Een middelbare school kiezen

Je zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om een school te kiezen?

Een school kiezen

Na de basisschool ga je naar een andere school. Je gaat dan naar een school voor het voortgezet onderwijs. Het is best spannend om naar een andere school te gaan, want je komt bij nieuwe kinderen in de klas en moet veel huiswerk maken. Je krijgt ook ieder uur een andere leerkracht. Het eerste jaar van het voortgezet onderwijs heet de brugklas omdat het de overgang is van de basisschool naar voortgezet onderwijs. In groep 8 moet je kiezen naar welke school je gaat. De leerkracht helpt jouw bij die keuze te maken. Er zijn drie soorten voortgezet onderwijs: vmbo, havo en vwo. Vmbo betekent: voorbereidend voortgezet onderwijs. Bij het vmbo werk je veel met je handen. Je wordt dan bijvoorbeeld monteur, verkoper, timmerman of verpleegkundige. Als je meer van leren en studeren houdt kies je voor havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) of vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Rond kerst krijg je in groep 8 een schoolgids. In de schoolgids staat alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken. In de schoolgids staat ook welke scholen bij je in de buurt zijn en welke opleiding de school heeft. Op internet kun je veel informatie vinden over een bepaalde school.


Toelatingseisen

Je wordt niet altijd toegelaten op de school van je keuze. Dat heeft te maken met de toelatingseisen die een school stelt en wat jouw mogelijkheden zijn. De directeur van de basisschool of de leerkracht van groep 8 geeft een advies waar jij naar toe kan. Hij zegt voor welke school je wel of niet geschikt bent. Elke basisschool geeft een toets voor het voortgezet onderwijs. De meeste basisschool geven de Cito-toets. De score van zo’n toets bepaalt het samen van het advies van de basisschool.

Extra hulp

Soms twijfelt een school voor voortgezet onderwijs of jij wel voor die school geschikt bent. Meestal doet dan iemand van die school een onderzoek. Als je extra hulp nodig hebt met leren kom je in een klas voor leerweg ondersteunend onderwijs. Je krijgt daar extra begeleiding en de groep bestaat ongeveer uit vijftien kinderen. Zo krijg je meer aandacht. Er zijn ook kinderen die moeite hebben met leren uit boeken. Zij vinden het lastig om teksten te lezen en begrijpen. Ze vinden het meestal ook moeilijk om woordjes te onthouden. Deze leerlingen kunnen naar praktijkonderwijs. Het is een speciale vorm van Leerwegondersteunend onderwijs, je krijgt er ook in kleinere groepen les. Je krijgt veel hulp en leert er in je eigen tempo.

Inschrijven

Iedere school houdt een open dag voor groep 8. Zo kunnen ze kijken of het een leuke school. Meestal geven de leerlingen van die school een rondleiding door de school. Als je een keuze hebt gemaakt voor middelbare school moeten je ouders je aanmelden. Meestal moet dat vóór 1 april. Je ouders moeten dan een inschrijfformulier aanvragen bij de school waar je naar toe wilt. De leerkracht van de basisschool stuurt dan de uitslag van de Cito-toets naar die school. Een aantal weken later ontvang je bericht of je bent aangenomen of dat je een toelatingsonderzoek moet doen.
© 2012 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsOnverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsDe score voor de Cito-toets is in belangrijke mate bepalend voor de keuze van een vervolgopleiding van een kind. Is de s…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…

Introductie zonder stress: tips voor studentenZo in de tweede helft van augustus verschijnen ze elk jaar weer in het straatbeeld. Jongelui in bekladde t-shirts met ve…
Naar de brugklasVan de basisschool naar de middelbare school gaan is best spannend. Je weet niet wat je gaat verwachten. Wat is er allem…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.