Examenstress, wat nu gedaan?

De examenperiode is voor veel jongeren zwaar. Ze ervaren stress, zowel lichamelijk als psychisch. Voor sommigen lijkt de hele periode uitzichtloos.

Wat is examenstress?

Stress is niet altijd negatief. Soms is het dat extra zetje dat je nodig hebt om goed te kunnen presteren. Als de druk echter de overhand neemt, kan dat je prestaties verminderen of zelfs helemaal blokkeren (de zgn. black-out). Sommige studenten ervaren deze stress alleen tijdens de examenperiode, terwijl ze er de rest van het (school)jaar geen last van ondervinden. Het belangrijkste is om er niet mee te blijven zitten, er zijn tal van mogelijkheden om het erover te hebben en te zoeken naar oplossingen: praat erover met je ouders, vrienden, leerkrachten, de hulplijn van Teleblok… Er bestaan zelfs faalangst-trainingen voor wie veel last heeft van examenstress.

Leerstof verwerken

5 etappes

  1. Ga op verkenning: lees titels, bekijk afbeeldingen en stel je de vraag “waarover gaat deze tekst?”
  2. Probeer te begrijpen: onderstreek belangrijke woorden en paragrafen, zoek verbanden en vat teksten samen in je eigen woorden. Belangrijke vragen die je jezelf voorhoudt zijn Wie – Wat – Waarom – Wanneer.
  3. Memoriseer: verwerk de teksten tot schema’s, gebruik de structuur van de inhoudstafel van een cursus of handboek.
  4. Test jezelf: maak een quiz voor jezelf of voor klasgenoten.
  5. Herhaal bovenstaande etappes.

Je studeerruimte

Zorg voor voldoende licht en lucht. Het helpt echt! Pauzeer ook tijdig, maar zet allerlei afleidingen (radio, gsm, muziekinstrumenten…) uit het zicht. Te veel afleiding zorgt ervoor dat je niet kan doorwerken. Heb je veel ongenodigde gasten? Werk met een bezoeksysteem en laat vrienden en familie weten wanneer je tijd voor hen kan inplannen.

Examentips

  • Neem eerst de examenvragen rustig door.
  • Maak in je antwoorden onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.
  • Verdeel je tijd over alle vragen.
  • Schenk niet teveel aandacht aan ‘straffe verhalen’ van medestudenten.
  • No panic: één minder goed examen betekent nog niet dat alles verloren is.

Eten, slapen en ontspannen

Maak voldoende tijd vrij om (gezond) te eten. Eten is immers brandstof voor je lichaam, waardoor je de examenperiode zal weten te overbruggen. Probeer ook niet om slaaptijd te vervangen door studeertijd. Tijdens je slaap verwerken je hersenen de opgedane kennis, terwijl slaaptekort je concentratievermogen zal verminderen. Even ontspannen voor het slapengaan helpt je om de slaap te vatten. Kruip dus niet rechtstreeks vanachter je studeertafel onder de wol, wellicht begin je dan alleen maar te piekeren.

Supporters

Heb jij een studerend kind of een broer, zus of vriend(in) met examenkoorts. Weet dan dat ook jij kan helpen! Toon interesse, maar dring jezelf ook niet op. Onthoud dat de examenstress veel vergt van de student in kwestie, heb dus begrip voor een mindere dag waarop hij/zij misschien al eens lichtgeraakt reageert op goedbedoelde vragen of suggesties.
© 2011 - 2024 Skoebidoe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met examenstressOmgaan met examenstressVeel mensen hebben in meer of mindere mate last van examenstress (ook wel examenkoorts genoemd). Examenstress is niet er…
Examenstress of examenvreesExamenstress of examenvreesMet een examen in het vooruitzicht kun je last krijgen van examenstress. Dat mensen gespannen zijn voor een examen is he…
Studeren - zo maak je een goede studieplanningStuderen - zo maak je een goede studieplanningVeel studenten weten niet hoe ze hun dikke cursussen moeten doorworstelen. Vaak wachten ze er dan ook mee tot vlak voor…
Examenstress, hoe pak je het aan?Examenstress, hoe pak je het aan?Ga je dit jaar examen doen en ben je zenuwachtig, heb je slaapproblemen, stress, trillende handen, ben je onrustig en pr…

Hoe leer ik het beste voor een examen of toets?Hoe leer ik het beste voor een examen of toets?Maar hoe leer je nu het beste voor je examen? Hier wat tips die je wellicht kunt gebruiken.
Toetsen, examens, tentamens: open vragenToetsen, examens, tentamens: open vragenIedere schoolcarrière staat er bol van: toetsen, testen, examens, tentamens, proefwerken, overhoringen. Met wat kennis v…
Skoebidoe (7 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.