Eerste schooldag: best een spannend moment!

Eerste schooldag: best een spannend moment! Of je nu drie bent, twaalf of achttien, die eerste schooldag blijft altijd spannend. Een sprong in het onbekende, angst voor het nieuwe... we hebben het allemaal meegemaakt. Maar hoe kan je je kinderen helpen om niet te paniekeren? Hoe kan je hen kalm houden de dagen voor die eerste schooldag? Met enkele eenvoudige trucjes en een goede organisatie is het makkelijk om ontspannen terug naar school te gaan.

Stress voor die eerste schooldag

Alles hangt natuurlijk af van de leeftijd. Een kind van drie ervaart een eerste schooldag niet als een kind van achttien. Hoe ouder je wordt, hoe bewuster je het allemaal meemaakt. Maar grosso modo komt de aanpak naar een eerste schooldag toch op hetzelfde neer, hoe oud het kind ook is.

Het jonge kind

Het jonge kind dat naar de crèche is geweest, zal iets minder last hebben om de stap te zetten. Het gaat wel weg uit zijn vertrouwde omgeving, zal heel wat van zijn vroegere vriendjes kwijtraken, maar het niet bij zijn ouders zijn, is het al gewend. Dit maakt het al een pak makkelijker. Toch zullen de nieuwe omgeving en de nieuwe gezichtjes best wat indruk op het jonge kind maken. Voor kinderen die thuis zijn opgevoed, komt daar dan nog het afscheid van papa en mama bij. Een hele dag in een vreemde omgeving, best een grote stap!

De laatste dagen van de vakantie

Tracht de laatste dagen van de vakantie zo aangenaam en kalm mogelijk door te brengen. Leid de aandacht zo veel mogelijk van het schoolgebeuren af. Plan indien mogelijk nog een korte vakantie tijdens de laatste dagen. Het kind zal dan niet constant aan die nieuwe school zitten denken. Let er wel op dat het kind op tijd gaat slapen en goed uitgerust is. Vertel het kind hoe leuk het op school is, dat het gaat knutselen, spelletjes spelen met vriendjes, dat de juf veel gaat voorlezen. Leg hem uit hoe een schooldag ongeveer in elkaar zit. Beantwoord zijn vragen, maar praat er niet de hele tijd over. Koop samen een mooie boekentas, een leuke brooddoos en een toffe sporttas. Zet de laatste dag van de vakantie alles klaar. Kies mooie kleren en bijpassende schoenen en leg ook deze klaar. Deze voorbereidingen vermijden onnodige stress op het laatste nippertje.

De eerste schooldag

Neem indien mogelijk een dag verlof om het kind mee naar school te kunnen brengen op die eerste schooldag. Sta op tijd op. Laat het kind rustig ontbijten. Laat het kind zijn lievelingsknuffel meenemen. Hierbij kan het troost vinden als hij het wat moeilijk heeft. Vergeet ook geen reservebroek mee te geven voor kleine ongelukjes. Vertel het kind dat dat kan gebeuren en dat het helemaal niet erg is. De juf is het gewoon en zal hem helpen. Maak samen de boterhammetjes voor op school en steek er een leuke extra bij. Vermijd dingen die kunnen uitlopen, geplet raken, etc. Geknoei in de nieuwe boekentas is helemaal niet leuk op een eerste schooldag! Vertrek op tijd. Er is niets zo vervelends dan op de eerste schooldag te laat te komen en een nieuwe klas te moeten binnenkomen terwijl iedereen al zit. Ga ook niet te vroeg. Helemaal alleen op de speelplaats staan en nog een half uur moeten wachten is ook niet je dat. Zoek samen met je kind vriendjes die hij kent van buurt of sportclub. Blijf staan tot de bel gaat, neem dan kort afscheid en vertrek. Een langgerekt afscheid maakt het alleen nog maar erger. De juf zal de kindjes onmiddellijk afleiden en zelfs als er traantjes zijn, zullen deze snel gedroogd zijn. Vertel het kind dat je hem 's avonds komt ophalen. Als je het kind zelf niet kan gaan ophalen, vertel dan wie er komt. Meld dit ook even aan de juf.

Oudere kinderen

Oudere kinderen zijn het schoolgaan gewoon. Nieuw voor hen is de omgeving, de nieuwe kinderen, het feit dat de school misschien heel wat verder weg ligt, de lange dagen, het steeds veranderen van klas en leraar en het vele huiswerk.

