Knutselen met kinderen: Tussen de middag bij de overblijf!

Knutselen met kinderen: Tussen de middag bij de overblijf! De middagpauze op school is vaak zó weer voorbij; even kletsen samen een boterhammetje eten, een boekje en dan lekker naar buiten. Maar als het slecht weer is, blijft er tijd genoeg over voor gezellige activiteiten; een verhaal voorlezen, een spelletje doen, of natuurlijk even lekker knutselen. In dit artikel een aantal eenvoudige knutsels die snel klaar zijn en goed samen kunnen worden gemaakt. Heel geschikt voor de TMO (Tussen de Middag Opvang).
  1. Een slinger van boterhammen
  2. Een broodtrommeltje knutselen
  3. Een gebakken eitje van papier
  4. Tafeltje dekje
  5. Lekkere collages maken
  6. Een 'overblijf ober'.
  7. Een overblijf tafelkleed

Een boterhammen- slinger

Nodig:
  • bruin papier
  • restjes gekleurd papier
  • potloden
  • stiften
  • schaar
  • plakstift
  • plakband
  • stuk touw
  • eventueel een paar plakjes droog brood
(De boterhammetjes kunnen natuurlijk ook gewoon uit wit papier worden geknipt en het 'beleg' kan er eenvoudig op getekend worden met potloden of stiften.)

Van te voren boterhammen tekenen op een vel bruin papier. (De kinderen kunnen ook zelf een oude, droge boterham omtrekken) Uitknippen en beleggen met papier, potlood of stift. Een geel papiertje is een plakje kaas bijvoorbeeld, kleur er met wit potlood wat boter omheen. Duizend donkerbruine streepjes op een broodje hagelslag en een rood, kronkelig uitgeknipt papiertje als een broodje jam. Ze bedenken vast nog veel meer dingen. Een opgerold lichtbruin papiertje lijkt al snel op een knakworstje en met een geel potlood kun je er misschien wat mosterd op doen. Als alle boterhammen klaar zijn, span je een stuk touw door de overblijf ruimte en hang je ze er, naast elkaar, met een plakbandje of een paperclip aan. De overblijfruimte wordt er gezellig van, bovendien krijg je al trek als je er naar kijkt!

Een broodtrommeltje knutselen

Nodig:
  • vierkante vouwblaadjes in twee verschillende formaten (de ene iets groter dan de andere)
  • scharen
  • plakstift
  • eventueel potloden of stiften om te versieren

Twee keer zestien vierkantjes vouwen. De vier lijntjes bij de hoeken één blokje inknippen en in elkaar plakken. Doordat het ene vouwblaadje iets groter is vallen de twee bakjes mooi in elkaar en lijkt het net een broodtrommeltje. Hoe je precies een bakje moet vouwen staat in dit artikel: Knutselen met kinderen; eenvoudige vouwwerkjes. Leuk om er een echte boterham in te doen en eens uit een heel ander trommeltje te eten. Even een servetje op de bodem om het nog een keer te kunnen gebruiken.

Een gebakken eitje van papier

Nodig:
  • wit papier
  • geel papier
  • klein rond dekseltje
  • potlood
  • schaar
  • plakstift

Knip uit wit papier een kronkelige cirkel. Trek in het midden een klein dekseltje om, zodat de dooier mooi rond wordt. Je kunt er gewoon een grote, gele plakcirkel opplakken, maar je kunt ook een geel papiertje in stukjes scheuren, propjes maken en die er op plakken. Heel leuk om er een paar stipjes lijm op te doen en die te bestrooien met echt zout!

Tafeltje dekje

Nodig:
  • vouwblaadjes
  • rol aluminiumfolie
  • plakstift
  • viltstiften
  • schaar
  • paar flessendoppen

Eerst van 16 vierkantjes een bakje maken (zie broodtrommeltje knutselen), dan uit iedere zijkant een rechthoek knippen, niet te dicht bij de randjes dan blijven de tafelpootjes mooi stevig. Nu is het tafeltje al klaar. Je zou er een mooi kleedje op kunnen plakken. Om de tafel te dekken is aluminiumfolie heel geschikt. Je kunt er van alles mee maken, gewoon uitproberen het vormt zich heel gemakkelijk. Als je het om een dop doet heb je zo een minipannetje, een stukje overlaten en in elkaar draaien/proppen voor het steeltje. Experimenteren maar, gehaktballetjes van snippertjes folie, of spaghetti van sliertjes folie.... Eet smakelijk!

Lekkere collages maken

Nodig:
  • folders uit de supermarkt
  • een groot stuk papier of behangpapier
  • scharen
  • plakstiften
  • viltstiften

Plaatjes van allerlei etenswaren uit de folders knippen en op een groot papier plakken. Je zou lijnen op een stuk behangpapier kunnen trekken, zodat het een soort stellingkast lijkt, die vol komt te staan met potjes, zakjes en doosjes. Je kunt ook een groot stuk papier of karton uitknippen in de vorm van een pan, waar het eten in wordt geplakt, of een reuzenbord vol lekkers bijvoorbeeld. Het levert veel gespreksstof op tijdens het eten.

