International Wadden Sea School (IWSS) - Waddenzee school

International Wadden Sea School (IWSS) - Waddenzee school De International Wadden Sea School (IWSS) is een netwerk van natuurcentra die een educatief programma aanbieden waarin het waddengebied de hoofdrol speelt. De Waddenzee is werelderfgoed en het educatieve programma moet jongeren inspireren en stimuleren over het internationale waddengebied te leren en er over na te denken om het voor de toekomst te behouden en er van te kunnen genieten. De drie Waddenzeelanden Nederland, Duitsland en Denmarken staan gezamenlijk achter de IWSS.

Educatie in natuurcentra over het waddengebied


International Wadden Sea School of IWSS

De International Wadden Sea School (IWSS), ofwel Internationale Waddenzee School, is anders dan de naam doet vermoeden geen school met een schoolgebouw. Het is een netwerk van organisaties die een educatief programma aanbieden. De IWSS-lesprogramma is voor leerlingen die in de landen wonen die grenzen aan de Waddenzee. De IWSS richt zich vooral op kinderen uit Duitsland, Denemarken en Nederland.

Natuur en cultuur

De leerlingen krijgen een programma voorgeschoteld waardoor ze internationaal de Wadden kunnen beleven. In de programma’s staan natuur en cultuur centraal. De IWSS wil ervoor zorgen dat er een jonge generatie opgroeit die op grenzeloze wijze zich zal gaan inzetten voor de bescherming van de Waddenzee.

Trilaterale samenwerkingsverband

De Internationale Waddenzee School is in 2003 opgericht door het trilaterale samenwerkingsverband ter bescherming van de Waddenzee en verschillende natuurbeschermingsorganisaties. De drie landen Nederland, Duitsland en Denemarken werken sinds 1973 samen om de Waddenzee te beschermen en behouden, zodat de bewoners en bezoekers er nog generaties lang van kunnen genieten.

Wadexcursies

De IWSS-deelnemers leren tijdens schoolreizen en veldexcursies in het waddengebied op verschillende manieren hun gezamenlijke natuurlijke en culturele achtergronden kennen. De leerlingen leren ook de Waddenzee te bekijken in een internationale context.

Natuurcentra langs de Waddenzee

Langs de hele Waddenzeekust en op de verschillende Waddeneilanden is een netwerk van natuur -en milieu educatiecentra werkzaam. De medewerkers van de centra, die ook onder de vlag van IWSS werken, hebben een gevarieerd aanbod van interessante bestemmingen met verschillende activiteiten rondom de thema's landschap en omgeving, cultuur en geschiedenis. Ook de nationale en internationale bescherming van de Waddenzee is opgenomen in de programma’s. De leerlingen leren tijdens de studiereizen ook de internationale samenhang begrijpen.

Internationale uitwisseling

De cursussen die de IWSS aanbieden sluiten aan op de leerplannen van middelbare scholen. Er zijn ook internationale uitwisselingen in verwerkt. De cursussen werken ondermeer aan een intensieve natuurbeleving. De biologische aspecten van de Waddenzee zijn er in verwerkt. De activiteiten bevorderen internationale communicatie: elke cursus wordt afgerond met activiteiten die het intercultureel denken stimuleren.

Educatieve programma's

IWSS onderhoudt contacten met een netwerk aan partners die zich langs de waddenkust en op de Waddeneilanden bevinden. Het zijn stuk voor stuk attractieve reisdoelen. Daar worden op maat gesneden educatieve programma’s verzorgd waarbij verblijf, IWSS programma, verzorging en vervoer ter plaatse zijn inbegrepen.

Bart Sikkema van Schiermonnikoog, Johan Krol van Ameland en Ulrik Geldermann Lützen Van Denemarken / Bron: Persbureau AmelandBart Sikkema van Schiermonnikoog, Johan Krol van Ameland en Ulrik Geldermann Lützen Van Denemarken / Bron: Persbureau Ameland

Achtergrond IWSS

De Nederlandse, Duitse en Deense waddenkust, Waddenzee en Waddeneilanden zijn een uniek gebied. Het landschap is bijzonder omdat het een getijdengebied is, een groot gebied betreft en een zeer grote diversiteit kent. Vanwege die elementen is het in de wereld uniek in zijn soort en van onschatbare waarde. De UNESCO heeft het Duitse en Nederlandse deel van de Waddenzee vanwege die waarden in 2009 erkend als werelderfgoed en in 2014 sloot het Deense deel daarbij aan.

Kraamkamer

De Waddenzee is de kraamkamer voor vele vissoorten die uit de Noordzee naar de Waddenzee trekken om kuit te schieten. Voor broedvogels is het ook een belangrijk foerageer- en rustgebied en ook trekvogels maken gebruik van het gebied om te rusten, eten en te overwinteren. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de ecologische waarde van het waddengebied verder reikt dan de grenzen van de drie Waddenlanden. Het is bijvoorbeeld van belang voor de doortrekkende Arctische vogels en voor de vogels die vanuit Mauritanië in Afrika weer via het Waddengebied naar het noorden trekken. Elk jaar vindt die beweging plaats en elk jaar speelt de Waddenzee daarin een belangrijke rol.

