Cijfers omzetten naar Amerikaanse en Canadese cijfers

Cijfers omzetten naar Amerikaanse en Canadese cijfers Nederlandse Cijfers Omzetten in Amerika en Canada. Wanneer je in Canada of de Verenigde Staten gaat studeren zul je de Nederlandse schoolcijfers moeten omzetten naar Amerikaanse of Canadese schoolcijfers. Dit is echter zo makkelijk nog niet. Wel is het van belang dat de ontvangende institutie een goed beeld van jouw cijfers krijgt, zodat je niet benadeelt wordt dankzij het Nederlandse 1-10 systeem. Hier kun je een indicatie vinden van hoe je cijfers geconverteerd moeten worden.

Nederlandse Cijfers

Hoewel het 1-10 systeem ons erg logisch in de oren klinkt, is dit niet in de rest van de wereld het geval. Een bijkomend nadeel van het omzetten van cijfers is de misvatting in het buitenland dat een 10 een A representeert. Echter, aangezien een tien praktisch nooit wordt behaald, geeft dit een vertekend beeld van onze cijfers en kan dus nadelig voor Nederlandse studenten uitpakken. Hierdoor kan het voorkomen dat de medewerker van de buitenlandse universiteit de zeven op jouw toelating aanmelding als een redelijk laag cijfer inschat. Ook is het onderscheid tussen een voldoende (>5.5) of onvoldoende(<5.5) niet altijd duidelijk in het buitenland. Maak de buitenlandse universiteit dus goed duidelijk wat je cijfers inhouden en zorg ervoor dat je opleiding een supplement toevoegt aan je cijferlijst met een verklaring van de cijfers. Let wel, dit artikel geeft een indicatie van de mogelijke omzetting. Neem altijd contact op met je universiteit of host universiteit om het zeker te weten. Onthoud dat elke universiteit verschillende maatstaven kan gebruiken.

Amerikaanse en Canadese Schoolcijfers

Het Amerikaanse en Canadese beoordelingsysteem / cijfersysteem lijkt erg op elkaar. In de Verenigde Staten gebruikt men een letter systeem dat gaat van A tot en met F, waarbij de F onvoldoende is en de A+ het hoogst haalbare cijfer. Tot deze cijfers wordt echter op 2 verschillende manierer gekomen: door een absolute of relatieve beoordeling. De absolute beoordeling houdt in dat er alleen wordt gekeken naar het absolute resultaat, dus als bijvoorbeeld meer dan 90% goed is het een A. De relatieve beoordeling kijkt naar de behaalde cijfers in de klas en als een student in verhouding met de andere het hoogst heeft gescoord krijgt hij een A, ongeacht hoeveel antwoorden hij goed had. Het grading system wordt in de Amerika vrij uniform toegepast. Er zijn echter wel kleine verschillen, zo maken sommige universiteiten geen gebruik van A + of gebruiken ze aleen A, B,C, D. Hoewel op highschools en universiteiten eenzelfde grading system word gehanteerd, kan de moeilijkheidsgraad verschillend zijn. Zo worden er op post-graduate niveau (Master) bijna geen onvoldoendes meer gegeven.

Zoals bovengenoemd, is het Canadese systeem erg gelijk aan dat van Amerika. Het grading system wordt alleen niet landelijk gestuurd en de provincies in Canada kunnen dan ook erg van elkaar verschillen. Over het algemeen echter is het zo dat je met 50% een voldoende hebt, en met hoger dan 80% een A krijgt.

De ondestaande tabel geeft weer hoe je de Nederlandse cijfers moet converteren naar Amerikaanse en Canadese cijfers. Let wel, dit is een indicatie. Neem altijd contact op met je Hoge School of Universiteit om het zeker te weten. Doordat er per universiteit verschillende systemen worden gehanteerd, of verschillend geïnterpreteerd wordt, moet je goed oppassen.

Nederlands CijferAmerikaans of Canadees Cijfer
10Geen omzetting
9.5Geen omzetting
9.0A+
8.5A+
8.0A / A-
7.5A / A-
7.0A- / B+
6.5B+ / B
6.0B / B- / C
5.5D
5.0F
4.0F

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rekenen met meetresultaten: significante cijfersRekenen met meetresultaten: significante cijfersEen meetresultaat wordt steeds weergegeven door een getalwaarde gevolgd door een eenheid. De nauwkeurigheid van een meet…
De omzetting van Fahrenheit naar CelsiusDe omzetting van Fahrenheit naar CelsiusWe hebben het allemaal al meegemaakt: we zitten in het buitenland of horen een weerbericht, waarbij de temperatuur wordt…
Rekenen met hexadecimale getallenRekenen met hexadecimale getallenVoor veel mensen is rekenen niet een van de meest favoriete bezigheden. Op school hebben we allemaal geleerd om te reken…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…

In Buitenland studeren: Gratis studeren in het BuitenlandIn Buitenland studeren: Gratis studeren in het BuitenlandGratis studeren in het Buitenland. Ondanks dat het Nuffic meldt dat er in 2011 meer Nederlanders in het buitenland stude…
Gratis Studeren in FinlandGratis Studeren in FinlandGratis studeren in Finland. In Finland hoef je geen collegegeld te betalen voor universiteiten en hoge scholen. Als EU-b…
Bronnen en referenties
  • www.nuffic.nl
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 23-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.