De opleiding hondentrimmen aan het huisdier kennis instituut

De opleiding hondentrimmen aan het Huisdier Kennis Instituut te Bunnik zorgt ervoor dat u straks als gediplomeerd trimmer aan het werk kan. De opleiding bestaat uit een praktijk- en theorie gedeelte. Voor deze beide onderdelen zult u dan uiteindelijk ook een examen moeten afleggen. In dit artikel leest u alles over de opleiding.

Wat is hondentrimmen?

Het is eigenlijk de vachtverzorging van honden op een professionele manier. Uiteraard is het van belang dat u ook adviezen kunt geven en van elke vacht weet welke behandeling het beste is. U gaat met verschillende karakters van honden om, maar ook met het karakter van uw klanten. U moet dus niet alleen goed met honden omgaan maar ook met de mensen.

Waar is de opleiding

De opleiding bevind zich in Bunnik, een plaatsje vlakbij Utrecht. Er stopt een trein op loopafstand en de A12 brengt u richting Bunnik. Het is er wel altijd druk met parkeren en er worden al snel boetes uitgedeeld als u foutief geparkeerd staat dus de trein is wel een aanrader.

Voor wie is de opleiding?

De opleiding kan in principe door iedereen gevolgd worden. De opleiding is wel een particuliere opleiding wat maakt dat u geen studiefinanciering kunt krijgen. De leeftijden verschillen dan ook enorm en iedereen heeft zo zijn eigen verhaal waarom hij/zij wil trimmen. Sommige mensen fokken honden en willen de vachten zelf kunnen doen, andere willen van hun hobby hun beroep maken en weer andere willen ervaring op doen omdat ze tijdelijk geen beroep in de dierenverzorging kunnen vinden. Het is wel handig als u al enige kennis heeft van honden voor u aan de opleiding begint.
De opleiding is uiteraard voor mensen met een grote liefde voor honden. Voor het beroep hondentrimmen moet u onder andere:
  • geduld hebben
  • nauwkeurig kunnen werken
  • zowel met hond als dier om kunnen gaan
  • schoonmaken niet erg vinden
  • een goede houding hebben of daar aan werken
Het trimmen is een heel mooi beroep, maar het is enkel goed vol te houden als u vanaf het begin de juiste houdingen hanteert. Een hond op de tafel tillen met een kromme rug, of even onder de hond kijken maakt dat u al snel rugklachten zou kunnen krijgen.

De praktijk

Om voldoende praktijk ervaring op te doen zult u 80 dagen stage moeten lopen in een trimsalon die aangesloten is bij de belangenvereniging(ABHB). Meestal valt het niet mee om een stageplaats te vinden omdat er weinig stageplaatsen zijn De trimsalons hebben soms de ruimte niet en het komt ook voor dat ze bang zijn voor concurrentie. U kunt eventueel ook om stage adressen vragen bij de opleiding zelf, zij kunnen eventueel helpen met het zoeken maar dan moet u er niet vanuit gaan dat de stage om de hoek zal zijn.
Op de stage doet u veel praktijk ervaring op. Als het goed is kan de stagebegeleider u ook helpen met de theorie en de aanschaf van trimmaterialen. Let wel ook zelf goed op of u wel goed genoeg voor word bereid op het examen. Het komt voor dat mensen er te laat achter komen dat ze nog bijna geen hond hebben geknipt voor het examen. Wees niet bang, de trimmer zal niet willen dat de honden verknipt naar huis gaan dus alles word op z'n tijd uitgelegd en trimmen vergt nou eenmaal veel oefening.

In de stagemap die u van de opleiding krijgt kunt u elke dag invullen wat u heeft gedaan, laat deze zo vaak mogelijk aftekenen zodat de dagen die u gelopen heeft vast staan. Behalve de dagen is er ook een formulier met verplicht werkzaamheden bijvoorbeeld het 3 keer knippen van een volledige hond.

De theorie

Er zijn in totaal 9 theorie dagen en een slotdag. In de 9 theoriedagen worden de volgende punten onder andere besproken:
  • Toiletteren - van wassen tot gezondheidsaspecten voor de mens
  • De trimsalon - van reinigingsmiddelen tot gebitsverzorging
  • Kynologie - van rassen tot de ethologie
  • Anatomie, fysiologie en voortplanting - van het beenderstelsel tot de basisgenetica
  • De huid - van de klieren tot de vachtsamenstellingen
  • Ziekte en gezondheid - van de gewrichtsproblemen tot het aanleggen van verbanden
  • Bedrijfsvoering - alles over de administratie
U doet er goed aan om gelijk aan het begin van de opleiding te starten met het leren van de theorie,. Het lijkt namelijk in het begin best makkelijk maar het examen wat er aan vast zit blijkt toch behoorlijk pittig te zijn. De lesdagen worden door verschillende docenten gegeven en de lessen duren meestal van ongeveer 11:00 tot 16:00.

Studiepunten

Om praktijkexamen te mogen doen moet u 10 studiepunten hebben. U kunt twee punten halen door:
  • de huid- en vachtdag te bezoeken
  • naar de slotdag te gaan
  • op examentraining te gaan
Zo kunt u al 6 punten binnen hebben. De andere vier kunt u halen door het bezoeken van bijvoorbeeld een show, tentoonstelling, workshop of open dag mits toegestaan door de opleiding.

