Hoe kan je het beste leren voor een tentamen (hbo en wo)?

Hoe kan je het beste leren voor een tentamen (hbo en wo)? Het leren voor een tentamen kan af en toe lastig zijn. Je weet soms niet waar je moet beginnen of wat de hoofdlijnen zijn. Vooral wanneer je bent begonnen met je hbo of wo studie is het wennen om de studiestof te leren. Dat is toch wel even anders dan de middelbare school. Met deze tips kom je al een stuk dichterbij een voldoende. Nu nog duimen voor die tien!

Vooraf het leerproces

Aantekeningen maken en lessen bijwonen

Voor het behalen van een voldoende is het van belang naar de lessen te gaan. Het kan ook zijn dat je online colleges moet volgen. Probeer dit dan bij te houden. Als de collegesheets eerder beschikbaar zijn, is het handig dit uit te printen en aanvullende aantekeningen ernaast te maken. Zo kun je beter luisteren en hoef je de sheets niet over te schrijven.

Weet wat je moet leren

Studiehandleiding
Ga na welke hoofdstukken/onderwerpen/thema’s je moet kennen voor het tentamen. Hier kun je achter komen door in de studiehandleiding/studiewijzer te kijken voor het desbetreffende vak. Veel hogescholen en universiteiten hanteren een studiehandleiding waarin staat wat het vak inhoudt, de planning, leerdoelen, maar ook op welke kennis je wordt getoetst.

Docent
Vraag aan je docent wat de hoofdonderwerpen zijn. Je docent zal natuurlijk niet de precieze antwoorden geven of je vertellen wat er op het tentamen wordt gevraagd, maar je docent kan wel zeggen welke onderwerpen van belang zijn om goed te leren.

Lessen
Tijdens de lessen wordt er aangegeven welke hoofdstukken je moet kennen voor het tentamen. Daarnaast wordt er tijdens de lessen meestal ook aangegeven wat de hoofdlijnen zijn en hoe bepaalde onderwerpen met elkaar verbonden zijn (het grote plaatje).

Benodigdheden zijn gereed

Pak je schoolspullen erbij / Bron: Unsplash, PixabayPak je schoolspullen erbij / Bron: Unsplash, Pixabay
Verzamel alle benodigdheden voor het leren van je tentamen, zodat je niet telkens op zoek hoeft te gaan als je aan de slag gaat. Pak deze spullen erbij:
  • Boeken
  • Studiehandleiding
  • Samenvattingen
  • Collegesheets
  • Aantekeningen
  • Opdrachten en proeftentamens

Ook handig
  • Pen, potlood, gum en papier
  • Eventueel rekenmachine en liniaal

Tijdens het leerproces

Omgeving waar je gaat leren

Thuis
Veel studenten kiezen ervoor om thuis te leren. Dit een goede keuze, omdat je alles binnen handbereik hebt, maar het kan ook handig zijn om op een andere plek te leren. Je kunt ook ervoor kiezen om af te wisselen van leerplek.

Bibliotheek
De bibliotheek is een rustige omgeving waar veel meer mensen komen om te leren of te lezen. Dus hierdoor ben je daar ook automatisch mee bezig. Verder is het ook mogelijk om een studiegroepje te vormen. Met dit studiegroepje kun je samen leren en elkaars vragen beantwoorden over de studiestof.

Afleidingen
Tot slot is het natuurlijk handig om alle afleidingen, zoals de tv en mobiele telefoon ver uit je buurt te houden. Ze de afstandsbediening of mobiel bijvoorbeeld in een andere kamer. Of laat je mobiel thuis als je naar de bieb gaat.

Tijdsduur en leren

Het handigst is natuurlijk om het huiswerk bij te houden, zodat je de hoofdlijnen van het vak kent. Op die manier ben je uiteindelijk minder tijd kwijt aan het leren, omdat je de stof beter kunt plaatsen. Bepaal eerst goed wat je allemaal moet weten voor het tentamen en verdeel dat in ‘brokken’. Aan de hand hiervan kun je een planning maken. Neem regelmatig pauzes als je aan het leren bent. Probeer na een paar uur (2-3 uur) altijd een pauze in te lasten van ongeveer 15-30 min, waarbij je niet aan de studiestof denkt. Ga verder niet te lang door als je merkt dat de stof gaat malen door je hoofd.