Extra mogelijkheden: de plaatjes sorteren op lekker/niet lekker, gezond/ongezond, beginletter, kleur, nog nooit gegeten/ vaak gegeten, gewoon eten/ feest eten, enzovoorts. Bij oudere kinderen zou eten uit verschillende landen aan bod kunnen komen en ze kunnen benodigdheden voor bepaalde recepten bij elkaar zoeken en plakken, zodat je beeldrecepten krijgt.

De overblijf ober

Nodig:
  • een strook behangpapier
  • stiften of wasco
  • eventueel een schaar en karton

Eén van de kinderen gaat languit op de achterkant van het behangpapier liggen en wordt met potlood omgetrokken. Eén arm voor de buik, zodat je alleen de ellebooghoek tekent (komt later servet over te hangen) en andere arm langs het lichaam naar beneden.
Het kind gaat nu naast het papier liggen en de andere kinderen kijken goed waar de tekening, alleen nog de omtrek, ingevuld moet worden. Waar zit de kin, de ogen, neus, mond, de broekriem, de arm, enzovoorts. Als het klaar is en de verhoudingen kloppen ongeveer, kunnen de potloodlijnen even met een dikke zwarte stift worden overgetrokken. Nu kan de 'ober' geverfd of ingekleurd worden. (Beplakken met stukjes zwart sitspapier, of stukjes stof kan ook een mooi effect geven!) Een deftig zwart jasje natuurlijk en een spierwit overhemd. Misschien een vlinderstrikje? Leuk om een lapje witte stof, als servet, op de arm te plakken en misschien een notitieblaadje, om de bestellingen op te nemen, in de andere hand? Hij kan er gezellig bij hangen tijdens het eten en misschien zelfs een naam krijgen. Er ontstaan vanzelf grappige gesprekjes en spelletjes; bijvoorbeeld éérst om de beurt boterhammen bestellen bij de ober en dán pas de broodtrommels open maken; heeft hij het goed gedaan? Of de kinderen mogen de ober helpen, maar moeten dan wel onthouden wat iedereen wil drinken! (Ik ga op reis en eh... de ober gaat naar de keuken en hij neem mee....). Om het nóg mooier te maken, kan er stevig karton achter de ober worden geplakt. Dan uitknippen zodat hij uit het papier lijkt te zijn gestapt. Een kleerhanger aan de achterkant vastlijmen en meneer heeft genoeg aan één spijkertje om erbij te hangen. (eventueel een dun latje om het hoofd goed rechtop te houden.)

Een overblijf-tafelkleed

Nodig:
  • een laken
  • textielstiften en oude kranten om eronder te leggen

De kinderen mogen hun eigen plekje aan tafel versieren. Ze kunnen zichzelf tekenen, hun lievelingseten, of een placemat. Ze kunnen ook hun broodtrommeltje en hun beker omtrekken, zodat die altijd op een vast plekje kunnen staan. Met hele mooie letters de naam erbij en ze voelen zich helemaal thuis bij de overblijf. Als de tekeningen klaar zijn moet het laken wel even goed gestreken worden, zodat het ook in de was kan. Het tafelkleed hoeft natuurlijk niet in één keer af. Juist leuk; een groepswerkstuk dat in de loop van het jaar stééds mooier wordt. Heb je genoeg om naar te kijken tijdens het eten, vooral als je af en toe op de plek van iemand anders mag zitten. Als de groepssamenstelling vaak wisselt, is het misschien een idee om servetten of effen theedoeken te gebruiken waar de kinderen dan hun eigen kleedje of placemat van kunnen maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor het eerst overblijvenVoor het eerst overblijvenNet zoals voor het eerst naar school gaan, kan voor het eerst overblijven een spannende gebeurtenis zijn voor een basiss…
Ervaringen met de Basiscursus overblijvenErvaringen met de Basiscursus overblijvenOuders & COO geeft een praktische basiscursus overblijven. Als (overblijf)ouder leer je hoe je het beste kunt omgaan met…
De voor- en nadelen van een continuroosterDe voor- en nadelen van een continuroosterSteeds meer scholen kiezen voor het continurooster (dit rooster wordt ook wel het Hoorns model genoemd). Voor het wijzig…
Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderenCreatieve Sinterklaas activiteit met kinderenAls je met kinderen gaat knutselen, is het natuurlijk leuk om een thema te geven aan de knutselactiviteit. Voor Sinterkl…
Hoe kies je de juiste basisschool voor je kind?Hoe kies je de juiste basisschool voor je kind?Nog voordat je kind de leeftijd van 4 jaar bereikt ga je al op zoek naar de juiste basisschool. Dit lijkt op zich makkel…
Elas (56 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.