Tips bij je leerwerk

Iedere scholier moet er elke keer weer aan geloven, het leren. Soms wordt dit als moeilijk ervaren, vooral de talen worden vaak als lastig bestempeld. Daarom in dit artikel een aantal tips hoe je het best je leerwerk aan kan pakken.  Ten eerste, dit is nog voordat je begint met leren, is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk zaken om je heen hebt die je af kunnen leiden. Denk hierbij aan een computer, een televisie en de mobiele telefoon. Het is, vooral als je leren niet leuk vindt, heel verleidelijk om iets op de computer te gaan doen in plaats van te leren. Vermijd dit dus zoveel mogelijk. Zet je telefoon uit, zodat je ook daardoor niet afgeleid kan worden. 

Als je je in een rustige omgeving bevindt kan het leren beginnen. Hieronder staan een aantal manieren hoe je, per vak, het beste het leerwerk aan kan pakken. 

De talen

Voor de vreemde talen, Engels, Frans en Duits, moet je vaak woordjes en zinnetjes leren. Soms is dit nog best wel veel. Meestal zit er ook nog een blok grammatica aan vast, wat ook niet onbelangrijk is. Het is zaak deze drie aspecten goed te leren. 

De woorden kan je het beste leren door ze, in blokjes van 5, op te schrijven en voor jezelf op te lezen. Zo blijven ze het beste hangen. Uit onderzoek is gebleken dat, als je de woordjes opschrijft, je het meeste rendement hebt. Het beste is om ruim van te voren te beginnen met leren. Het is bij woorden en zinnen belangrijk dat je ze herhaalt. Met een enkele keer opschrijven blijven ze over het algemeen niet genoeg hangen. Het is dus zaak om het schrijven te herhalen. Het is beter om 7 keer een kwartier te leren dan in een keer 2 uur achter elkaar. Ook de concentratie is dan ver te zoeken. Begin ongeveer een week van te voren met het opschrijven van de woorden, en herhaal dit elke dag. Zo zul je zien dat je het meeste onthoudt. Eigenlijk is het met de zinnen niet veel anders gesteld. Begin hier ook ongeveer een week van te voren mee en herhaal dit elke dag. 

De grammatica daarentegen is een ander verhaal. Grammatica van een vreemde taal is meestal wat lastig te begrijpen en te gebruiken. Vaak omdat het anders is dan in het Nederlands. Hoe je dit het beste aan kan pakken is per onderdeel verschillend. Over het algemeen weer het maken van een goede, beknopte samenvatting het beste. Vat de te leren stof samen in een aantal zinnen of maak er een overzichtelijk schema van. Daardoor haal ja vaak het belangrijkste uit de stof en leer je geen onnodige dingen. 

Exacte vakken

Onder de exacte vakken verstaan we onder andere Natuurkunde, Wiskunde en Scheikunde. Vaak worden deze vakken door een heleboel scholieren als moeilijk bevonden.

Bij elk van de bovenstaande vakken wordt van je verwacht dat je een som uit kan rekenen. Dit vaak met behulp van een formule of omrekenmethode. 

Zorg als eerste dat je de formules goed uit je hoofd leert. Deze zijn meestal de basis van het proefwerk. Als je de formules niet weet wordt het heel lastig gecompliceerde sommen uit te rekenen. Verder wordt het snappen van de stof als grootste valkuil beschouwd. Dit is een kwestie van oefenen. Maak voor het toetsmoment nog even een aantal lastige vraagstukken. Deze kun je het best even aankruisen als je met de stof bezig bent, als je een vraag moeilijk vindt kan je deze even noteren. Dan kan je daar voor de toets nog even op terugkijken, hoe ging die moeilijke vraag ook al weer? Ook is het maken van een zelftoets (of D-toets) een goed idee. Vraag deze bij je docent of zoek ze op internet even op, op de vaksite van het desbetreffende vak staan vaak prima zelftoetsen. Zo loop je nog eens door de stof heen en wordt je kennis wat aangescherpt. Zorg wel dat je deze toetsen altijd nakijkt. 

Overige vakken

Onder de overige vakken verstaan we in dit artikel Geschiedenis, Aardrijkskunde en de Economische vakken. Voor deze vakken moet je meestal een lap tekst uit je hoofd leren. Ook zijn er meestal nog een hele rits begrippen die in de teksten voorkomen. 

De beste manier om deze vakken te leren is om een samenvatting te maken van de te leren stof. Er zijn prima samenvattingen op het internet te vinden, maar bedenk wel dat als je de samenvatting zelf maakt de stof beter blijft 'hangen'. Ook is het handig, als je veel begrippen tegenkomt, een begrippenlijst te maken. 

Ten slotte: begin altijd een flinke tijd van te voren met leren, dat werkt beter en houd je tijd over.                
© 2010 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hogwarts/Zweinstein, de magische school van Harry PotterIn de magische wereld van Harry Potter gaan tovenaarskinderen niet naar gewone scholen als Eton, maar naar toverscholen.…
Leerlijnen op schoolLeerlijnen op schoolOp school wordt geleerd. Dat is tenminste wat u als ouder van een school verwacht. Meestal bemoeien ouders zich niet zoz…
Het kiezen van een basisschoolHet merendeel van de ouders kiezen voor de dichtbijzijnde basisschool voor hun kind. En dat is logisch! Maar waarom niet…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…

Bereken de uitgeoefende druk van een naaldhakBereken de uitgeoefende druk van een naaldhakIemand met naaldhakken kan een deuk in je parket maken. Als dezelfde persoon laarzen met een brede zool en brede hakken…
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.