Entreetoets voor leerlingen van groep 7

Entreetoets voor leerlingen van groep 7 Aan het einde van de basisschool breekt er een spannende tijd aan; naar welke middelbare school gaat het kind? De Entreetoets die in groep 7 wordt afgenomen kan van belang zijn bij het opstellen van een advies voor het voortgezet onderwijs. Het geeft ouders en leerkrachten een beeld van het niveau van de leerling. Niet op iedere school wordt de Entreetoets gebruikt om een beter beeld te krijgen of geven van het niveau van de leerling, hier zijn ook andere toetsmogelijkheden voor. De uitslag van de entreetoets is niet bindend en geeft slechts een indicatie.

Waarom de Entreetoets?

De Entreetoets van CITO is een middel om te bekijken hoe de leerling er voor staat. Het toetsinstrument geeft aan op welke onderdelen nog ondersteuning gewenst is. Dit kan van belang zijn bij het bepalen van een aanpak voor in groep acht. Daarnaast geeft het instrument een goede indicatie van de score die verwacht mag worden naar aanleiding van de CITO Eindtoets, die eind groep acht wordt afgenomen. De Entreetoets is voor veel scholen een onderdeel van de adviesbepaling voor het voortgezet onderwijs. Naast de Entreetoets maakt de school gebruik van de gegevens uit het leerlingvolgsysteem en de CITO Eindtoets. Dat is natuurlijk niet het enige waar naar wordt gekeken. De werkhouding en de inzet die een leerling op school toont zijn van groot belang voor de advisering.

Hoe gaat de toets in zijn werk?

Kennismakingstoets

De Entreetoets kent een kennismakingsonderdeel. Deze kennismakingstoets is vergelijkbaar met de echte Entreetoets. De kennismakingstoets is bedoeld om de leerlingen bekend te maken met de wijze van toetsen en de manier waarop het scoreformulier ingevuld dient te worden. De kennismakingstoets bestaat uit verschillende korte taken. De onderwerpen van deze taken zijn dezelfde als die tijdens de Entreetoets worden gevraagd. Deze kennismakingstoets kan in één ochtend worden afgenomen.

Entreetoets

Bij de Entreetoets krijgen de kinderen twee boekjes (opgaveboekje en een bronnenboekje) en een antwoordenblad. De opgaven zijn verdeeld over meerdere taken. Wanneer de Entreetoets wordt afgenomen, bepaalt de school. De school mag ook bepalen in hoeveel dagen of dagdelen de toets wordt afgenomen.

De Entreetoets toetst de volgende onderdelen:
  • Schrijven
  • Studievaardigheden (tabellen en grafieken, informatiebronnen en studieteksten)
  • Rekenen (met en zonder papier)
  • Begrijpend lezen
  • Woordenschat
  • Spelling

Optionele taken

De school kan er voor kiezen om de optionele taken af te nemen. Deze taken zijn een aanvulling op de Entreetoets. Het is niet noodzakelijk om deze taken af te nemen. Deze onderdelen nemen extra tijd in beslag en beslaan de volgende onderdelen:
  • Persoonsvorm
  • Begrijpend luisteren
  • Leestekens
  • Leestempo

Speciale afnames

Wanneer een leerling bijvoorbeeld dyslexie heeft, kan het in aanmerking komen voor een speciale afname. De toets en het antwoordenvel kan vergroot worden aangeboden of de afname kan auditief worden aangeboden. Hierbij worden de teksten en vragen voorgelezen aan de leerling door middel van een geluidsfragment.

Hoe kan ik mijn kind helpen?

Tijdens de Entreetoets wordt kennis gevraagd die de kinderen in de jaren ervoor al hebben opgedaan. Het is dus niet nodig om extra te oefenen voor de Entreetoets. Wilt u uw kind toch helpen? Stel het kind dan vooral gerust en maak de toets niet te belangrijk voor de leerling. Met veel spanning een toets maken werkt onprettig en kan de resultaten negatief beïnvloeden. Zorg voor een goed ontbijt (altijd belangrijk) en een voedzame lunch. Soms mogen de leerlingen van de school een flesje water of iets te eten mee nemen voor tussen de toetsonderdelen door.

Het scoreformulier, wat kan ik hier uit aflezen?

Circa drie weken na de verzending ontvangt u een leerlingprofielkaart. Hier kunt u de scores aflezen. Per onderdeel staat aangegeven hoe uw kind scoort. Onderaan de tabel staat een totaalscore voor taal, rekenen en studievaardigheden. Helemaal onderaan vindt u de totaalscore. In de ouderfolder die u via de school heeft verkregen staat het lezen van deze score uitgelegd.

Meer informatie

Op de website van CITO kunt u meer informatie vinden over de Entreetoets. De leerkracht van uw kind kan ook veel vragen beantwoorden. Mocht u vragen hebben, dan is het verstandig om een afspraak met de leerkracht te maken.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7Op basisscholen waar de Cito Eindtoets wordt afgenomen, wordt ook steeds vaker de Entreetoets afgenomen. De Entreetoets…
De normering van CitoDe normering van CitoMet ingang van het schooljaar 2014/2015 is de normering van het Cito aangepast. Sindsdien werken alle basisscholen die g…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
Schooladvies basisschool voor het voortgezet onderwijsSchooladvies basisschool voor het voortgezet onderwijsMet ingang van het schooljaar 2014-2015 is bepaald dat de leerkrachten in groep 8 van de basisschool het schooladvies vo…

Lente, allerlei lesideeënDe eerste zomerse temperaturen zijn in Nederland alweer gemeten. Dat betekent dat de juffen en meester alweer op zoek ga…
Kerndoelen in het basisonderwijsKerndoelen in het basisonderwijsOp het eind van een bepaalde school of opleiding wordt de balans opgemaakt. Is er geleerd wat geleerd had moeten worden?…
Bronnen en referenties
  • www.cito.nl
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.