Oprichting IWSS

De IWSS is opgericht door de samenwerkende Waddenzeelanden omdat de Waddenzee internationaal is en samenwerking in de educatie belangrijk is. Het was ondermeer de Trilaterale Samenwerking ter Bescherming van de Waddenzee die het belang van een internationale Waddenzee school onderkende. In oktober 2003, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de samenwerking, werd de IWSS opgericht.

Zenuwcentrum IWSS

De educatieve centra van alle Waddenzeelanden vormen schakels in het internationale netwerk dat via educatie het belang van de Waddenzee onder de aandacht brengt. De verschillende partners komen regelmatig samen om internationale workshops te volgen en ideeën voor nieuwe projecten uit te wisselen. Er is een interregionale coördinatie die als zenuwcentrum van de IWSS werkt.

Nationale projecten

Er zijn verschillende projecten die bijvoorbeeld door een van de drie landen wordt voorbereid. Zo heeft Nederland het 'Vogeltracking'-project. De drie Duitse nationale Waddenzeeparken hebben het 'Waddenzee Nationaal Park' pakket. Denemarken heeft het 'Mijn Waddenzee' project.

Waddenprojecten

De IWSS participeert ook in andere waddenprojecten en organisaties, zoals:
  • Education for Sustainable Development;
  • Nationaal Park Agentschap/ Milieu- academie van Schleswijk-Holstein;
  • Werkgroep ESD in het Nationaal Park;
  • Zomerkamp.
  • Leer je 'eigen' Waddenzee kennen: in samenwerking met het Nationaal Park Agentschap;
  • de boswachterij en het 'Schutzstation Wattenmeer';
  • Waddenzee Nationaal Park Lesmateriaal;
  • 'Conny's Wadden Adventures'.

WWF

WWF Duitsland geeft het tijdschrift 'Wattenmeer International' en 'Wattenmeer International' uit, in het kader van het Wereld Natuur Fonds nationale en internationale activiteiten ter bescherming van de Waddenzee. Het tijdschrift bevat regelmatig artikelen die de ontwikkelingen en projecten beschrijven die zich voordoen in de gehele Waddenzee.

Bron: Aotearoa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Aotearoa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Schoolreisjes

Het Waddenzeegebied is populair als bestemming voor schoolreisjes. De IWSS biedt de schoolreisjesdeelnemers een unieke ervaringen in het gebied binnen een educatief kader. Het IWSS heeft tientallen bestemmingen in de internationale Waddenzee regio. Hallig Hooge is een van de populairste bestemmingen van schoolreisjes.

Internationale Coördinatie

International Wadden Sea School
Common Wadden Sea Secretariat
Virchowstraße 1
D - 26382 Wilhelmshaven


Waddengebied

Legenda
A. Nederlandse Waddenzee
B. Duitse Waddenzee
C. Deense Waddenzee

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halligen – eilandjes met terpen in de WaddenzeeHalligen – eilandjes met terpen in de WaddenzeeDe Halligen voor de kust van Sleeswijk-Holstein zijn schilderachtige eilandjes in de Waddenzee. Ze doemen als fata morga…
Wadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de WaddenzeeWadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de WaddenzeeDe Waddenzee heeft een officiële herdenkingsmunt, geslagen in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Op 10 juni 201…
Denemarken – van Ribe naar MarneDenemarken – van Ribe naar MarneEen vakantie, in dit geval naar Ribe in Denmarken, houdt tevens in dat je op een gegeven moment de terugreis moet aanvaa…
Regiecollege Waddengebied (RCW)Regiecollege Waddengebied (RCW)In het waddengebied wonen vele mensen en werken diverse overheden en organisaties die allemaal wat te zeggen hebben over…

Te laag of verkeerd schooladvies. Wat nu?Te laag of verkeerd schooladvies. Wat nu?In 2015 wordt de cito-toets vervangen door de centrale eindtoets. De bedoeling van deze maatregel is dat het schooladvie…
Valentijnsdag voor kinderenValentijnsdag voor kinderenValentijnsdag wordt ook in ons land steeds meer gevierd. Geheime kaartjes, bloemetjes en hartjes gaan van hand tot hand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IWSS
  • www.iwss.org
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Aotearoa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Marit Lemmens, 12-06-2015
Beste
Ik ben een leerkracht Dierenzorg in het secundair onderwijs. Ik zou graag met de leerlingen van het laatste jaar een meerdaagse excursie naar het Duitse (of Deense) Waddengebied maken. Is het mogelijk hierover meer informatie te verkrijgen?

Met vriendelijke groeten
Marit Lemmens Reactie infoteur, 18-06-2015
Beste Marrit Lemmens,

Bekijk deze website eens, daar vind je vast wat je zoekt. Heel veel plezier daar.
http://www.iwss.org

Vriendelijke groet,
Saan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-02-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.