Is leren schrijven belangrijk?

Is leren schrijven belangrijk? Is leren schrijven belangrijk nu we steeds vaker werken met computers, laptoppen en smartphones. Ook de komst van de zogenaamde iPadscholen (ook wel Steve Jobsscholen genoemd) waar een groot deel van het onderwijs gebeurt middels de iPad, doet steeds vaker de vraag rijzen of leren schrijven belangrijk is. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te kijken hoe een kind leert schrijven en hoe het een goed leesbaar handschrift ontwikkelt. Welke schrijfmethodes hanteren scholen en wat moet je doen als je kind op een iPadschool zit en daar niet leert schrijven?

Is leren schrijven belangrijk?

Deze vraag kan met ja beantwoord worden. Ook in deze tijd waarin steeds vaker met de computer, laptop of smartphone gewerkt wordt en sommige kinderen niet op school leren schrijven omdat zij rekenen en taal voornamelijk op een iPad doen (de zogenaamde iPadscholen).

Waarom is leren schrijven belangrijk?

Met het leren schrijven gaat het om zoveel meer dan alleen verschillende letters (netjes) op papier leren zetten. Leren schrijven is om een aantal redenen belangrijk;
  • Door letters te leren schrijven is het voor de hersenen van een kind makkelijk om de geleerde letter te onthouden en te herkennen
  • Het stimuleert de oog-handcoördinatie
  • Bevordert de concentratie
  • Is goed voor de fijne motoriek
  • Bij schrijven leren beide hersenhelften samen te werken
  • Iets wat je met de hand hebt opgeschreven, onthoud je makkelijker dan iets wat je hebt getypt

Kortom leren schrijven gaat over veel meer dan alleen het kunnen schrijven van letters. Daarnaast is het ook heel belangrijk om een leesbaar handschrift te hebben op het moment dat er geen toetsenbord aanwezig of bruikbaar is.

Hoe krijg je een goed handschrift?

Een goed en leesbaar handschrift is belangrijk, omdat anders je boodschap niet begrepen of verkeerd geïnterpreteerd wordt. Voor een goed handschrift geldt oefening baart kunst. Met leren schrijven wordt niet alleen de vorm van de letters geoefend, maar ook de afstand ertussen en het schrijftempo. Kinderen leren eerst grote letters te schrijven. Deze worden steeds kleiner door de letters tussen de hulplijntjes te moeten schrijven. Later komt de juiste spelling van de woorden erbij.

Leren schrijven op een iPad

Er zijn apps waarmee kinderen kunnen leren schrijven op een iPad. Nadeel is dat de app het handschrift corrigeert. Als er een krakkemikkige 'a' wordt geschreven op de iPad dan verschijnt er een mooi getypte 'a' Hierdoor worden kinderen minder uitgedaagd een mooi handschrift te ontwikkelen en zullen minder snel netjes leren schrijven.

Schrijfhouding

Een goede schrijfhouding is belangrijk om goed te leren schrijven. Dit is iets waar de leerkracht op zal letten bij het leren schrijven.

Pengreep

De leerkracht zal ook letten op een goede pengreep en eventueel de aanschaf van een speciale pen of potlood met drie kanten aanraden wanneer blijkt dat een kind hier moeite mee heeft.

Vast of los schrijven?

Vast is niet beter dan los schrijven of andersom. Vaak kiezen scholen ervoor om eerst los te leren schrijven en later vast. Soms mogen kinderen kiezen of ze later ook vast willen schrijven of krijgen juist het advies om los te blijven schrijven. Het één is in principe niet beter dan het andere en hangt dus af van de individuele keuze van de school en/of leerkracht.

Eigen handschrift

Op den duur zal elk kind een eigen handschrift ontwikkelen en soms is dit een combinatie van los en aan elkaar schrijven.

Schrijfmethodes

Er zijn verschillende schrijfmethodes op de markt waar scholen uit kunnen kiezen om kinderen te leren schrijven. De bekendste zijn;
  • Pennenstreken
  • Novoscript
  • Schrijven in de basisschool
  • Schrijven leer je zo!
  • Schrift
  • Handschrift
  • Klinkers

Wat moet je doen als je kind niet leert schrijven?

Zoals hier boven is te lezen is leren schrijven zoveel meer de juiste letters op het toetsenbord vinden. Als je kind niet op school leert schrijven kan het daarom verstandig zijn om hier thuis samen met je kind spelenderwijs mee aan de slag te gaan. Een schrijfapp is niet hetzelfde als echt oefenen met pen/potlood en papier. Door echt te schrijven worden letters en woorden in hun hoofd geprent. Er zijn veel leuke leer- en schrijfboekjes te koop waardoor je kind goed letters kan leren schrijven. Wees wel heel kritisch. Niet altijd zit er een juiste opbouw in (meteen hele woorden schrijven en/of klein).

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren schrijven op de basisschoolLeren schrijven op de basisschoolAlhoewel kinderen steeds meer digitaal werken, zullen kinderen toch moeten leren schrijven. Ondanks alles is het toch ha…
Handschriftontwikkeling op de basisschoolHandschriftontwikkeling op de basisschoolHet handschrift van veel kinderen wordt steeds slechter. Vroeger werd nog veel aandacht besteed aan het schrijfonderwijs…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Tips voor het schrijven van verhalenTips voor het schrijven van verhalenEen verhaal schrijven doe je niet zomaar. Het betekent veel doorzettingsvermogen en net zoals bij het leren van fietsen…

Het Business Model Canvas - Een uitleg van de methodeHet Business Model Canvas is een model wat gebruikt wordt door managers, ondernemers, consultants en ontwerpers. Het is…
Succesvol een plan van aanpak opstellenSuccesvol een plan van aanpak opstellenHet opstellen van een plan van aanpak zal bijna iedereen wel een keer moeten doen in zijn of haar leven. Of het nou proj…
Bronnen en referenties
  • ‘Digitaal dilemma’ door Ditty Eimers (J/M voor ouders, oktober 2013)
  • ‘Leren schrijven blijft belangrijk’ door Elke Koopman (j/M ouders, mei 2014)
  • 'De digitale babysit' (Uitzending Brandpunt, 5 oktober 2014)
  • Spitzer, M., Digitale Dementie (2013), Uitgevrij Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen
  • 'Schrift of scherm: hoe leren kinderen het meest?' (HP de Tijd, 3 september 2015)
  • 'Note-to-self: hoe notities maken je leven verrijkt' (https://decorrespondent.nl/7397/note-to-self-hoe-notities-maken-je-leven-verrijkt/208543621-53f01bbd?pk_campaign=proefmail&pk_kwd=notitieproefmail, 12 februari 2017)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 12-02-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.