Het Bachelor-Master systeem

Het Bachelor-Master systeem Sinds een aantal jaar is het systeem voor studeren veranderd in Nederland. Dit geldt voor de meeste HBO- en WO opleidingen. Dit is vooral gedaan zodat verschillende opleidingen en de daarbij behorende diploma's internationaal vergelijkbaar zijn.

Wat houden bachelor en master in?

Beide termen zijn synoniemen voor een bepaald diploma. Een bachelor diploma wordt vaak vergeleken met een HBO-diploma. Dit is in veel gevallen correct, maar als je bachelor bent afgestudeerd op het wetenschappelijk onderwijs (WO) dan staat dat in het algemeen wel iets boven een HBO-diploma. Een master is een soort van specialisatie. De meeste studenten die zijn afgestudeerd als bachelor op het wetenschappelijk onderwijs, studeren door voor hun master, omdat dit hoger staat aangeschreven. Een master duurt over het algemeen één of twee jaar.

Het begin

In 1999 werden de eerste afspraken gemaakt door een kleine 30 Europese landen, waaronder dus Nederland om de diploma's internationaal gelijk te maken. Het gaat hier puur om het einddiploma en niet om andere zaken als duur van de studie of het studiemateriaal. In Nederland is het bachelor-master systeem in 2002 ingesteld.

HBO

In Nederland zijn ondertussen alle HBO-opleidingen al veranderd naar het bachelor-master systeem. Al deze opleidingen duren nu vier jaar en wanneer de opleiding is afgerond, krijgt een student een bachelor-diploma. Wel is het mogelijk als HBO-student dan nog door te studeren voor een master. Dan moet je doorstromen naar het wetenschappelijke onderwijs om die bepaalde master te volgen. Hier zijn wel vaak bepaalde toelatingseisen voor nodig, onder andere de juiste vooropleiding. Bovendien is het tegenwoordig steeds vaker mogelijk een speciale HBO-master te gaan volgen, maar deze worden nog niet zo heel regelmatig aangeboden in Nederland.

WO

Het overgrote deel van de wetenschappelijke studies is ook omgezet naar het bachelor master-systeem. De algemene duur van een bachelor in het wetenschappelijk onderwijs bedraagt drie jaar. Zoals hierboven al beschreven wordt een bachelor-diploma vaak vergeleken met het oude HBO-diploma. Maar een bachelor diploma behaald in het wetenschappelijk onderwijs wordt over het algemeen als meer beschouwd. Nadat het bachelor diploma is behaald kan een studend doorstuderen voor zijn of haar master. Over het algemeen duurt zo'n specialisatie één of twee jaar. Met een master kun je je vakgebied verkleinen en jezelf specialiseren in een bepaald onderdeel.

Titels

Door invoering van een nieuw internationaal diploma-systeem zijn er ook nieuwe titels gekomen. Titels als doctorandus zullen niet meer worden verstrekt en dus alleen blijven bestaan via mensen die deze titel al dragen. Huidige studenten zullen zulke titels echter niet meer verkrijgen.

De nieuwe titels zijn:
  • HBO-Bachelor (met hierin het vakgebied/beroepsveld vermeld) bijvoorbeeld bc. of engineering
  • HBO-master (met hierin het vakgebied/beroepsveld vermeld) bijvoorbeeld master of engineering
  • WO-bachelor (met de aanduiding "science" of "arts" of "laws", afhankelijk van het vakgebied) bijvoorbeeld BA (Bachelor of Arts)
  • WO-master (met de aanduiding "science" of "arts" of "laws" of "philosophy", afhankelijk van het vakgebied) bijvoorbeeld MA (Master of Arts) of Mphil (Master of Philosphy)
© 2008 - 2024 Okidokidan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…
Niveaus binnen het hoger onderwijs in VlaanderenNiveaus binnen het hoger onderwijs in VlaanderenHet hoger onderwijs in Vlaanderen wordt alsmaar toegankelijker voor meer en meer mensen door de verschillende niveaus wa…
Wat doet een maatschappelijk werker?Wat doet een maatschappelijk werker?Wil jij mensen helpen met je werk? Wil jij het verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben? Dan is maatschappelij…

Thuistaal en schooltaalThuistaal en schooltaalDe taal die kinderen thuis praten en de taal die kinderen op school gebruiken is niet hetzelfde. Er zitten twee belangri…
Loten voor een opleiding aan de universiteitLoten voor een opleiding aan de universiteitEen paar univerisitaire opleidingen hebben een numerus fixus. Dit betekent dat je mee moet doen aan een loting om te wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maura24, Pixabay
  • Ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen
Okidokidan (4 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.