Herfst, allerlei lesideeën

De herfst is weer begonnen en dat betekent dat de meeste lessen, activiteiten, knutsels en spelletjes weer worden aangepast aan dit thema. De herfst is vooral een mooi seizoen, omdat de natuur veranderd in een divers kleurenpalet. Ook kunnen er veel spullen voor bijvoorbeeld herfstknutsels uit de natuur gehaald worden. Bent u op zoek naar leuke ideeën voor uw les of activiteit? Lees dan even verder.

Herfstpad

Bij een herfstpad kunnen de kinderen in groepjes langs veel verschillende soorten activiteiten. Zij leren dan bewuster met de natuur bezig te zijn. Het is dus de bedoeling dat deze activiteit buiten plaats vindt.
  1. Bekijk de bak met wormen en teken wat je ziet.
  2. Voel in de zak (hierin zitten herfstspullen). Schrijf zonder te kijken op wat je allemaal voelt.
  3. Maak een woordspin met herfstwoorden.
  4. Memory waarbij boom- en bladkaartjes bij elkaar gezocht moeten worden.
  5. Ga op de grond zitten en schrijf alle geluiden op die je hoort.
  6. Meet de stam van de boom op verschillende manieren: vingers, handen, voeten, enz.
  7. Rijg een voedselketting voor de vogels.
  8. 'Wachtopdracht": voeg in het opdrachtenboekje een woordzoeker toe

Rekenen

Sommenkleurplaat:

Kies een kleurplaat met niet al te kleine kleurvlakken. Schrijf in elk kleurvlak een som die past bij het niveau van de kinderen (sommen tot 10, 20, 100 of bijvoorbeeld tafelsommen). Schrijf in de legenda dat bijvoorbeeld alle sommen met het antwoord 10 'geel' moeten, 12 'rood' moeten, enzovoort.

Wintervoorraad sommen à lá bussommen:

Bij bussommen, zoals bekend bij velen, gaat het er telkens om hoeveel mensen er in de bus zitten. Bij de halte stappen er steeds mensen in en uit en hierdoor leren de kinderen sommen maken. Ook kan je dit doen met een 'holletje van een eekhoorn'. In de hol ligt de wintervoorraad van de eekhoorn. Voor de winter worden er dus plussommen gemaakt, want elke dag brengt de eekhoorn weer nieuwe eikels en kastanjes naar zijn hol. In de winter zijn echter de minsommen aan de beurt, want de eekhoorn eet zijn voorraad natuurlijk ook weer op.

Knutselen

Herfstboom:
Pak een groot vel bruin papier en teken daarop een stam. Laat de kinderen nu met propjes crepepapier op stukjes vliegerpapier een gekleurde herfstboom maken. De kleuren crepe- en vliegerpapier die u moet klaarleggen zijn: geel, rood, oranje, bruin en donkergroen.

Bladermannetje:

Pak een groot vel papier, verschillende soorten blaadjes en een kwast met verschillende soorten verf. Smeer een blaadje in met verf. Leg dit op het vel papier en ga er overheen met je vingers. De afdruk van het blad komt nu op het papier. Probeer door de bladeren met verschillende groottes een poppetje te maken.

Groeps-spinnenweb:

Wikkel een hoepel in met zwart crepepapier. Maak er met zwart touw een web van (lijkt een beetje op een grote dromenvanger). Zorg ook even voor 4 lossen draden, zodat het web boven elk groepje in de klas opgehangen kan worden.
Vervolgens is het de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende spinnen te maken:
  • Zwart 'paddenstoelenhoedje' met poten van stroken zwart papier.
  • Balletje van piepschuim beplakken met crepepapier propjes en poten van zwarte chenilledraden.
  • Zwarte pompoen van wol met poten van chenilledraden.
  • WC rolletje met zwart papier inpakken. In de breedte beplakken met mega ogen en poten van zwarte muizentrappetjes.

Herfstfiguur met pastasoorten:
Zorg voor verschillende mallen met herfstfiguren, zoals: eekhoorn, egel, hert, slak, enzovoort. Laat het kind het figuur overtrekken op een stevig vel gekleurd papier. Leg van te voren verschillende soorten pasta klaar en wat potten lijm. Als het kind klaar is met overtrekken kan het opplakken beginnen. Herfstaanpassing: de pasta kan ook vervangen worden door herfstzaden of verschillende soorten pitten.

Kabouterfamilie van takken:

Deze knutsel is het meest geschikt voor de bovenbouw, omdat de leerlingen dan alles zelf kunnen zagen. Zorg ervoor dat elk kind 2 grotere takken (kleine stronken) krijgt en een aantal kleinere (de kleinere moeten niet kleiner zijn dan het rondje dat je kunt maken van je wijsvinger en je duim) De grote moeten ongeveer 20 cm. zijn en de kleinere mogen variëren van 10-15 cm. Zaag de bovenkanten schuin af. Laat de kinderen nu de takken vastzetten op een houten plankje. Als alles staat kunnen de kabouters geschilderd worden. Alleen het schuin afgesneden stukje hout (dat nu ovaal is) krijgt een kleurtje. Bovenaan natuurlijk een rood mutsje. Onderaan een witte baard. Wat wiebelogen en een geschilderde mond maken het geheel compleet. Deze knutsel is ook leuk om te verkopen. Op het plankje kunnen ook herfstspullen te decoratie vastgelijmd worden, zoals eikels, kastanjes en natuurlijk wat bladeren.

Tekenen

Houtskooltekening:

Een houtskooltekening is niet moeilijk om te maken en geeft al snel een prachtig resultaat. Pak een groot vel wit tekenpapier, wat stukjes houtskool, een velletje keukenrol of een tissue en tot slot een stukje kneedgum. Maak de gewenste tekening en vervaag de lijnen met de tissue en het kneedgum. Probeer beiden, want dan zie je pas echt dat beide producten een andere resultaat hebben.
© 2011 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De herfst en zijn kenmerkenDe herfst en zijn kenmerkenHet najaar, ook wel de herfst genaamd, is een van de vier seizoenen die wij naast de lente, zomer en winter kennen. De h…
Typisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestTypisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestIn de herfst worden de dagen korter en verkleuren de bladeren aan de bomen en vallen ze uiteindelijk af. Het weer is erg…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…

Zara Case Supply Chain ManagementZara Case Supply Chain ManagementDeze casus gaat over de Supply Chain van Zara. Zara heeft een hoog responsief netwerk en voert een andere strategie dan…
Keurmerk voor post HBO-opleidingen: SPHBOKeurmerk voor post HBO-opleidingen: SPHBOStichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO) keurt post HBO opleidingen. Indien u een diploma of certificaat…
Datvw (44 artikelen)
Laatste update: 23-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.