maar hij brengt ze wel met humor. Fräser heeft een vriendin, Samarinde, die hij zijn ‘grote verovering’ noemt. Toch gaat hij vreemd tijdens de vakantie.

Reza, zij is de ex-vriendin van Ronald. Zij heeft een zeer gecompliceerd karakter. Ze heeft last van neurotische buien, en is niet tevreden met zichzelf. Ze is zeer wisselvallig. Ze is vaak gefrustreerd en jaloers. Net als Ronald is ze verslaafd aan seks. Ronald ziet de relatie niet meer zitten, als zij zichzelf meerdere keren verminkt en een verhouding met ene Rocco begint.

Silke, zij is een negermeisje uit Duitsland. Ze studeert medicijnen. Ronald en Fräser komen haar tegen tijdens de vakantie. Ronald begint haar steeds leuker te vinden. Door haar vergeet hij langzamerhand Reza, en op het eind van het boekgaat hij om haar terug.

Nadine, zij is een Franse blondine, tot wie Fräser zich aangetrokken voelt. Ze is, evenals Silke , studente medicijnen. De twee meisjes zijn vriendinnen.

De situaties

Er is in dit verhaal niet echt een belangrijke situatie. Maar de reis naar de Dordogne is denk ik anders het belangrijkst. Dat komt omdat als de twee vrienden niet op reis waren gegaan, hadden ze nooit al die avonturen meegemaakt.

De vertelwijze

Het verhaal is geschreven vanuit een ik perspectief, namelijk vanuit de ogen van Ronald.

Thematiek

Het thema

Het boek bevat twee thema's: Ronald's liefde voor Reza en de relatie tussen Ronald en Fräser. Ronald's liefde voor Reza is een belangrijk thema. Hun verhouding is hevig geweest en duurde ook enige tijd, maar is nu beëindigd. Ronald heeft het uitgemaakt, vlak voor zijn vakantie. Door een boek te schrijven over zijn verhouding met haar, probeert hij het te verwerken. Zijn liefde voor Reza komt vaak terug in het boek, ook als hij Silke ontmoet. Hij probeert letterlijk afstand te nemen van Reza tijdens de vakantie.
Het tweede thema is de relatie tussen Ronald en Fräser. Ze gaan met elkaar om als echte vrienden. Ze praten samen over alles, maar vooral over seksuele problemen en over literatuur. Ze willen allebei schrijver worden. Bij Fräser gaat het schrijven alleen wat moeilijker dan bij Ronald. Ronald heeft al veel geschreven over Reza. In de relatie tussen Ronald en Fräser zijn de gevoelens van Ronald voor Fräser belangrijker. Ronald bewondert hem, is jaloers en ergert zich aan het opschepperige gedrag van Fräser. Om deze twee relaties met de hoofdpersoon draait het hele boek.

Tekstgedeelten en motieven die typerend zijn voor het thema

Het thema liefde, het ik gekozen omdat het hele boek over liefde gaat. Ronald houdt nog steeds van Reza, maar op vakantie vind hij Silke die hij ook heel erg leuk vind. Dat kan je aan de laatste zin uit het boek opmaken. Dat was namelijk:

'Ze buigt haar hoofd naar me toe, zoent me, en vraagt lief: "Hoe zeg je in het Nederlands Ik ook van jou?" Ik zucht. Ik zucht heel diep. Ik zeg: "Ik ook van jou."'

Het tweede thema heb ik gekozen omdat Ronald en Fräser best wel close zijn. Ze vertellen alles aan elkaar, over liefde, seks enzo.

Verband tussen de titel en het thema

Het thema van het boek is liefde, en als je van iemand houdt, geef je vaak het antwoord, ik ook van jou. En dat is ook de titel.
Ook kan er nog een ader verband zijn, namelijk het boek wat Ronald aan het schrijven is, heet ‘Ik ook van jou’ uit dat boek kom je veel fragmenten tegen. Dat boek is een logboek over hun liefde.

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Ronald Giphart wordt geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. Hij groeide op in een links, typisch jaren '70 milieu. Zijn moeder is ex-2e kamer lid van de PvdA. Zijn ouders scheidden toen hij elf was. Na HAVO haalde hij zijn VWO-diploma. Hij studeerde drie jaar Nederlands en stopte er toen mee. Dat deed hij om zich meer op het schrijven te gaan concentreren.
Samen met onder andere Joost Zwagerman wordt hij gerekend tot de generatie Nix (geen idealen e.d.). Voor dit boek behaalde hij het Gouden Ezelsoor (voor best verkochte debuut van 1992).

Bibliografische gegevens over de auteur
  • 1992 Ik ook van jou (roman)
  • 1993 Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek door Arnold Hitgrap, Coen Reidingk en Brett Tanner, pseudoniemen van Ronald Giphart, Eric de Koning en Bert Natter
  • 1993 Giph (roman)
  • 1995 Het feest der liefde (verhalen)
  • 1995 De beste schrijver van Nederland (samen met Bert Natter, eerder verschenen als feuilleton in Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek)
  • 1996 Phileine zegt sorry (roman)
  • 1997 De ontdekking van de literatuur (essay, samen met Bert Natter)
  • 1998 Frühstück no future (toneel, samen met Gerard van Kalmthout)
© 2007 - 2024 Xpetrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Giph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph is een boek geschreven door Ronald Giphart. In dit boekverslag beschrijf ik een aantal belangrijke aspecten van het…
McDonald, Ronald McDonaldMcDonald's, het wereldberoemde fastfoodrestaurant, heeft een geweldige mascotte. In 1963 kwam de clown Ronald McDonald o…
Home Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsHome Ride – Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders en om geld voor Ronald McDonaldhuizen in te zamelen wordt er jaarlijks in juni…

Boekbeschrijving – One flew over the Cuckoo’s nestOne flew over the Cuckoo’s nest is een boek, geschreven door Ken Kesey. Deze boekbeschrijving heb ik gemaakt aan de hand…
Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Dit is mijn boekverslag over het boek "Het verrotte leven van Floortje Bloem". Dit boek is geschreven door Yvonne Keuls.
Xpetrax (21 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.