Slotdag en examentraining

Beide dagen zijn er om u klaar te maken voor het examen. Op de slotdag word besproken wat voor vragen u zoal kunt verwachten op het theorie examen en dankzij een presentatie kunt u zien hoe alles er aan toe gaat. Vaak worden op de slotdag ook demonstraties gegeven van het plukken, knippen en effileren. De slotdag word in Arnhem gehouden net als het theorie examen.

Bij de examentraining gaat het bijna hetzelfde als het gewone praktijkexamen. U neemt een hond mee waarop u een techniek uit kunt oefenen die u van te voren opgegeven krijgt. Dit kan dus een pluk, knip of effileer vacht zijn. U mag een voorkeur opgeven maar het is toch verstandig om alle drie de vachtsoorten achter de hand te hebben. Het kan zijn dat heel veel mensen maar één soort vacht mee kunnen nemen. Dat zorgt voor te weinig honden waardoor u wellicht toch een andere hond moet kunnen regelen.
U kunt nu zien hoe het er aan toe gaat zodat u bij het echte examen wellicht minder zenuwachtig zult zijn. Er lopen vakbekwame trimmers rond die u om adviezen kunt vragen en die u ook adviezen zullen geven.

Theorie examen

Zowel het theorie als het praktijkexamen kunt u eens in het half jaar afleggen in oktober of april. Op uw oproep voor het theorie examen staat een nummer, dit zal ook uw tafelnummer zijn. U bent hierbij verplicht uzelf te legitimeren en van te voren moet er een uittreksel van het geboorteregister zijn ingeleverd. Het examen bestaat uit ongeveer 80 multiple choice vragen met soms antwoorden die erg veel van elkaar weg hebben. Er zit ook een pakketje foto's bij voor rassenvragen en vragen over de vachtsoorten die u ziet. Afhankelijk van hoe het gemaakt is zal gekeken worden wat als voldoende word beschouwd. Meestal zit u goed als u er iets meer dan de helft goed heeft ingevuld. De uitslag krijgt u na ongeveer 3 dagen thuisgestuurd.

Praktijkexamen

U kunt dus een voorkeur opgeven voor een vachtsoort maar dit betekend niet dat u deze ook krijgt. Zoek dus in het begin van de opleiding al naar honden met verschillende vachten die u eventueel mee mag nemen en bedenk dat u deze honden daarna ook af moet trimmen. In principe neemt u één hond mee met de vacht van uw oproep, de andere twee technieken laat u zien op honden die andere meenemen. U mag wel 3 honden meenemen als u dan alle technieken kan laten zien. Dit kan handig zijn omdat u dan de rasstandaard weet en weet hoe de karakters zijn. U kunt de volgende opdrachten verwachten:
  • kop
  • helft kop met ooraanzet
  • achterpoot
  • voorpoot
  • deel rug

U moet alle delen van de hond van de eigenaar mogen trimmen en er moet ook wat aan te trimmen zijn. Voor alle opdrachten heeft u 40 minuten de tijd. Zodra u nog 10 minuten heeft word dit vermeld zodat u het nog snel van een afstand kunt bekijken en het nog aan kan passen. Eis dan ook niet teveel van uzelf een poedel mag in elk model komen, maar kies dan het liefst voor een jeugdmodel zodat u het de medekandidaten ook wat makkelijker maakt. Mocht u het eerder af hebben dan kunt het beste vragen om een nieuwe opdracht, zo laat u zien dat u ook voldoende tempo maakt met het trimmen.
Er moet minstens 1,5cm van de vacht af kunnen. U dient de hond gewassen en klitvrij mee te nemen. De hond word van te voren door een examinator op zijn vacht gekeurd. Er zijn op het examen 2 examinatoren die los van elkaar beoordelen, ze blijven voornamelijk vanaf een afstand toekijken. Als u de opdracht even niet meer weet of u heeft een buikband nodig dan kunt u daar altijd om vragen. Als het afgelopen is word het gemiddelde van de twee cijfers uw eindcijfer. U krijgt ongeveer na een week de uitslag op de mat. Het kan zijn dat u op één of meerdere onderdelen gezakt bent. U kunt na een half jaar een een bepaald aantal dagen stage opnieuw examen doen voor de onderdelen waarop u gezakt bent.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Nagelstyliste wordenNagelstyliste wordenHou je van mensen en kijk je graag naar hoe zij hun nagels verzorgd hebben? Ben je creatief en lijkt het je leuk om mens…
De trimsalon: waarom trimmen, opleiding, belangenverenigingSteeds meer mensen brengen hun honden naar de trimsalon. Maar is deze trimsalon wel erkend en heeft de trimmer wel een d…

Begeleiding kinderen in het regulier onderwijs met autismeBegeleiding kinderen in het regulier onderwijs met autismeSteeds meer kinderen met autisme gaan naar het reguliere onderwijs, zijn hier de juiste begeleidingsvormen voor aanwezig…
Het tekenen van grafiekenHet tekenen van grafiekenHierin ga ik veel vertellen over grafieken, hoe je ze maakt. De verschillen van grafieken, welke soorten er zijn en nog…
Bronnen en referenties
  • http://www.huisdierkennis.nl/site2/cursussen/vakopleid_trim.html
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 07-10-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.