Wat is stage,hoe werkt het en wat komt erbij kijken?

Dit artikel gaat over STAGE, alles met betrekking tot stage lopen. Van informatie over stage tot manieren van zoeken naar stageplaatsen en het schrijven van sollicitatiebrieven, CV, stageplannen. Kortom wat is stage, hoe werkt het, wat moet ik doen, hoe behoud ik een stageplaats en alles wat daarbij komt kijken.

Wat is stage?

Er zijn verschillende soorten stages:
  • Snuffelstage: dit is een stage die vaak in de middelbare schooltijd plaatsvindt om te kijken welke kant je graag op wilt.
  • Introductiestage: is een stage die in het eerste schooljaar plaatsvindt. Een soort kennismaking.
  • Ervaringsstage: deze vindt meestal plaats in het 2e,3e of 4e leerjaar. In deze stage test je jouw kennis in de praktijk.
  • Afstudeerstage: vindt plaats in het laatste jaar waarbij praktijkopdrachten moeten worden voldaan en verslagen geschreven moeten worden.

Wat moet je jezelf afvragen voordat je een stageplek gaat zoeken?
  • Wat voor soort stage zoek ik? ( Zie bovenstaande soorten)
  • Welke branche moet ik in zoeken? (Detailhandel, bouw, horeca, dienstverlening enz.)
  • Heeft deze branche soms een branche organisatie? (HBD, HBA, MKB enz.)
  • Welke beroepen horen hierbij?
  • Wat kan ik, wat heb je al geleerd?
  • Waar moet een stageplek voor mij aan voldoen?
  • Hoe ver ben ik bereid om te reizen?

Aan de hand van deze gegevens kun je een stageplan maken. Dit is een plan waarmee je alles voor jezelf op een rijtje zet, gebruik hiervoor de antwoorden op bovenstaande vragen en vul dit aan met je verwachtingen van de specifieke stage en je doelstellingen. Dit kan een stageplan worden die je ook aan je stagebegeleider en school geeft.

Waar kun je naar stageplaatsen zoeken?

Als eerste is het verstandig om te kijken bij de brancheorganisatie of via het opleidingscentrum van de branche of sla gewoon een telefoonboek of goudengids open en schrijf daar adressen uit over waarin je interesse hebt. Daarnaast zijn er duizenden websites met stageplaatsen die je door middel van een zoekprogramma kunt achterhalen.

Je hebt adressen gevonden en nu?

Maak een:
  • Stageplan (voor jezelf of voor jezelf, school en stageadressen)
  • Sollicitatiebrief
  • CV (Curriculum Vitae)
  • Bellijst met telefoonnummer van de bedrijven waarnaar je een brief hebt verzonden (bel deze nummers na een week of na sluitingsdatum van de vacature)
  • Sollicitatiebrief en CV voor je sollicitatiegesprek.
  • Doe de sollicitatie test: http://www.123test.nl/solliciteren/

Wat moet je doen tijdens je stage?

Uiteraard het werk waarvoor je bent aangenomen. Daarnaast is het belangrijk dat je initiatief toont, je moet het werk ‘zien’. Als je normale werk is gedaan, kijk dan of je iets anders kunt doen ook al is dit niet uitdrukkelijk aan je gevraagd. Probeer dingen op te ruimen of werk voor een collega over te nemen, werk dat jij ook kunt. Is er niets anders te doen, lees dan bedrijfsinformatie, productinformatie, vakbladen alles wat met het bedrijf en het werk te maken heeft. TOON INTERESSE!

Maak iedere dag aantekeningen van belangrijke dingen en dingen die je niet wilt vergeten maak ook van iedere dag een kort verslag waarin je zet wat je die dag hebt gedaan, van wie je hulp hebt gehad, wat je leuk vond en wat je ervan hebt geleerd. Door ieder dag even een verslagje te maken kom je er zelf achter of je vooruitgaat en heb je aan het eind van je stage, wanneer je het verslag moet maken niet zoveel werk meer en kunt je altijd terug kijken naar je aantekeningen.
Tijdens je stage word je beoordeeld op je werkzaamheden door je stagebegeleider d.m.v. evaluaties, hierbij word ook gevraagd naar jouw ervaringen dus bereid je goed voor.

Aan het eind van je stage

Aan het eind van je stage wordt je beoordeeld op je werkzaamheden, je communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden en op de verschillende competenties die nodig zijn voor je opleiding. Meestal is dit een gesprek dat later op papier uitgewerkt wordt door de stagebegeleider en door jou. Ook zul je een stageverslag moeten maken, wat hierin moet komen te staan verschilt meestal per opleiding. De stagebegeleider kan ook extra eisen toevoegen aan jouw verslag. Ik hoop dat je van de informatie iets hebt opgestoken en dat je een leuke, leerzame en vooral goed voorbereide stagetijd zult hebben.

