Hoe maak je een goede presentatie

Hoe maak je een goede presentatie Presenteren is belangrijk in een opleiding in het hoger onderwijs, en ook later in je carrière, maar veel mensen vinden het eng of erg vervelend om te doen. Vaak vinden ze dat het niet goed gaat, of zijn ze heel erg zenuwachtig. Dit is niet nodig, zolang je een presentatie maar zo goed mogelijk voorbereid. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat het presenteren vanzelf gaat en er bijna niets meer fout kan gaan.

Het begin, maak je tekst

Om een goede presentatie te kunnen houden moe je uiteraard een goede inhoud hebben. Het gaat in de eerste instantie natuurlijk om wat je verteld. Dit is bij het voorbereiden dus waar je mee begint.

De makkelijkste manier om de inhoud voor te bereiden is door een soort werkstuk of verslag te schrijven. Doe dit zo uitgebreid mogelijk en denk hierbij nog niet aan de presentatie. Je kunt je tekst later nog zoveel bewerken als je wilt, om te zorgen dat het in je presentatie past.

Zet de werkelijke presentatie op papier

Je hebt nu de inhoud die je aan je toehoorders wilt presenteren op papier, maar nog niet in de vorm van een presentatie. Je zult nu dus je tekst in een presentatie moeten passen. Je tekst is waarschijnlijk te lang, dus je zult een selectie moeten maken van wat je wel en niet moet vertellen. Verder is er misschien een andere volgorde nodig en wil je er misschien wat extra voorbeelden of anekdotes tussen zetten om alles duidelijker, maar ook leuker om naar te luisteren te maken. Het is bij een presentatie namelijk veel belangrijker dat de toehoorder direct begrijpt wat je zegt en geïnteresseerd blijft. Denk dus constant aan wat je toehoorder zal denken van wat jij gaat vertellen.

Maak een presentatie in PowerPoint

Nu wordt het tijd dat je gaat zorgen dat de toehoorder ook wat te zien heeft. Illustraties en tekst die het publiek zelf kan zien is vaak effectief en maakt het voor het publiek ook leuker om naar je te luisteren. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken bij het maken van een PowerPoint presentatie.

Allereerst moet het uiterlijk aantrekkelijk en passend zijn voor het publiek en het onderwerp van jouw presentatie. Ga dus geen hysterische kleurige achtergrond gebruiken als je voor een serieus publiek moet presenteren. Voor medestudenten of een vereniging mag je het weer wel wat vrolijker doen. Zorg ten alle tijden dat je presentatie rustig overkomt en goed te lezen is. Zorg bijvoorbeeld dat er niet te veel tekst op een dia staat en gebruik alleen illustraties als die ook een functie hebben, anders leiden ze alleen maar af.

Maak presentatiekaartjes als geheugensteuntje

Als het goed is is je Powerpoint presentatie een goed geheugensteuntje tijdens je presentatie, maar mocht je toch bang zijn dat je iets vergeet, dan is het het netst om presentatiekaartjes te maken. Ga niet voor een publiek staan met een stapel A4tjes. Dat nodigt uit tot voorlezen, wat absoluut niet professioneel overkomt. Ook is het voor jezelf erg onoverzichtelijk als je hele verhalen voor je neus hebt en je wilt snel iets opzoeken. Gebruik dus korte zinnen met steekwoorden.

Oefen!

Je presentatie is nu af, het enige wat je nog moet doen is de puntjes op de i zetten wat betreft het werkelijke presenteren. Denk bijvoorbeeld aan je houding, de manier waarop je iets gaat zeggen en vooral weten wat je wanneer moet zeggen. Dit is maar op een manier goed voor te bereiden, en dat is door het presenteren te oefenen. Je kunt dit natuurlijk voor familie, vrienden of collega’s doen, maar als zij geen tijd hebben om publiek te spelen is een goed alternatief de spiegel. Zo zie je ook gelijk zelf wat je houding is en hoe je je gedraagt tijdens het presenteren. Wees hier kritisch over en probeer verbeteringspunten te vinden, om die natuurlijk vervolgens te verbeteren.

Heb je dit gedaan en ben je zeker van jezelf? Dan ben je klaar voor de presentatie! Veel succes!
© 2007 - 2024 Parisgirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Hoe geef je een goede Powerpoint presentatieHoe geef je een goede Powerpoint presentatieZakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op…
Presentatievaardigheden in de praktijkPresentatievaardigheden in de praktijkHet is bijzonder dat een van de grootste angsten onder de werknemers, presenteren is. Presenteren is tegenwoordig zo’n b…
Tips voor het geven van een PowerPoint presentatieHet wordt steeds belangrijker dat je over goede presentatievaardigheden beschikt. Niet iedereen kan een goede presentati…
Maten en gewichten (omzetting tabellen)Maten en gewichten (omzetting tabellen)Maten en gewichten worden veelal (wereldwijd) volgens het metrieke stelsel gehanteerd. In Nederland gebruiken we SI -Int…
Parisgirl (21 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.