Stageverslag maken: tips en trucs

Stageverslag maken: tips en trucs Als je stage gaat lopen, zul je ook opdrachten moeten maken. Deze opdrachten werk je uit in een verslag. In het begin kan het best moeilijk zijn om een stagegoed verslag te schrijven. Een aantal goede tips en trucs zijn daarom geen overbodige luxe. Elke schoolinstelling en opleiding zal de opdrachten op een andere manier opstellen en ook de uitwerking ervan zal niet bij elke schoolinstelling of opleiding hetzelfde zijn. De volgende tips en trucs zijn dan ook bedoeld om te gebruiken als basis.

Het begin

Nadat je de opdracht hebt doorgelezen, is het belangrijk om de doelstelling, het gewenste resultaat en de beginsituatie vast te stellen. Deze drie dingen zijn het begin van je stageverslag.

Doelstelling

Het kan zijn dat in jouw opdracht al een doelstelling staat beschreven. Als dit zo is, kun je deze overnemen. Als dit niet zo is, ga je zelf een doel opstellen. Bedenk wat jij met deze opdracht wilt bereiken. Probeer hierin zo duidelijk mogelijk te zijn en stel een doel op dat je ook daadwerkelijk kunt bereiken.

Gewenst resultaat

Het kan zijn dat in jouw opdracht al een gewenst resultaat staat beschreven. Het lijkt wel een beetje op een doelstelling, maar het gewenste resultaat wordt anders verwoord. Het gewenste resultaat is datgene wat je uiteindelijk als eindproduct levert.

Beginsituatie

Nu je hebt bepaald wat je met de opdracht wilt bereiken, kun je een beginsituatie schetsen. Beschrijf wat je gaat doen, waarom je dat gaat doen, waar je dat gaat doen en met wie je dat gaat doen. Ga je iets verbeteren? Beschrijf dan wat de huidige situatie is van datgene wat je wilt gaan verbeteren. Ga je iets doen met een persoon (bijvoorbeeld een cliënt van een zorginstelling), geef dan een beschrijving van deze persoon.

Visualiseer

Een goede tip is, om voor jezelf te visualiseren wat je plan is. Dit betekent: breng in beeld wat je van plan bent. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Tijdlijn

Het visualiseren van je opdracht kun je doen door een tijdlijn te maken. Aan het begin van de tijdlijn zet je het doel en aan het einde van de tijdlijn zet je het gewenst resultaat. Hiertussen beschrijf je de stappen die je gaat ondernemen.

Opties in Word

Werk je het verslag uit in Word? Maak dan gebruik van de mogelijkheden van dit programma. Onder het kopje "invoegen" vind je verschillende opties die je verslag kunnen verbeteren. Met een beetje zoekwerk vind je handige dingen die je normaalgesproken niet zo gauw zou gebruiken. Een voorbeeld hiervan is SmartArt. Hierin staan figuren die je zelf in grootte en kleur kunt aanpassen. In deze figuren kun je tekst plaatsen. Ook zijn er een aantal SmartArt figuren die je kunt gebruiken bij het maken van een tijdlijn. Ook is word erg handig bij het invoegen van voorbladen, inhoudsopgaves en diagrammen.

Foto en video

Je stageopdrachten zijn een bewijs van wat jij kan. Maak foto's of videobeelden om te gebruiken als bewijsmateriaal. Houd bij het maken van foto's en videobeelden wel rekening met de regels van het bedrijf waar je werkt en met de privacy van personen die (eventueel) in beeld komen. Vraag altijd van tevoren of je beeldmateriaal mag maken en gebruiken voor een stageverslag.

Evalueer

Als de opdracht uitgevoerd en uitgewerkt is, is het tijd om te gaan evalueren. Stel jezelf een aantal vragen. Dit is niet alleen voor jou handig, maar zo zien je begeleider op school en je begeleider op stage ook wat jij van de opdracht hebt geleerd. Een aantal vragen die je zou kunnen stellen, zijn:
  • Wat heb ik precies gedaan?
  • Heb ik het doel bereikt? Waarom wel of waarom niet?
  • Vond ik de opdracht makkelijk of moeilijk? Waarom?
  • Wat zou ik de volgende keer anders doen?

Overige tips

Als het goed is, heb je nu een goede basis voor het maken van je stageopdrachten. Wil je het verslag zo goed mogelijk maken? Lees dan de volgende tips:
  • Zorg ervoor dat degene die je verslag leest, geen vragen meer kan stellen. Als je bijvoorbeeld schrijft: "Ik heb hier veel van geleerd", schrijf dan op wat je precies hebt geleerd. Wees zo duidelijk mogelijk. Als je opdracht bestaat uit competenties die je moet beantwoorden, is het handig om de competenties om te zetten in hoe-vragen. Dit is een hulpmiddel bij het duidelijk uitleggen wat je precies hebt gedaan.
  • Als je informatie opzoekt, moet je altijd de bronvermelding noteren.
  • Zorg ervoor dat je praktijkopleider alle dingen die je uitprint, ondertekent. De handtekeningen zijn het bewijs dat je praktijkopleider alles heeft gelezen en met alles akkoord is gegaan.
  • Maak een logboek met leerervaringen, beschrijvingen van bijzondere situaties die je meemakt op je stageplek en met gekregen feedback. Dingen die je in het logboek schrijft, komen altijd van pas bij het maken van je stageverslagen.
  • Als het mag, probeer dan zoveel mogelijk opdrachten aan elkaar te koppelen. Dit scheelt jou een hoop werk.

Succes met het maken van je stageverslagen!
© 2012 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Checklist buitenlandse stageChecklist buitenlandse stageDe buitenlandse stage vereist veel investering in tijd en geld van de stagiair. Om te helpen inzicht te krijgen in datge…
Zo haal je het beste uit je stageZo haal je het beste uit je stageStagelopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd,…
Maatschappelijke stage bij Amnesty InternationalMaatschappelijke stage bij Amnesty InternationalLeerlingen die instromen in het voortgezet onderwijs kunnen een maatschappelijke stage lopen. Bij Amnesty-International…
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…

Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Waar moet ik gaan studeren?Waar moet ik gaan studeren?Bij het kiezen van een studie zijn er veel dingen waar je rekening mee te houden. Natuurlijk de studie zelf, maar ook de…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.