Vroeg beginnen met boeken helpt dyslexie beperken

Vroeg beginnen met boeken helpt dyslexie beperken Dyslexie is een veel voorkomend probleem. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer over bekend. Ook kunnen leraren dyslexie beter herkennen en wordt ze geleerd hoe ze hier mee om kunnen gaan. Maar ook als ouders kun je je kind helpen. Al vrij vroeg is bij peuters te zien of ze dyslectisch zouden kunnen zijn. Wanneer je hier op tijd wat mee doet kun je dyslexie bij je kind beperken Dyslexie betekend letterlijk niet kunnen lezen. Het woord komt uit het Grieks. Dys = niet goed functioneren en lexis = taal of woorden. Iemand met dyslexie heeft dus moeite met lezen, spellen en/of schrijven, maar dyslexie heeft niets met intelligentie te maken. De meest slimme mensen kunnen dyslectisch zijn. Dyslexie kan al bij jonge kinderen tot uiting komen. Wanneer ouders dit op tijd kunnen herkennen en hun kind gaan helpen, kan dit de dyslexie flink beperken.

Herkennen

Wanneer je je peuter of kleuter al wilt helpen met dyslexie is het van belang dat je het eerst weet te herkennen. Zo hebben sommige kinderen al vroeg moeite met boekjes en weten ze niet wat ze er mee aanmoeten. Ze lijken bijvoorbeeld niet te begrijpen dat een boek en plaatjes een verhaal vertellen. Dyslexie kun je zien als je kind moeite heeft met:

  • Het spreken in goede woorden en zinnen
  • Het goed uitspreken van woorden
  • Het boekje op de juiste manier vasthouden
  • Een boek van voor naar achteren lezen
  • Het opvolgen van eenvoudige aanwijzingen
  • Het begrijpen van vragen
  • Het duidelijk maken wat het wil
  • Zelf rijmwoorden te bedenken
  • Luisteren of geïnteresseerd zijn in het vertellen of voorlezen van een verhaal
  • Het zelf zingen van bestaande liedjes
  • Het onthouden van namen en kleuren
  • Het klappen van de lettergrepen van een woord
  • Het kunnen noemen en/of schrijven va eenvoudige letters, zoals de eigen naam

Steunen

Wanneer je kind dyslexie heeft is het erg belangrijk dat het zich in de eerste plaats begrepen voelt. Thuis moet een kind zich kunnen ontspannen en bij de ouders hun verhaal kwijt kunnen. Emotionele steun is enorm belangrijk om te zorgen dat je kind niet met zichzelf in de knel komt.

Het is dan ook belangrijk om open met je kind over alle aspecten van dyslexie te praten. Wanneer bijvoorbeeld schoolresultaten tegenvallen, voorkom dan dat het kind het gevoel krijgt een teleurstelling te zijn voor de ouders. Als een kind zich ontspannen en veilig voelt zal het ook open kunnen praten over wat hem/haar bezig houdt. Zo kun je als ouders je kind ook beter helpen.
Zorg in ieder geval voor succeservaringen voor je kind. Vraag dus eerder naar hoe ze het op school hebben gehad dan naar de leerprestaties.

Helpen

Voor een kind met dyslexie is het belangrijk dat je kilometers gaat maken. Laat ze dus zo veel mogelijk lezen, maar let er wel op dat ze het leuk gaan vinden. Wanneer ze plezier in het lezen gaan krijgen zullen ze zelf ook meer willen lezen en zo de kilometers gaan maken.

Boeken kun je al vroeg aanbieden. Om dyslexie te beperken is het erg goed om je dreumes al kennis te laten maken met boeken. Denk hierbij aan knisperboekjes en voelboekjes. Je kind leert dan al hoe een boekje werkt en hoe je het vast moet houden.

Wanneer je kindje wat ouder is kun je beginnen met prentenboeken. Je kunt je kindje gaan voorlezen. Dit zijn mooie momenten samen en dat is vaak het begin van later veel leesplezier. Je kunt nu al oplettend zijn of je kind dyslectisch zou kunnen zijn. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je kind een boek vasthoudt. Ook kun je na een verhaaltje vragen of je kind kan vertellen waar het over ging of het na laten spelen. Je kunt er ook voor kiezen om je kind zelf een verhaaltje te laten bedenken bij de plaatjes.
Denk naast het lezen ook aan het samen zingen van liedjes en samen rijmen. Bij je kleuter kun je ook kijken of ze de opmaak van het boek snappen. Weten ze wat voor en achter is en waar de titel staat bijvoorbeeld. Bij oudere kinderen kun je het kind laten lezen of samen verhaaltjes gaan bedenken en schrijven.

Het is van belang dat een kind dus zo vroeg mogelijk met boeken in aanraking komt. Zo leert een kind dat boeken leuk zijn en dat samen lezen leuke momenten zijn. Wanneer een kind plezier heeft in lezen zal het meer kilometers gaan maken. Hoe meer oefening des te minder erg zal de dyslexie zich ontwikkelen. Belangrijk is wel dat je ervoor zorgt dat ze het leuk (blijven) vinden!
© 2013 - 2024 Enevien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyslexie symptomenDyslexie symptomenHoewel er steeds meer bewijzen worden gevonden van erfelijke en niet-erfelijke oorzaken van dyslexie. Voor ouders is het…
Wat is dyslexieWat is dyslexieVeel kinderen hebben soms moeite met lezen en schrijven. Als dit steeds erger wordt, of soms op het ene moment wel en op…
Dyslexie en fonologisch bewustzijnGesproken taal wordt door vrijwel iedereen begrepen, voor schrijftaal is dit een ander verhaal. Ongeveer 3,6% van de Ned…
Kinderen met dyslexie in het reguliere onderwijsKinderen met dyslexie in het reguliere onderwijsKinderen met dyslexie kunnen naar het reguliere onderwijs, al hebben zij bij lezen en bij taal vaak wat meer begeleiding…

Psychiater of Psycholoog worden? De verschillenHet verschil tussen een psychiater en een psycholoog is voor mensen vaak niet duidelijk. In tegenstelling tot een psycho…
Behoeften van een hoogbegaafd kind in het onderwijsBehoeften van een hoogbegaafd kind in het onderwijsEen hoogbegaafd kind in de klas kan soms lastig zijn. Het is de andere kinderen uit de klas vaak al voorbij gewerkt, maa…
Bronnen en referenties
  • Extra oefenen met je kind, www.steunpuntdyslexie.nl, 6 juli 2013
Enevien (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.