Stageplan voorbeeld

Gegevens stagiair(e)
Naam:
Adres:
Postcode en plaats:
Tel.nr/mobiel nummer:
E-mail adres:
Studentnummer:
Opleiding:
Klas:
Stagebegeleider school:

Gegevens stagebedrijf:
Naam bedrijf:
Naam stagebegeleider:
Adres:
Postcode en plaats:
Tel.nr:
E-mail adres:
Internet adres:

Gegevens stageperiode:
Stageperiode van: ……….. tot ……………
Duur in weken;
Uren per week:

Beschrijf hier alle punten zoals besproken bij het punt:
  • “Wat moet je jezelf afvragen voordat je een stageplek gaat zoeken?”

Vul dit aan met:
  • Een korte beschrijving van het bedrijf
  • Doel van de stage besproken met stagebegeleider
  • Gemaakte afspraken

Sollicitatie brief:

Naam
Adres
Postcode en plaats

Naam woonplaats, datum

Naam bedrijf
T.a.v. …………. Voorletters en achternaam
Adres
Postcode en plaats

Geachte …….

Opening;

Hoe kom je aan dit bedrijf, heb je de vacature in een advertentie gelezen of gehoord via een vriend? Beschrijf hier ook waarom je solliciteert vanuit welke opleiding en interesse.

Kern;

Waarom juist dit bedrijf? Wat weet je van dit bedrijf? Wat wil je leren? Welke kennis en inzet heb je in huis? Zijn er overeenkomsten tussen de gevraagde kwaliteiten en jouw vaardigheden?

Slot;

Eindig met de zin dat je de brief mondeling zou willen toelichten. En verwijs naar je bijlage jouw CV, zet ook nog in het slot dat je nog nabelt of de brief in aangekomen.

Hoogachtend, Naam
(witregels waar handtekening tussen past)
Je naam in gewone letters.

Bijlage: CV

Curriculum Vitae tips en voorbeeld

Persoonlijk

Voornaam, naam, geboortedatum en -plaats, adres, nationaliteit, burgerlijke staat, telefoon en/of gsm-nummer en je e-mail adres. Zet naast je geboortedatum ook je leeftijd.

Opleidingen

Vermeld al je opleidingen. Geef aan wanneer en waar je de opleiding hebt gevolgd.

Aanvullende opleidingen en certificaten

Werk de niet belangrijke aanvullende opleidingen en certificaten niet te ver uit, en werk de belangrijke wel verder uit.

Talenkennis

Talen zijn belangrijk je talenkennis zal worden getest. Gebruik bij het niveau aangeven of de taal: je moedertaal, tweetalig, zeer goed, goed of basis is.

Ervaring

Dit is het belangrijkste deel. Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk blijft. Werk met ruimtes, zet belangrijke zaken in het vet of onderlijn ze. Vermijd lange doorlopende zinnen. Zorg er in elk geval voor dat de werkervaringen die het dichtst aansluiten bij de vacature aandacht krijgen. Werkervaringen die niet belangrijk zijn moet je zo weinig mogelijk uitdiepen.

Activiteiten en interesses

Activiteiten en interesses geven je persoonlijkheid voor een stuk weer en kunnen je maken tot een interessant persoon dat zich onderscheidt van de anderen.

Referenties

Je hoeft geen referenties in je CV te vermelden. Je kunt wel aangeven dat je ze op aanvraag kunt doorgeven. Geef steeds naam, functie en telefoonnummer door en vraag aan deze personen of ze referenties willen geven.

Curriculum Vitae

Naam:
Voornamen:
Adres:
Postcode en woonplaats:
Telefoon:
Geboortedatum:
Geboorteplaats
Burgerlijke staat:

Opleidingen:

1994 – 1999
Scholengemeenschap …..,
Te ………
mavodiploma
Nederlands, Engels, enz.

1999 – heden
ROC ……., sector ….., opleiding……, niveau 4

Werkervaring:

1996 – 2001 BEDRIJF, kassabediende
zomer 2002 medewerkster animatie op Camping ……… te Arnhem

Referenties:

Bijv. de begeleider van de vakantiebaan.
(alleen met uitdrukkelijke toestemming van de persoon die je vermeldt)
Piet Pieterse
Afdelingschef BEDRIJF
Tel 055-1234567
© 2008 - 2024 Infonic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een BBL opleiding?Een BOL opleiding is een opleiding waarbij men gewoon 5 dagen naar school gaat en eventueel blokstages worden gelopen. B…
Voordelen van MBO stages en hoe je er een zoektVoordelen van MBO stages en hoe je er een zoektBij veel studies op MBO niveau zijn stages lopen een verplicht onderdeel. De student kan hiermee ervaring opdoen en aant…
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Verschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijsVerschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijsAls je niet de havo gaat doen, nadat je het vmbo hebt afgerond, moet je een vervolgopleiding kiezen. Jongeren die na hun…

Hoe word je een fotomodel? Leer het hier!Er zijn talloze meisjes en jongens die dromen van een baantje als modellenwerk, maar het komt echter niet aanwaaien en j…
De studie Taal- en Cultuurstudies (Universiteit Utrecht)De studie Taal- en Cultuurstudies (Universiteit Utrecht)De bacheloropleiding Taal- en Cultuurstudies wordt alleen aangeboden aan de Universiteit Utrecht en is de opvolger van d…
Bronnen en referenties
  • www.123test.nl
Infonic (10 artikelen)
Laatste update: 13-02-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.