Leren mindmappen

Wat is eigenlijk een mindmap? Een mindmap is een nieuwe manier van aantekeningen maken. Een mindmap is een plaatje, met daarin alles op een logische manier geordend. Je kunt een mindmap goed gebruiken als je informatie wilt onthouden. In dit artikel leg ik u in het kort uit hoe u op een goede manier een mindmap kunt maken.

Linker- en rechterhersenhelft

Bij het mindmappen gebruik je allebei de hersenhelften. Je gebruikt je linkerhersenhelft voor de volgorde, logica, lijsten/schema’s en analyse. Je rechterhersenhelft gebruik je voor kleur, vorm, ritme, ruimtelijke oriëntatie, verbanden zien/leggen en synthese (het zien van het geheel). Zoals je ziet kan onze rechterhersenhelft heel veel, maar deze wordt vaak voor het omgaan, het verwerken van informatie niet of nauwelijks gebruikt.

Denkstijlen

Om iets van mindmappen te begrijpen zul je ook wat moeten weten over hoe je denkt. Er zijn verschillende manieren van denken. Als je daar iets van weet en je daarin oefent, zul je zien dat je veel beter gaat mindmappen.

Associatief denken

Je bedenkt gedachten. Als je hier wat langer mee bezig bent wordt het steeds makkelijker. Nieuwe gedachten worden opgeroepen als je bijvoorbeeld met z'n tweeën of meer bent. Dit komt doordat de ene gedachte weer een nieuwe gedachte oproept. Het groeit en het groeit.

Hiërarchisch denken

Je gedachten lopen bij associatief denken dwars door elkaar heen. Daar moet structuur in komen, een logische ordening (hiërarchie). Door veel te oefenen leer je verschillende gedachten te ordenen. Voor het mindmappen is het belangrijk dat je dit goed kunt.

Radiaal denken

Je gedachten houden nooit op. Als je eenmaal gedachten hebt geordend, moet je er rekening mee houden dat er nog van alles bij kan komen. Soms moet je dan ook je indeling weer aanpassen. Je moet altijd weer opnieuw naar je ordening kunnen kijken en gedachten kunnen toevoegen.

Creatief denken

Alles is mogelijk, bedenk en fantaseer er maar op los. Creatief denken helpt bij het bedenken van nieuwe dingen, maar ook bij het vinden van oplossingen.

Langzaam denken

Neem de tijd om na te denken. Hierdoor komen er steeds meer ideeën en gedachten bij je op.

Mindmap regels

Hoe beter je je aan onderstaande regels houdt, hoe beter en handiger jouw mindmap wordt.
  1. Leg je papier (het liefst A3 papier) in de breedte voor je.
  2. In het midden van je papier komt het onderwerp te staan. Dit is het onderwerp waar je mindmap over gaat. Maak het onderwerp niet te groot, anders past de rest van je mindmap niet op het papier. Gebruik hierbij kleuren.
  3. Vanuit je onderwerp maak je hoofdtakken, dit zijn de belangrijkste takken die over je onderwerp gaan. Maak de takken van dik naar dun en begin rechtsboven. Van daaruit kun je met de richting van de klok mee werken.
  4. Als je de hoofdtakken hebt getekend, kun je aan het einde van deze hoofdtakken nog subtakken maken. Maak deze altijd aan het einde van de hoofdtakken vast, geen zijtakken!
  5. De lijnen die je gebruikt zijn nooit recht, maar gebogen. Maak de tak nooit langer dan nodig is.
  6. Op de takken schrijf je één woord. Je schrijft het woord op de tak en niet eronder of erachter. Op deze manier houd je overzicht.
  7. Elke hoofdtak heeft een eigen kleur en de subtakken die daarbij horen hebben diezelfde kleur.
  8. Gebruik symbolen en plaatjes. Zet deze wel boven de tak waar het bij hoort.

Het mindmappen kan jou enorm helpen bij het denken: helpen bij het ordenen en het onthouden van informatie en het bedenken van nieuwe dingen, bij het nemen van beslissingen. Door veel te oefenen merk je dat het mindmappen steeds beter gaat en dat je steeds beter begrijpt dat het werkt.

Mindmappen is niet alleen handig voor jou, maar ook voor kinderen (bijvoorbeeld in de klas). Maak bijvoorbeeld een mindmap voor wat je in je vakantie hebt gedaan, voor je geschiedenisproefwerk, voor de spellingscategorieën etc. Zo maken de kinderen hun samenvatting helemaal eigen.
© 2012 - 2024 Rosie86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…
Mindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping is een techniek die overzicht biedt. Door het maken van een mindmap, maak je je gedachten visueel inzichteli…
Mindmapping als hulp bij je studieMindmapping als hulp bij je studieVolg je een studie, dan gaat hier veel tijd in zitten. Om je tijd goed te kunnen indelen, kun je gebruik maken van mindm…
De kracht van de mindmapDe kracht van de mindmapOp school wordt ons aangeleerd om aantekeningen te maken door linksboven aan de pagina te beginnen met schrijven en dan…

Wat is tandemlezen?Wat is tandemlezen?In heel wat scholen wordt er aan tandemlezen gedaan. Maar wat is dat precies en wat hebben de kinderen eraan? In de eers…
Hoe leren kinderen informatie zoeken? De computer?Hoe leren kinderen informatie zoeken? De computer?Kinderen willen van nature onderzoeken. Ze willen weten hoe de wereld om hen heen in elkaar zit. Ze observeren en experi…
Bronnen en referenties
  • Leer mindmappen - Ed van Uden
Rosie86 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.