Het Jenaplanonderwijs

Het Jenaplanonderwijs is een onderwijsrichting die steeds meer groeit in Nederland. Een richting waarbij zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en wereldoriëntatie centraal staat.

Principes van het Jenaplanonderwijs

Het Jenaplanonderwijs is een onderwijsrichting waarbij de zelfstandige en verantwoordelijke ontwikkeling het belangrijkste is.

Het Jenaplanonderwijs gaat uit van de basisprincipes die worden gekenmerkt door:
  • Ervaringsgerichtheid
  • Ontwikkelingsgerichtheid
  • Wereldoriënterend
  • Kritisch
  • Coöperatief
  • Zin-zoekend

Ervaringsgerichtheid

Het Jenaplanonderwijs vindt het belangrijk dat kinderen leren door middel van ervaren. Door dingen te ervaren raken ze enthousiast en gemotiveerd om te leren over dat geen wat er om zich heen gebeurt.

Ontwikkelingsgerichtheid

Hiermee wil het Jenaplanonderwijs bereiken dat kinderen zich ontwikkelen op het gebied van competenties in de breedste zin van het woord. Het verleggen van hun grenzen. Dit houdt onder andere in dat ze leren hoe ze moeten leren, dat ze activiteiten doen die de ontwikkeling stimuleren en laat groeien. Belangrijk voor de school is hierbij een goede doordachte leerstof en het inrichten van situaties waarbij deze ontwikkeling mogelijk is.

Wereldoriënterend

Het uitgangspunt hierbij is het ontdekkend en onderzoekend bezig zijn. Dit gebeurt vaak in een projectvorm. Leerlingen luisteren naar, werken en spelen met verhalen, gaan vragen stellen en zoeken zelf de antwoorden. Zo wordt de wereld steeds ruimen voor het kind en wordt de meningsvorming gestimuleerd.

Kritisch

Het Jenaplanonderwijs stimuleert de leerlingen om kritisch te denken. Kritisch naar zichzelf, naar anderen, naar de samenleving. Zo willen ze werken aan een humane en ecologische duurzame samenleving.

Coöperatief

Het Jenaplanonderwijs is gericht op het samen werken, samen spelen, samen beslissen, zorg dragen voor elkaar. Dit niet allee voor de leerlingen maar ook voor de ouders. Uitgangspunt is: Leren is sociaal leren, samen problemen oplossen, samen evalueren en samen door middel van diverse vormen communiceren.

Zin-zoekend

Dit is het samen denken over “zin” vragen. Religieus en niet religieus. Dit samen denken kan door middel van luisteren naar verhalen, gedichten, muziek en dergelijke, maar kan ook door middel van actiever handelen. Door je in te zetten voor anderen, op zoek te gaan naar wat je precies wilt.
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peter Petersen en het jenaplanPeter Petersen en het jenaplanPeter Petersen werd geboren in 1884. Hij was een Duitse hoogleraar pedagogiek. In 1923 werd hij hoogleraar opvoedkunde e…
Jenaplan, Montessori of toch Iederwijs?Het is zover, uw kind is drie jaar geworden. Over een jaar gaat hij of zij naar school. Het is hoog tijd om rond te gaan…
Het kiezen van een basisschoolHet merendeel van de ouders kiezen voor de dichtbijzijnde basisschool voor hun kind. En dat is logisch! Maar waarom niet…
Stromingen binnen pedagogiek volgens het drie-stromen-modelStromingen binnen pedagogiek volgens het drie-stromen-modelBinnen de pedagogiek zijn er drie wetenschappelijke stromingen: de geestelijk wetenschappelijke pedagogiek, de empirisch…

KindergedichtjesKindergedichtjesEen kind dat opgroeit, maakt een enorme taalontwikkeling door de eerste jaren van zijn leven. Niet alleen in de thuissit…
Overhoor jezelf met het programma "Overhoor"Je kent het vervelende probleem vast: je broer en zus houden zich met iets anders bezig, je ouders hebben geen tijd, maa…
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.