Zó haal je een mondeling vreemde talen!

Zó haal je een mondeling vreemde talen! Aangezien Nederland een klein kikkerlandje is, blijft het belangrijk om ook andere talen te leren. Zeker Engels wordt op elke (hoge)school, universiteit of MBO-instelling onderwezen. Een belangrijk onderdeel van het leren van een taal is het spreken ervan. Dit vergt namelijk andere vaardigheden dan het schrijven van een brief of het lezen van teksten. Naast dat het een kwestie van ontzettend veel oefenen is, zijn er ook een aantal simpele trucjes die ervoor zorgen dat je je een stuk makkelijker door je mondeling heen praat.

Woord vergeten?

Het overkomt iedereen wel eens: je bent in gesprek en je weet wat je wilt zeggen, maar je kunt niet op het woord komen. Dit is op zich helemaal niet erg, zolang je maar weet dat het belangrijkste van een mondeling is dat examinatoren jou horen praten. Gebruik één van de volgende tips om de stilte op te vangen, zodat niet je volledige mondeling stukloopt op één woord.

Omschrijven

Heel veel woorden kun je op een handige manier omschrijven. Zorg ervoor dat je algemene termen als 'gereedschap' of voorwerp' kent, want die zijn erg bruikbaar om iets te omschrijven. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse woord 'hek': een voorwerp dat vaak gebruikt wordt om een bepaald gebied af te schermen voor andere mensen of dieren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij dierentuinen of woonhuizen.

Kunt u mij vertellen...?

Aangezien het belangrijkste van een mondeling is dat je überhaupt veel spreekt, kan het absoluut geen kwaad om aan de examinatoren te vragen of zij het woord dat je zoekt voor je kunnen vertalen. Leer jezelf ruim van tevoren een zin als 'kunt u me vertellen wat het Nederlandse woord ... betekent in het ...?' Het gaat er namelijk ook om dat de mensen met wie jij spreekt zien dat jij je zelfstandig kunt redden in de vreemde taal: ook wanneer je niet alles perfect beheerst.

Vragen beantwoorden

Volledige zinnen

In een mondeling gaat het er, zoals je weet, om dat de examinatoren je zo veel mogelijk horen spreken. Wanneer je iets gevraagd wordt, gebruik dan één of meerdere volzinnen. Maak gebruik van signaalwoorden om verbanden aan te geven. Vermijd het liefst het woordje 'en'. Niet dat je dit helemaal kunt weglaten, maar probeer het gebruik ervan wel te beperken.

Vraag herhalen

Herhaal de vraag die gesteld wordt. Doe dit niet letterlijk ( 'De vraag die u stelde, was...'), maar wanneer je bijvoorbeeld gevraagd wordt wie de eerste president van de Verenigde Staten was, geef je als antwoord: 'De eerste president van de Verenigde Staten (je herhaalt dus de vraag) was George Washington.'

Overige tips

  • Het is geen schande om aan te geven dat je (lichtelijk) nerveus bent. Wanneer je dit in de taal van het mondeling doet (en het liefst grammaticaal correct), zal dit zeker geen aftrekpunten opleveren. Bovendien zal een examinator meer geneigd zijn om je te helpen wanneer je even vastloopt.
  • Bereid je goed voor. Weet wat er aan je gevraagd kan worden, zodat je van te voren kan bedenken wat je ongeveer wilt zeggen.
  • Probeer het gesprek te sturen. Als een examinator ergens over begint waar je niets vanaf weet, snijd dan zelf een onderwerp aan waar je wel over wilt praten.
© 2015 - 2024 Bo1995, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Engels op de basisschool, op naar tweetalig onderwijsEngels op de basisschool, op naar tweetalig onderwijsIn de hele wereld krijgen kinderen op zeer jonge leeftijd les in een vreemde taal. Ook in de EU-lidstaten is daar veel d…
Hoe kan ik een vreemde taal leren?Hoe kan ik een vreemde taal leren?Je kunt het nodig hebben voor je werk, of gewoon voor hobby willen leren. Een nieuwe, vreemde taal aanleren is voor de é…
Met dyslexie naar het voortgezet onderwijsAls je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, is dat al een enorme beslissing om een goede en passende school te vinde…
Staatsexamen doenStaatsexamen doenIn Nederland is de meest gebruikelijke manier om een middelbareschooldiploma (VMBO, HAVO, VWO) te halen, daadwerkelijk d…

Eindexamentraining volgen voor leerlingen vmbo, havo en vwoEindexamentraining volgen voor leerlingen vmbo, havo en vwoDe laatste jaren worden er steeds meer trainingen aangeboden voor leerlingen die eindexamen doen voor het vmbo, de havo…
Zó haal je het mondeling college-examenZó haal je het mondeling college-examenHet is zover: het staatsexamen gaat beginnen. Het centraal eindexamen was al eng, maar terwijl alle scholieren van het r…
Bo1995 (51 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.