Een hbo-opleiding en hogeschool uitkiezen: Hoe doe je dat?

Voor havoscholieren is de keuze soms niet makkelijk om een goede opleiding en de passende hogeschool uit te kiezen. Er zijn allerlei factoren waarmee havoscholieren rekening moeten houden voordat er knopen kunnen worden doorgehakt. Zelf heb ik een aantal jaren geleden ook de keuzes gemaakt en ik kijk daar zelf met gemengde gevoelens op terug. Weet jij eigenlijk wat jij wil of laat je het op het laatste moment aankomen?

Een hbo-opleiding uitkiezen

Met de vier verschillende profielen die je kunt uitkiezen op de havo word je eigenlijk al een klein beetje in een hokje gedrukt. Je moet in 3 havo of 4 havo al een profiel uitkiezen, dus je moest al in feite hebben nagedacht over welke richting je eigenlijk op wilde qua profiel. Echter geeft dit geen garantie over welke hbo-opleiding je het beste kunt uitkiezen of welke opleiding het beste bij je past. Bij elk van de vier profielen zijn er passende hbo-opleidingen te vinden en dit maakt het uitkiezen van een hbo-opleiding tot een echte uitdaging.

Wat vind je leuk?

Bij sommige scholieren is het al heel vroeg duidelijk wat zij later voor beroep willen uitoefenen. Bij andere scholieren is het een ware ontdekkingstocht die jaren kan duren voordat echt duidelijk wordt waar hun passie daadwerkelijk ligt. Om die scholieren een handje te helpen moeten zij zich afvragen in welke schoolvakken zij sterk presteren en in welke schoolvakken zij minder sterk presteren. Dit geeft natuurlijk geen garantie dat een havoscholier bijvoorbeeld uitblinkt in het vak economie, dat de scholier opeens voor een economische opleiding moet gaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de scholier in de tussentijd is afgeknapt op het vak economie. Het is bijvoorbeeld ook niet aan te raden dat een havoscholier die slecht is in Engels, maar het vak wel leuk vind om die scholier aan te raden om de opleiding Docent Engels te laten volgen. Deze voorbeelden willen niet zeggen dat je de gegeven adviezen klakkeloos hoeft op te volgen. Met passie en inzet kun je een heel eind komen. De motivatie is dan meer aanwezig als je passie hebt voor wat je leuk vindt om te doen. Hierdoor kun je dan boven jezelf uitstijgen qua verwachtingspatroon en prestaties op de hogeschool.

Ga naar open dagen

Een aanrader is om verschillende open dagen van hbo-opleidingen van verschillende hogescholen te bezoeken. Bezoek een paar open dagen in 4 havo zodat je al een beeld kan vormen wat de diverse opleidingen inhouden. In 5 havo is het een aanrader om ook een paar open dagen te bezoeken om te kijken of je bepaalde opleidingen nog steeds leuk vindt. Bij de open dagen kun je met studenten en docenten van hogescholen praten om een compleet beeld te krijgen van de opleiding. Mocht je vragen hebben, zet ze op papier en stel deze vragen aan de studenten en docenten van de hogescholen. Door te gaan naar de open dagen kun je een beetje sfeer proeven en jezelf voorstellen of jij jezelf over een paar jaar op die hogeschool ziet lopen. Luister goed naar de argumenten van anderen, maar volg gewoon je gevoel en maak dan een keuze!

Het maken van een studiekeuzetest

Mocht je geen idee hebben wat je voor studie zou willen doen, dan kun je altijd een studiekeuzetest maken. Echter geeft dit geen garanties dat je daadwerkelijk een passende opleiding krijgt voorgesteld na het maken van de test. De studiekeuzetest geeft alleen aan welke studierichtingen het beste bij jou zou kunnen passen. Ontleen je keuze voor een Hbo-opleiding niet aan de hand van een studiekeuzetest. De studiekeuzetest is meer een hulpmiddel om je te laten zien welke richtingen je eventueel op zou kunnen gaan bij het kiezen van een hbo-opleiding.

