Toetsen, examens, tentamens: matching, fill-the-blank vragen

Toetsen, examens, tentamens: matching, fill-the-blank vragen Iedere schoolcarrière staat er bol van: toetsen, testen, examens, tentamens, proefwerken, overhoringen. Met wat kennis van hoe matching en fill-the-blank vragen in elkaar gezet worden, kun je makkelijker voor het tentamen leren en betere scores halen op je proefwerken. Als je namelijk weet hoe een vraag geschreven wordt, kun je slimmere technieken toepassen om tot een antwoord te komen, meer antwoorden goed hebben en een hogere score halen. En als je het echt niet weet, wanneer is het verstandig om te gaan gokken?

Introductie

Dit artikel zal twee vraagsoorten behandelen: matching en fill-the blank. Eerst wordt ingegaan op hoe deze vragen gemaakt worden, gevolgd door een onderdeel met uitleg hoe je beantwoording het beste aan kan pakken. Op die manier krijg je inzicht in de strategie die nodig is om de vragen beter te beantwoorden.

Matching vragen

Matching vragen zijn vragen die bestaan uit twee lijsten en de ene moet met de andere verbonden worden. Testmakers gebruiken matching vragen om kennis over definities te testen, maar ook om te kijken of deelnemers voldoende taalkennis hebben om de juiste zinsdelen bij elkaar te zetten.

Hoe worden matching vragen geschreven?

De testmaker zoekt meestal naar lijsten over een vergelijkbaar onderwerp. De lijst aan de linkerkant heeft meestal cijfers en is de vraag; de lijst aan de rechterkant heeft meestal letters en is het antwoord.

Voorbeeld: Verbind de schrijver met het boek
1. Harry MulischA. Het gouden ei
2. Willem Frederik HermansB. Het stenen bruidsbed
3. Tim KrabbéC. Kort Amerikaans
4. Jan WolkersD. Au pair

In de meeste matching vragen heb je hetzelfde aantal vragen als antwoorden en mag je elk antwoord maar één keer gebruiken, zoals in het voorbeeld hierboven: 1B, 2D, 3A en 4C. Het komt echter ook voor dat er meer antwoordmogelijkheden gegeven worden dan er vragen zijn. Het is dan voor de deelnemer moeilijker om het juiste antwoord te achterhalen. Soms komt het ook voor dat je antwoorden vaker mag gebruiken wat uiteraard ook de taak bemoeilijkt.

Voorbeeld: Bepaal welke zinsdelen samen een juiste zin vormen
1. We would like to invite youA. for any possible situation.
2. We should always be preparedB. on our full support.
3. He asked if we needed helpC. to a free buffet dinner.
4. We assured them they could countD. out our difficult problem.
E. with our English essays

Omdat je hier meer mogelijke antwoorden hebt dan vragen, is het moeilijker te beantwoorden: 1C, 2A, 3E, 4B.

Hoe beantwoord je matching vragen?

Meestal moeten matching vragen beantwoord worden door de juiste letter op te schrijven, maar het kan ook dat je een lijn tussen de vraag en het antwoord moet trekken. De volgende zaken zijn van belang bij het goed beantwoorden van dit soort vragen: zekerheid eerst, patronen en gokken.

Zekerheid eerst
Begin altijd met het noteren van de antwoorden waar je zeker van bent. In de meeste matching vragen elimineer je dan al een aantal antwoordmogelijkheden. Op die manier blijven er minder antwoorden over die je moet overwegen. Als het aantal vragen en antwoorden gelijk is, hoef je enkel zeker te zijn van het totale aantal min 1 om alle juiste antwoorden te hebben.

Patronen
Het kan zijn dat vraag en antwoord op dezelfde lijn staan, dus ga er niet automatisch van uit dat deze combinatie onmogelijk is.

Gokken
Gokken is gevaarlijker bij matching vragen omdat je antwoord op de ene vraag meestal invloed heeft op de antwoordmogelijkheid van de volgende. Houd dit altijd in het achterhoofd: je kunt bij een vorige vraag al het verkeerde antwoord hebben gegeven. Uiteraard is het altijd beter om iets in te vullen dan niets.

