Premaster: duur & kosten

Premaster: duur & kosten Doorstuderen is een aantrekkelijke optie voor veel studenten die hun HBO-diploma hebben gehaald. Zo kunnen zij hun kennis verdiepen en het moment van instroom op de arbeidsmarkt uitstellen. Bij veel universitaire opleidingen is het mogelijk om een premaster te volgen. Dat wordt ook wel “schakeljaar” genoemd. Wat zijn de kosten van een schakeljaar?

Van HBO naar WO

Je kunt op verschillende manieren van het HBO naar het WO. Zo kun je na het behalen van je HBO-propedeuse overstappen naar het WO. In de praktijk blijkt echter dat het aantal HBO'ers dat met succes de overstap naar het WO maakt, gering is. Het universitair onderwijs vereist een andere manier van denken: analytisch en abstract. Soms worden er ook aanvullende toelatingseisen gesteld door de universiteit. Bijvoorbeeld de eis om statistiek op een bepaald niveau te hebben afgerond. Een andere mogelijkheid is om na het afronden van je HBO-opleiding een master te gaan volgen aan het WO. Je wordt niet rechtstreeks toegelaten, maar moet een schakelprogramma of premaster volgen.

Wat is een premaster?

Als je niet rechtstreeks toelaatbaar bent tot de masteropleiding aan een universiteit, bijvoorbeeld omdat je een HBO-diploma hebt of omdat je een academische opleiding in een andere richting gevolgd hebt, dan moet je eerst een premaster volgen. Binnen de premaster volg je methodologische vakken, zoals statistiek. Maar ook inhoudelijke vakken, die voorbereiden op het masterprogramma, komen aan de orde. In de meeste gevallen is er geen vrije keuzeruimte opgenomen in de premaster trajecten.

Duur

Staatssecretaris Habbe Zeilstra definieert een premaster als onderwijsprogramma dat maximaal 30 ECTS omvat. De studieduur komt daarmee neer op een halfjaar. Maar in de praktijk bestaan er ook premasters met een omvang van 60 ECTS. In dat geval wordt de premaster een schakeljaar genoemd.

Kosten premaster

De premasterstudenten zijn een flinke kostenpost voor universiteiten. De overheid betaalt namelijk niet mee, omdat premasterstudenten vrijwel altijd een bachelordiploma op zak hebben. De hogere kosten wentelen ze in de meeste gevallen af op studenten, die het instellingstarief moeten betalen. Dat tarief is hoger dan het reguliere collegegeld en kan oplopen tot wel € 10.000 per jaar.

Langstudeerboete & premaster

Studenten die een premaster volgen, kunnen te maken krijgen met de langstudeerboete. Studenten aan het WO mogen maximaal vier jaar over hun studie doen. Aan het HBO is dat vijf jaar. Als je je HBO-opleiding in vier jaar afrondt, dan kun je het overige jaar gebruiken om de premaster te volgen.

Een andere optie is om tijdens de HBO-studie (een deel van) het studieprogramma van de premaster te volgen aan de universiteit.

Verschil schakeljaar en premaster

Is een schakeljaar hetzelfde als een premaster? Formeel gezien heeft een premaster een studielast van 30 ECTS. Een schakeljaar is 60 ECTS en duurt, zoals de naam al zegt, een jaar.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil HBO en WOVerschil HBO en WOMet een HBO-propedeuse of HBO bachelor is het mogelijk om naar de universiteit te gaan. Wat is het verschil tussen HBO e…
Opleiding Bestuurskunde: van beleidsmedewerker tot minister!Opleiding Bestuurskunde: van beleidsmedewerker tot minister!In de bestuurskunde staat de leer van het (be)sturen centraal. Bestuurskunde houdt zich met name bezig met het functione…
Collegegeld tweede studieCollegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…

Debatteren Nederlands: debat onderwerpen en tipsHelp, je moet gaan debatteren! Op tv heb je het vast wel een gezien: politici en wetenschappers die met elkaar in discus…
Voorbereiden van een goed interviewHet is gebruikelijk om bij een kwalitatief onderzoek gebruik te maken van een interview-methode. Om een goede interview…
Bronnen en referenties
  • RUG
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.