How to: plannen

Iedereen kent het wel: uitstellen. Op een bepaalde dag krijg je huiswerk of een repetitie/toets/tentamen opgegeven, dat schrijf je op (of zelfs dat niet) en dan vergeet je het. De dag voordat het daadwerkelijk af moest zijn/plaatsvindt open je je agenda en wat blijkt: je bent het compleet vergeten! Je moet er nog volledig aan beginnen. Alle hoofdstukken op één dag leren of alle opdrachten op één dag maken: dat kan natuurlijk niet! In dit artikel leer je hoe je dit beter kan plannen.

Wat is plannen?

plan·nen (plande, heeft gepland)
1 (de organisatie van) werkzaamheden voorbereiden; een plan opzetten

Plannen is werkzaamheden voorbereiden. Daardoor kan je niet alleen je werk heel goed spreiden, maar breng je ook je werk naar een hoger niveau. Door te plannen zet je alles op je hoofd in een rijtje, waardoor je het beter snapt en beter uit kan voeren. Plannen is een stukje professionaliteit, waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Bovendien heb je er niet alleen nu heel veel aan, maar ook later, bij het studeren op mbo-, hbo- of wo-niveau, en op de werkvloer of op kantoor.

Plannen: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om te plannen. Je kunt een week vooruit plannen, een maand of zelfs langer. Ten eerste is het aan te raden om niet te lang vooruit te plannen. Zo vergeet je de helft van je werkzaamheden alweer voordat je er daadwerkelijk aan begint. Het meest handig is om twee weken tot een maand vooruit te plannen. Zo begin je op tijd, maar niet té lang van te voren, zodat je nog weet waar het over gaat op het moment van de toets.
Je kunt op papier plannen, via Excel, in je agenda, in je telefoon (via Apps), via internet en alle manieren hebben voor- en nadelen:

Op papier plannen:

Voordeel: je hebt het zelf opgeschreven. Als je iets zelf opschrijft, onthoud je het automatisch stukken beter.
Nadeel: het kan snel onoverzichtelijk worden, zeker als je lange tijd vooruit plant.

Op papier plannen is aan te raden als je één tot anderhalve week vooruit plant. Maak een schema met daarin de dagen. Zet hierin de dingen die je moet maken / leren. Als je de taak klaar hebt, markeer deze dan met een marker of streep het door. Slim is om te markeren, zodat het niet heel rommelig wordt.
Je schema kan er ongeveer zo uitzien:
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag


Plannen via Excel:

Voordeel: snel en overzichtelijk
Nadeel: elke keer als je je planning wilt bekijken/afstrepen/aanpassen moet je je computer of laptop opnieuw opstarten. Je moet hier dus echt wat meer moeite voor doen. Bovendien schrijf je het niet zelf, dus onthouden is lastiger.

Plannen via Excel is heel handig als je ver vooruit plant, een twee weken tot een maand of meer. Je kunt in het programma Excel een tabel maken, die er ongeveer zo uit kan zien:
Maandag 2 juniDinsdag 3 juniWoensdag 4 juniDonderdag 5 juniVrijdag 6 juniZaterdag 7 juniZondag 8 juni
Nederlands
Engels
Wiskunde
Geschiedenis
Biologie

In de vakken onder de dagen zet je dan neer welke dag je wat gaat doen voor welk vak. Vooral voor toetsen is dit handig: zo kun je precies bekijken op welke dag je wat gaat leren of samenvatten.

Plannen in je agenda

Voordeel: je hebt het altijd bij de hand en je ziet het vaak, waardoor je het minder snel vergeet.
Nadeel: wordt eigenlijk altijd onoverzichtelijk.

Plannen in je agenda is vooral handig als je per dag plant. Je kunt een tabel maken, met tijden wanneer je wat gaat doen. Houdt hierin ook rekening met eten en af en toe pauze. Dit kan er zo uit zien, als je om 15:00 thuis bent uit school.
15:00-15:30Drinken, eten, bijpraten met mam
15:30-16.30Vak 1
16:30-16.35Pauze
16:35-17:30Vak 2
17:30-18:00Eten
18:00-19:00Vak 3
19:00-19:05Pauze
19:05-20:00Vak 4

Plannen in je telefoon

Voordeel: altijd bij de hand.
Nadeel: voor meer dan twee dagen vooruit is eigenlijk onmogelijk.

Op je telefoon kun je bepaalde apps downloaden die je helpen met plannen. Any.do is een hele fijne, maar er zijn heel veel apps te vinden, als je in de Play Store of App Store 'plannen' intypt. Op deze apps kun je een paar dagen (meestal twee) vooruit plannen, door je werkzaamheden in te typen en op te slaan. Als je dit af hebt, kun je 'm doorstrepen.
Handig is dat je meldingen aan kunt zetten, zo vergeet je nooit een taak.

Plannen via internet

Voordeel: veel hulp, waardoor het makkelijk wordt om te plannen.
Nadeel: het kost vaak geld en toch aardig wat moeite.

Via internet zijn verschillende sites te vinden die jou schema's geven waarmee je kunt plannen. Heel handig, helaas kost het vaak wel geld en is veel alsnog via Excel na te maken (of op papier, via Word, enzovoort). Deze optie is niet snel aan te raden, aangezien er nog vier andere zijn, hiervoor genoemd, die veel makkelijker en handiger zijn. Als je daar echt niet uitkomt, is dit een laatste optie!

Vier laatste tips bij het plannen

  1. Neem niet teveel hooi op je vork: denk na wat je echt af kunt krijgen die dag en verzet de rest naar en dag later.
  2. Uitstellen mag dus: als het maar voor korte tijd is. Maak de taak een dag later alsnog af
  3. Gebruik één van de bovenstaande methodes, dan wordt het iets makkelijker.
  4. Als je op papier plant, gebruik dan markeerstiften om je taken af te strepen. Ziet er een stuk leuker uit en bovendien blijft het dan leesbaar en overzichtelijk.
© 2014 - 2024 Xlina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…
Studeren - zo maak je een goede studieplanningStuderen - zo maak je een goede studieplanningVeel studenten weten niet hoe ze hun dikke cursussen moeten doorworstelen. Vaak wachten ze er dan ook mee tot vlak voor…
Plannen: baas zijn over je eigen tijdPlannen: baas zijn over je eigen tijdVeel mensen zien plannen als iets negatiefs, als iets wat ze zichzelf opleggen. Dit is echter een verkeerde interpretati…
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…

Schoolagenda kopen: waar je op moet lettenSchoolagenda kopen: waar je op moet lettenEr zijn heel veel verschillende schoolagenda's te koop. Groot of klein, druk of simpel, duur of goedkoop. Het kan lastig…
Huiswerk in de lagere schoolHuiswerk in de lagere schoolAl van in de lagere school krijgt je kind huiswerk mee naar huis. Hoeveel keer in de week dat is, hangt af van de school…
Bronnen en referenties
  • http://vandale.nl/opzoeken?pattern=plannen&lang=nn#.U4iGS_l_t1Y
Xlina (1 artikelen)
Laatste update: 25-06-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.