Praat met mensen die jou goed kennen

Een goed hulpmiddel om inzicht in jouw eigen kwaliteiten en minpunten is om te praten met de mensen in jouw omgeving die jou goed kennen. Je ouders kennen je heel goed, maar die hebben soms een belang om jou een bepaalde richting op te sturen terwijl dit niet realistisch is. Ze kunnen jou goede adviezen geven, maar hebben te weinig inzicht in jouw schoolprestaties om een concreet advies te kunnen meegeven. Personen die dat wel kunnen zijn bijvoorbeeld de mentor of een bepaalde docent(e) waar je in de loop der jaren veel les van hebt gehad. Deze personen hebben gezien waar je passie en interesses liggen, maar ze hebben ook gezien in de loop der jaren waar jouw sterke punten en minder sterke punten liggen.

Een hogeschool uitkiezen

Als je weet welke opleiding je graag zou willen doen, dan is het moment aangebroken om de hogeschool uit te kiezen. Het aanbod aan economische opleidingen is zeer groot en hierdoor is de keus in het uitkiezen van hogescholen erg groot. Maar als je een specialistische opleiding gaat doen, dan is de keuze minder groot en in sommige gevallen is er maar dus een keus voor jou. Er zijn natuurlijk wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je een hogeschool uit ga kiezen. Ga je op kamers wonen of blijf je thuis wonen? Ben je bereid om te reizen of wil je liever niet reizen? Kijk je wel naar de reputatie van een hogeschool of laat je het allemaal op je afkomen? Natuurlijk is de belangrijkste factor hoe de hogeschool de opleiding inhoudelijk uitvoert.

Kijken op internet

Als je een hogeschool gaat uitkiezen kun je beter als eerste de website van de hogeschool bekijken. Je kunt op de website van de hogeschool informatie vinden over het studieprogramma, de toegangseisen en wat praktische informatie over de opleiding. Tevens is het handig om op internet te gaan uitzoeken hoe studenten zelf denken over de hogeschool waar zij op zitten. Je kunt zo een sfeerimpressie krijgen wat voor imago en kwaliteit de hogeschool heeft.

De afstand en reistijd

Dit hoeft allemaal niet echt een probleem te zijn, tenzij je het echt niet leuk vindt om een paar uur per dag onderweg te zijn. Mocht je op kamers willen, dan is het aan te raden om niet in de grote steden een kamer te zoeken. De wachtlijsten zijn lang en de prijzen zijn aan de dure kant. Zoek liever een kleinere stad uit waar je een kamer kunt vinden zodat de reistijd minder is. Mocht je toch de afstand en de reistijd voor lief willen nemen, bekijk het van de positieve kant. In de tijd dat je onderweg bent kun jij je colleges voorbereiden, leren en opdrachten maken.

Maak je eigen keuze

Bij het binnenlopen van het gebouw van de hogeschool vormen mensen hun eerste indruk. Zie ik mij hier de komende jaren wel rondlopen? Zal ik met plezier naar mijn colleges gaan? Zal ik nieuwe vrienden en nieuwe mensen leren kennen? Hoe vult de hogeschool de lessen in? Deze en andere vragen spoken door het hoofd van de havoscholieren. Welke keus je ook gaat maken, maak deze keus met je hart. Laat je geen keuzes opdringen, maar maak je eigen keuze voor een hbo-opleiding en hogeschool.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hbo opleiding: commerciële economieIn Nederland kun je veel verschillende soorten economische opleidingen volgen. Commerciële economie is een erg populaire…
PABO, de opleiding voor het basisonderwijsVeel jongens en meisjes dromen ervan om na de middelbare school de PABO te doen. Maar wat houdt de PABO precies in?
De hbo opleiding, European StudiesEuropean Studies is een internationale hbo opleiding. Je kunt deze opleiding op verschillende hogescholen in Nederland v…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
De drie Nederlandse Technische UniversiteitenDe drie Nederlandse Technische UniversiteitenJe bent klaar voor je volgende studie en je vindt de techniek interessant, dan is het goed om te weten dat je in Nederla…
Daddycortez99 (31 artikelen)
Laatste update: 23-01-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.