Invallen in het basisonderwijs, een goede indruk achterlaten

Invallen in het basisonderwijs, een goede indruk achterlaten Hoewel een lerarentekort al jaren wordt besproken, liggen de banen in het onderwijs niet in iedere regio voor het oprapen. Veel afgestudeerde leerkrachten moeten eerst enkele maanden of zelfs jaren invallen voordat zij een vaste aanstelling krijgen. Invallen kan lastig zijn, maar is zeker ook enorm leerzaam. Enkele tips om het invallen soepel te laten verlopen en goede indruk achter te laten op de school. Een goede indruk achterlaten bij het invallen is vaak de manier om een plekje binnen een team te bemachtigen.

Voorbereiding

Als invaller moet je erg flexibel zijn. De ene keer weet je al weken van tevoren dat je op een bepaalde dag moet invallen, de andere keer word je 's ochtends uit je bed gebeld. Een goede voorbereiding kan echter altijd. Wanneer je je inschrijft bij een stichting is het handig om wat informatie over de scholen op te zoeken. In welke wijk staan deze scholen, zijn er meerdere locaties en heeft de school een bijzondere onderwijskundige grondslag. Door je vooraf te verdiepen in de scholen waar je mogelijk in mag gaan vallen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

Als invaller moet je alle jaargroepen kunnen draaien. Het is handig om wat materiaal mee te nemen wat aansluit bij de belevingswereld en beginsituatie van kinderen van verschillende leeftijden. Denk hierbij aan wat leesboeken en een map met werkbladen. Zeker wanneer je plotseling moet invallen kan een goed gekozen werkblad je wat tijd geven om de andere lessen voor te bereiden.

Voor schooltijd

Probeer je aan zoveel mogelijk mensen voor te stellen en let met name op directieleden en collega's waarvan je de hulp in de loop van de dag nog nodig gaat hebben, zoals parallelcollega's of collega's met een aangrenzend lokaal. In de groepsmap staat vaak veel informatie over de groep en de dag. Dit is wel afhankelijk van de leerkracht waar je voor invalt. Wanneer je een geplande invalbeurt hebt, staat het dagprogramma vaak in de map uitgewerkt. Wanneer je invalt wegens ziekte of andere onvoorziene gebeurtenissen, zul je het vaak moeten doen met de informatie vanuit de groepsmap, de collega's en de kinderen. Om wat tijd te rekken kun je de kinderen de opdracht geven om een kwartiertje stil te gaan lezen of om een werkblad te maken.

In de klas

Vang de kinderen 's ochtends meteen op in de klas, zorg er dus voor dat je ruim op tijd in de klas bent. Hoe de kinderen reageren is afhankelijk van de leeftijd. Jonge kinderen kunnen erg schrikken van het feit dat hun vertrouwde leerkracht er niet is. Neem de tijd om de kinderen (en ouders) gerust te stellen. Oudere kinderen willen nog wel eens gaan proberen om de regels op te rekken. Wees duidelijk en consequent. Probeer vooral niet om er een te gezellige dag van te maken, dat kan altijd nog als je de klas een paar keer hebt gehad. Wanneer het in de klas echt niet wil, schroom dan niet om de hulp van een collega of een directielid in te roepen. Je kunt beter toegeven dat iets niet gaat en het oplossen, dan het probleem laten sudderen en uiteindelijk laten escaleren.
Rond de dag altijd positief af. Benoem hoe je vond hoe de dag verliep en probeer daarbij een positief gevoel achter te laten. De reactie van de kinderen op jou tellen ook mee bij het verkrijgen van een goede indruk. Ook aan het einde van de dag begeleid je de kinderen naar het plein en zeg je gedag.

De pauzes

De gebruiken in de pauzes verschillen sterk per school. Op de ene school zitten alle collega's in de pauze nakijkwerk te doen, op andere scholen wordt de pauze echt als informeel momentje van rust beschouwd. Observeer en pas je aan de massa aan. Schroom niet om een praatje te maken met de collega's. Probeer de gesprekken aan te voelen en houdt een eventuele confronterende mening voor je. Je wilt graag worden herinnerd, maar wel met een goede indruk. De onderwijswereld is klein, zeker binnen een stichting, wees je daarvan bewust.

Na schooltijd

Wanneer de kinderen eenmaal naar huis zijn gegaan, resten je als invaller nog enige taken. Rond het nakijkwerk goed af en zorg dat de klas weer netjes is. Schrijf ook altijd wat informatie op voor de leerkracht. Noteer wat je hebt afgerond, overige bijzonderheden en beschrijf hoe je de dag hebt ervaren. Laat voor je vertrekt, je gezicht nog even zien in de teamkamer en ga langs de directie om aan te geven dat je vertrekt. Een goede indruk achterlaten is belangrijk om ervoor te zorgen dat je vaker wordt gevraagd voor invalwerk.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aan de slag als invalleerkrachtAls je bent afgestudeerd als leerkracht is het niet gemakkelijk om meteen een vaste baan te krijgen. Zeker als je niet i…
Soorten basisonderwijsSoorten basisonderwijsIeder kind in Nederland heeft recht op basisonderwijs. Het wordt gegeven aan kinderen van vier tot twaalf jaar en het is…
Invallen basisonderwijs, en nu?Je bent afgestudeerd, je bent eindelijk juf/meester! Helaas zijn er geen banen in het vooruitzicht, dus je gaat de inval…
Hoe hoog is het salaris in het onderwijs?Hoe hoog is het salaris in het onderwijs?Het inkomen van leraren is onder andere afhankelijk van het soort onderwijs, en het aantal dienstjaren. De afgelopen jar…

Leerzame en uitdagende spelletjes voor peuters en kleutersJonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar (peuters en kleuters) leren de wereld om hen heen ontdekken. Door het doe…
Jagende, aaszoekende hominidenAangezien er geen enkele manier bestond om vast te stellen welke jacht-methode de hominiden gebruikten, besloten wetensc…
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.