Bron: Drakefjustin, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Drakefjustin, Wikimedia Commons (CC0)

Fill-the-blank vragen

Fill-the-blank vragen zijn vragen waarbij een deel in een zin is weggelaten en je dit moet aanvullen. Het kunnen ook vragen zijn waarbij een kort geschreven antwoord wordt verwacht. Soms kiezen testmakers er voor om een lijst met mogelijke antwoorden te geven waardoor het een matching vraag wordt. Vaak staan er meerkeuze opties aangegeven wat het een multiple-choice vraag maakt, maar het gaat hier om vragen waarbij je zelf het antwoord moet bedenken.

Hoe worden fill-the-blank vragen geschreven?
De testmaker zal proberen de vragen niet direct uit de tekst te halen, maar een ander voorbeeld te geven. De taal in de zin hoort geen hints te geven over het antwoord, bijvoorbeeld in enkel- of meervoud, tenzij het doel is om taal te testen. Verder zegt de lengte van de gaten normaal gesproken niets over de lengte van het antwoord.

Voorbeeld 1
Animals of the Future

The idea of trying to imagine (0) WHAT sort of animals will be living on our planet in thousands (1) ... not millions of years' time seems at (2) ... sight to be futile. Can we possibly imagine what's in store so (3) ... in the future? The team of scientists (4) ... work on this question is to be published soon, all (5) ... same, applied a great (6) ... more than guesswork (7) ... the task.

Taaltesters gebruiken gatenteksten geregeld om algemene taalkennis te toetsen zoals in het voorbeeld hierboven. Er wordt dan gekeken of je kan herkennen welke woordsoort je moet invullen (zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, etc.) en of je de taal voldoende kent om het gat te vullen. Soms geven testmakers al een hint door de eerste letter van het woord aan te bieden.

Hoe beantwoord je fill-the-blank vragen?

De volgende zaken zijn van belang bij het goed beantwoorden van dit soort vragen: goed lezen en gokken.

Goed lezen
Het is erg belangrijk om de hele zin en eventueel tekst goed te lezen voordat je antwoord. Als het gat in een zin zit, lees dan niet alleen wat er voor staat, maar ook wat erachter komt. In taaltoetsen is dit vooral belangrijk omdat het antwoord deel kan zijn van een vaste uitdrukking.

Gokken
Omdat je geen hints krijgt voor het antwoord, is gokken eigenlijk onmogelijk. Mocht je een antwoord in gedachten hebben waarvan je denkt dat het fout is, maar je hebt geen beter alternatief, vul het dan toch in. Wie weet had je het bij het verkeerde eind of is het toch een mogelijk goed antwoord.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Examens, tips om goed te leren voor je eindexamensOp school heb je proefwerken, tentamens, toetsen, mondelinge en schriftelijke overhoringen. Allemaal verschillende toets…
Cito-scores interpreterenCito-scores interpreterenDe Cito-toets die eind groep 8 wordt afgenomen is bij de meeste mensen wel bekend. Er worden op de meeste scholen echter…
Het Cito leerlingvolgsysteemAlle kinderen in het basisonderwijs worden gevolgd met behulp van het leerlingvolgsysteem. De meeste basisscholen in Ned…
Tentamenvoorbereiding: een paar handige tipsDe tentamens of examens staan weer voor de deur. Zelfs voor de meest koele kikker kunnen de tentamens nog wel eens voor…

Examenstress, wat nu gedaan?De examenperiode is voor veel jongeren zwaar. Ze ervaren stress, zowel lichamelijk als psychisch. Voor sommigen lijkt de…
Certificate of Proficiency in English (CPE): Use of EnglishCertificate of Proficiency in English (CPE): Use of EnglishCPE is een examen voor Engels op het hoogst mogelijke niveau. Het deel Use of English is het derde deel van het schrifte…
Bronnen en referenties
  • http://web.utk.edu/~mccay/apdm/index.htm
  • Afbeelding bron 1: Drakefjustin, Wikimedia Commons (CC0)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.