Proces beschrijven met SIPOC

Als je een proces gaat verbeteren, kun je SIPOC gebruiken om het proces in kaart te brengen. Het is een hulpmiddel uit het Lean Six Sigma verbeterprogramma. SIPOC bepaalt duidelijk de kaders van het proces dat je wilt gaan verbeteren, creëert daarmee focus, en het geeft een goed inzicht in de de betrokken partijen die de input aan het proces leveren, en zij die de output in ontvangst nemen.

SIPOC

SIPOC is een methode om een proces in kaart te brengen. Het is een tool uit het Six Sigma verbeterprogramma. SIPOC is een eenvoudige methode waar iedereen mee kan werken. Een SIPOC geeft een duidelijk, doch niet te gedetailleerd beeld van een proces en de betrokken partijen, zowel aan de voorkant (input) als aan de achterzijde (output). De letters van de naam SIPOC zijn een acroniem:
  • S = Supplier, oftewel leverancier
  • I = Input, oftewel hetgeen het proces in gaat
  • P = Process, oftewel de handeling
  • O = Output, oftewel hetgeen uit het proces komt
  • C = Customer, oftewel de ontvanger/afnemer van de output

Wanneer je een proces in kaart gaat brengen volgens de SIPOC methode, borg je de volgende zaken. Een SIPOC:
  • Zorgt ervoor dat iedereen het proces dat verbeterd dient te worden beschrijft en op eenzelfde wijze ziet
  • Stelt de relatie vast tussen de ‘leverancier’ en de ‘klant of afnemer’ via de relevante procesinvoer en uitkomsten
  • Identificeert de hoofdklanten van het proces

Een SIPOC is een handig hulpmiddel om duidelijk het proces, en daarmee werkgebied van jouw verbeterproject af te bakenen. Omdat het een grove weergave van het proces is, kun je het goed als template gebruiken voor je project.

Stappen

Het opstellen van een SIPOC is eenvoudig. Hanteer hierbij de volgende stappen. Er is onder het stappenplan een voorbeeld uitgewerkt ter illustratie:
  • Bepaal het begin en het einde van het proces
  • Stel vervolgens een (proces-)stroomdiagram: niet te gedetailleerd, maximaal 7 stappen
  • Plaats nu deze processtappen in de logische volgorde onder elkaar
  • Benoem de stappen met een korte zin, bestaande uit een werkwoord en zelfstandig naamwoord
  • Bepaal het belangrijkste deel van de input dat het proces in gaat, wie levert deze input?
  • Doe hetzelfde met de output, en wie ontvangt deze output?

Als voorbeeld van het opzetten van een SIPOC, nemen we een autoschadeherstelbedrijf. Zij voorzien onder andere auto’s van klanten van een nieuwe laag lakverf in de verfspuiterij.

Het begin van het proces is het ontvangen van de auto van de klant. Het einde is het afleveren van de opnieuw gespoten auto aan de klant. Het proces van het spuiten van de auto ingevuld in een SIPOC diagram ziet er als volgt uit.

Stap Supplier Input Process Output Customer
1KlantAuto Ontvangen autoAutoAfdeling Bodywork
2Afdeling Bodywork Auto Prepareren autoAutoVerfspuiterij
3VerfleverancierVerf Mengen verfVerfVerfspuiterij
4 Spuiten auto
5 Drogen verf
6 Verfspuiterij Auto Assembleren autoAutoAfdeling Bodywork
7Afdeling Bodywork Auto Afleveren autoAutoKlant

Er is op het internet veel informatie over Lean Six Sigma en SIPOC te vinden. Leansixsigma.nl is een website waar heel veel relevante informatie te vinden is.

Lees verder

© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met welke software processen beschrijvenMet welke software processen beschrijvenSteeds meer bedrijven en overheidsinstellingen komen tot het besef dat BPM (Business Process Management) het hart van de…
Het nut van processen beschrijvenHet nut van processen beschrijvenElk bedrijf, firma of overheidsinstantie wil weten wat er binnen de organisatie gebeurt en hoe efficiënt de processen zi…
Elementen van de marketingmix, de 6 P’sElementen van de marketingmix, de 6 P’sAls aanvulling op de 4 P’s die vanuit de vorige eeuw werden gebruikt in de marketingmix, voegen we 2 nieuwe elementen to…
Project Management Body of Knowledge, PMBoKProjectmanagement bestaat uit kennis, kwaliteiten, de juiste tools en technieken voor het ordenen van activiteiten. Dit…

Het digibord verovert onze scholenHet digibord verovert onze scholenIedereen kent de groene krijtborden uit onze lagereschooltijd. Ze bestaan nog, maar zijn een pak zeldzamer geworden. In…
Arbeidstraining voor jongeren bij De LoodsArbeidstraining voor jongeren bij De LoodsDe Loods is een bedrijvencentrum in het Zeeuwse Goes waar jongeren getraind worden om deel te kunnen nemen aan de arbeid…
Bronnen en referenties
  • LeanSixSigma.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.