Uit het boek leren

Het handigst is natuurlijk als je alles een keer van te voren hebt gelezen. Wanneer je aan het lezen bent, kun je de belangrijke punten onderstrepen en aantekeningen in de zijlijn maken. Let op de dikgedrukte of cursieve woorden en begrippen en besteed daar aandacht aan. Verder staat er in een boek vaak ook een samenvatting. Je kunt deze als eerste doorlezen, zodat je weet waar het onderwerp over gaat. Indien je op het laatste moment bent gaan leren is het handiger te bekijken wat de hoofdzaken en bijzaken zijn. Verder kun je natuurlijk de aantekeningen uit de les erbij pakken, zodat je de stof uit het boek hieraan kunt verbinden.

Samenvatting maken of mindmappen

Probeer de tekst uit het boek in je eigen woorden samen te vatten. Zo onthoud je de tekst beter. Als je het niet fijn vindt om samenvattingen te maken, kun je ook ervoor kiezen om te mindmappen. Dit houdt in dat je steekwoorden op papier zet en met pijlen verbanden aangeeft. Tot slot kun je ook samenvattingen kopen. Dit doen studenten vaak als zij zelf geen samenvatting willen maken. Het kan dan alsnog handig zijn steekwoorden met pijlen op papier te zetten. Wanneer je iets zelf opschrijft, onthoud je het namelijk beter.

Zelf vragen bedenken

Wanneer je aan het leren bent, kun je zelf vragen bedenken. Dit kun je ook verwerken in je samenvatting. Of in plaats van een samenvatting kun je een soort vraag-antwoord samenvatting maken. Ook is het handig om met een studiegenoot vragen te bedenken. Hier kun je dan een spel van maken wie de meest goede antwoorden heeft of juist de moeilijkste vragen kan bedenken.

Opdrachten en oefententamens

Maak tussendoor opdrachten uit het boek of opdrachten die je van je docent hebt meegekregen. Een oefententamen kun je maken als je denkt alle stof te beheersen. Tot slot is het handig te bekijken of het boek een website heeft met aanvullend materiaal. Op de website kun je dan aanvullende opdrachten of casussen vinden. Zo heb je nog meer oefenmateriaal. Heb je zelf weinig oefenmateriaal meegekregen vanuit de hogeschool of universiteit? Probeer dan zelf aanvullend materiaal te vinden op het internet. Tegenwoordig zetten ook andere hogescholen en universiteiten bepaalde opdrachten online, zodat jij er ook mee kunt oefenen.

Herhalen studiestof

Herhalen is van belang bij het onthouden van de studiestof. Probeer regelmatig te herhalen door aan het eind van een hoofdstuk of bepaald thema de stof door te lezen. Verder kan je ook checken of je de studiestof kent door de stof uit je hoofd te herhalen. Je kunt dan bijvoorbeeld met steekwoorden en pijlen op papier zetten (mindmap) waar een hoofdstuk over gaat. Daarna bekijk je in het boek of je de stof goed hebt onthouden.
© 2015 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contextueel leren: leren met of zonder muziek?Contextueel leren: leren met of zonder muziek?Hoe kunnen we het beste studeren? Moeten we leren in een bepaalde omgeving of maakt het niet uit je waar je de informati…
Studeren: voorbereiden op het tentamenStuderen: voorbereiden op het tentamenEen aantal weken voor het tentamen moet de student zich gaan voorbereiden. Beheerst de student de stof voldoende? Of moe…
Het maken van meerkeuze tentamensHet maken van meerkeuze tentamensEen meerkeuze tentamen lijkt makkelijker dan het is. Meestal denkt men dat een meerkeuze tentamen makeklijker is dan een…
Mindfulness: leven in het hier en nuMindfulness: leven in het hier en nuMindfulness is een techniek waarmee je spanning en stress kunt verminderen. Het idee achter mindfulness is het bewust zi…

Slagen voor je eindexamenSlagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…
Eindexamentraining volgen voor leerlingen vmbo, havo en vwoEindexamentraining volgen voor leerlingen vmbo, havo en vwoDe laatste jaren worden er steeds meer trainingen aangeboden voor leerlingen die eindexamen doen voor het vmbo, de havo…
Bronnen en referenties
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 11-08-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.