Oppositioneel gedrag bij kinderen (ODD)

Oppositioneel gedrag bij kinderen (ODD) Kinderen met ODD, ze worden vaak explosieve kinderen genoemd. Ze zijn snel boos en laten veelvuldig opstandig gedrag zien. Het oppostionele gedrag van deze kinderen kunnen ouders en leerkrachten tot wanhoop drijven, omdat ze slecht luisteren en vaak de regels overtreden. Hieronder lees je meer over oppositioneel gedrag bij kinderen.

Vaker dan normaal opstandig

Elk kind is wel eens opstandig, boos of tegendraads. Niet luisteren, boos zijn, het zijn allemaal normale dingen die kinderen helpen om grenzen te zoeken en emoties te reguleren. Bij kinderen met ODD neemt de vijandige, negatieve en opstandige houding echter drastische vormen aan. Kinderen met ODD zijn continue opstandig, negatief en tegendraads. Het oppositionele gedrag zorgt er voor dat het algehele functioneren van een kind belemmert wordt. Ook kan het oppostionele gedrag dermate ernstig zijn dat het gevolgen heeft voor bijvoorbeeld andere kinderen in de klas of broertjes en zusjes.

Heeft mijn kind ODD?

Om er achter te komen of je kind ODD heeft zul je moeten aankloppen bij een psycholoog. Een psycholoog kan beoordelen of het oppositionele gedrag dat een kind laat zien dermate ernstig is dat het als afwijkend kan worden bestempeld. De psycholoog zal dit waarschijnlijk doen door het kind te observeren. Daarnaast zal de psycholoog veel vragen stellen over het gedrag van het kind aan de ouders en in sommige gevallen aan de leerkrachten of andere belangrijke personen in het leven van het kind. Ook zullen er waarschijnlijk vragenlijsten ingevuld moeten worden door ouders en leerkrachten en als de leeftijd het toe laat ook door het kind zelf.

Kinderen met ODD laten in ieder geval deze gedragskenmerken zien:
  • Vaak driftig
  • Woedeaanvallen
  • Slecht luisteren en moeite hebben met regels en deze ook veelvuldig overtreden
  • Snel geirriteerd zijn
  • De schuld van ongepast gedrag bij anderen zoeken, niet bij zichzelf
  • Veel boos en haatdragend, ogen die vuur spuwen

Opstandig gedrag als normaal gedrag

Niet ieder kind dat vaak opstandig is heeft een stoornis. Soms hebben kinderen hele goede redenen om opstandig te zijn. Bijvoorbeeld bij een scheiding van de ouders worden kinderen vaak opstandig. Het opstandige gedrag is in dit soort gevallen niet afwijkend, maar kan gezien worden als een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Daarnaast hoort opstandig gedrag ook bij bepaalde ontwikkelingsfases die kinderen doorlopen.

Diagnose op basis van gedragskenmerken

Zoals voor alle psychische stoornissen geldt, wordt ook de diagnose ODD gesteld op basis van gedragsmatige kenmerken. De diagnose is dus alleen gebaseerd op wat ouders, psychologen en leerkrachten aan gedrag zien bij een kind. De diagnose biedt in feite geen verklaring voor de oorzaak van het gedrag. Het is slechts een opsomming van een aantal gedragingen die een kind laat zien. Als je kind de diagnose ODD krijgt, weet je nog steeds niet waarom een kind oppositioneel gedrag laat zien. De oorzaak van dat oppositionele gedrag kan van alles zijn, denk aan overbelaste ouders, karakter van een kind, voorbeeld van anderen, opgroeien in een onveilige buurt, veel geweld op de computer of televisie zien, cultuur enz.
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ODD en CD?Wat is ODD en CD?ODD is een afkorting van oppositional defiant disorder dit betekent oppositioneel-opstandige gedragsstoornis. CD is een…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…

Tanden wisselen bij kinderenTanden wisselen is onlosmakelijk verbonden met het opgroeien van een kind. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zij…
Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Met name bij peuters komt het veel voor dat ze op een gegeven moment weigeren om tanden te poetsen. Tijdens de nee-fase…
Bronnen en referenties
  • Handboek Klinische Ontwikkelingspsychologie. Isbn: 9789031352067
Lola90 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.