De laatste dagen van de vakantie

Een ouder kind zal al bewuster weten wat hem te wachten staat. Hij kent het klappen van de zweep al, weet al hoe het er op school aan toe gaat. Meestal is het kind blij dat het zijn vriendjes gaat terug zien en weet het al bij welke juf of meester het zal zitten dit jaar. Alleen bij kinderen die voor het eerst naar het middelbaar gaan of die de stap naar hoger onderwijs zetten, kan het onbekende het kind weer parten gaan spelen. Stel het kind ook hier gerust, vertel hoe het er op de middelbare school aan toe gaat, wat het kind te wachten staat. Leg uit dat het ieder uur een andere leerkracht zal hebben, dat het van klas tot klas moet gaan. Vertel je kind ook dat het nu terug de jongste van de school zal zijn. De meeste scholen hebben een peter-/ meter-systeem. Dit houdt in dat een kind uit een hoger jaar zich ontfermt over de eerstejaars. Het maakt het een beetje wegwijs en is zijn aanspreekpunt. Leg tijdens de vakantie ook eens de weg af die het kind moet afleggen om op zijn nieuwe school te geraken, neem eens samen de bus of de trein en leg het traject af. Tracht ook de laatste dagen vakantie ontspannen en sereen door te brengen. Plan nog een kleine vakantie. Koop samen schoolgerief. Zet alles klaar. Geef het kind wat extra geld mee en een GSM voor onvoorziene omstandigheden. Geef hem een nummer mee van iemand die het kan helpen wanneer er problemen zijn (jezelf, grootouders, buren, familieleden...). Laat het kind de dag voor de school begint de kleren kiezen die het wil aandoen. Dit voorkomt het uren besluitloos voor de kast staan op de dag zelf. Laat het zijn lievelingskleren aandoen, kleren waar het kind zich goed in voelt. Niets te extravagants, dan valt het onmiddellijk op. Meisjes moeten ook niet te veel mascara opdoen, want dan lijken ze veel ouder. Vermijd alles om op te vallen, probeer de eerste dagen in de massa op te gaan en de kat uit de boom te kijken.

De eerste schooldag

Maak het kind op tijd wakker. Laat het rustig ontbijten en op tijd vertrekken. Misschien kan het kind wel afspreken met vriendjes of vriendinnetjes, dat maakt het al iets minder stresserend. Samen met een vriendje op andere kinderen afstappen is ook al gemakkelijker. Vertel het dat het niet heel het schooljaar moet blijven hangen aan die ene die je kind kent van het vorige jaar, je kind kan later nog met een nieuw vriendje optrekken dat het aardiger vindt.

Nog een paar extra tips voor middelbaar of hoge school

Loop in het begin met de groep mee, let op dat je je niet van klas vergist. Let goed op die eerste schooldag. Noteer wat je nodig hebt en wat jullie gaan doen. Dat voorkomt het dat je de volgende dagen voor aap staat omdat je iets niet bij hebt of iets verkeerds hebt gekocht. Noteer goed het lessenrooster en de juiste klas er bij. Zo sta je niet voor het verkeerde lokaal.

Een eerste schooldag is best spannend, maar het nieuwe zal er snel af zijn. Even doorbijten en het wordt best leuk! Succes!!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kindTips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kindDe eerste schooldag begin september is voor alle kinderen of studenten heel speciaal. Zelfs voor de ouders is het een mi…
Stress bij kinderen: wat te doen als je kind stress heeft?Stress bij kinderen: wat te doen als je kind stress heeft?Kinderen staan in de moderne samenleving alsmeer meer onder druk. Van kinderen wordt verwacht dat ze het goed doen op sc…
Eerste schooldag zonder stress mits een goede voorbereidingEerste schooldag zonder stress mits een goede voorbereidingDe eerste schooldag na een vakantieperiode is altijd een stressmoment! Na het rustige tempo gedurende de vakantie, het l…
Je eerste schooldag op de middelbare schoolJe eerste schooldag op de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare school brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen op het ge…

Ontgroening van studenten: niet altijd ongevaarlijkBij het begin van het studentenleven worden veel studenten die willen zich aansluiten bij een corps of studentenverenigi…
Gruiten op de basisschoolHet nieuwe lesprogramma SCHOOLGRUITEN heeft als doelstelling de groente- en fruitconsumptie bij kinderen te verhogen. He…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-06-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.