Een semester studeren in het buitenland - de voorbereiding

Een semester studeren in het buitenland - de voorbereiding Van je studententijd moet je natuurlijk zo veel mogelijk genieten, en waarom zou je je dan beperken tot feesten en andere activiteiten op je eigen universiteit als je ook de kans krijgt hetzelfde elders op de wereld te ervaren? Tijdens je opleiding een semester naar het buitenland is een onvergetelijke ervaring. Bereid je goed voor om straks optimaal te kunnen genieten! Een semester studeren in het buitenland is een geweldige ervaring. Nederlandse universiteiten hebben uitwisselingsrelaties met universiteiten van over de hele wereld. Voor ieder wat wils dus! Echter, hoe meer keus, hoe moeilijker het ook is om te beslissen waar je nu echt heen wil. De volgende stappen bereiden je voor op een geslaagde buitenlandervaring.

Oriëntatie

Allereerst bekijk je natuurlijk je mogelijkheden. In deze fase is het belangrijk om jezelf een aantal zaken af te vragen:

  • Wat wil ik gaan doen in het buitenland? Wil ik er een periode studeren, stage lopen of een onderzoek doen?
  • Wil ik binnen Europa blijven, of zoek ik naar een bestemming buiten Europa?

Deze zeer algemene vragen bakenen je mogelijkheden alweer af, waardoor het web al meteen iets minder dik wordt. Het antwoord op de eerste vraag hangt af van jouw eigen wensen, maar ook van de eisen die je opleiding stelt. Heb je bijvoorbeeld nog een minor, of keuzeruimte om in te vullen. Dan ligt het voor de hand dat je een periode gaat studeren. Indien je verplicht een stage moet lopen, kun je heel wat nieuwe inzichten opdoen in het buitenland.

Het tweede punt is (meestal) van belang vanwege het instituut waarbij je de ervaring moet aanvragen. Facultaire uitwisselingsprogramma's blijven vaak (niet altijd) binnen Europa. Een misschien nog wel belangrijker punt is dat de keus voor een studie binnen, of respectievelijk buiten Europa, bepaalt welke beurs je aan kunt vragen. Wil je een buitenlandervaring opdoen binnen Europa, dan kom je in aanmerking voor een Erasmusbeurs*. Indien je buiten Europa gaat studeren heb je geen recht op een Erasmusbeurs, je kunt echter wel gebruik maken van de STUNT-Beurs. Dit is een tegemoetkoming voor de reiskosten. De hoogte is dus afhankelijk van je bestemming.

Bezoek beurzen en manifestaties en bekijk websites

De universiteit organiseert allerlei bijeenkomsten die ervoor moeten zorgen dat jij je goed voorbereidt op de buitenlandervaring. Je kunt er studenten spreken die reeds een buitenlandervaring hebben opgedaan. Ook zijn er personen aanwezig die je meer kunnen vertellen over de voorbereiding, de eisen en mogelijkheden. Vaak zijn er allerlei brochures verkrijgbaar die universiteiten aanprijzen, mogelijke beurzen opsommen of belangrijke data vermelden.

Bezoek allereerst de website van je eigen universiteit. Vaak heeft deze een afdeling voor buitenlandervaringen of uitwisselingsprogramma's. Op deze website kun je een lijst vinden van alle universiteiten waarmee jouw universiteit een uitwisselingsverband heeft. Daarnaast staan ook de eisen vermeld voor het aantal vakken dat je moet volgen (of het aantal punten). Staat dit niet op de website vermeldt, neem dan contact op met je studieadviseur om te voorkomen dat je achteraf te weinig punten blijkt te hebben behaald.

Indienen van de aanvraag

Nadat je je uitgebreid hebt georiënteerd heb je als het goed is een beeld van waar je graag naartoe wilt. In dit stadium is het belangrijk om de knoop door te hakken en je keus te maken. Dit is van belang voor een goede motivatie. De universiteit vraagt bij het indienen van je motivatie om een aantal zaken (staan ook vermeld op de pagina van je universiteit):
  • Persoonlijke motivatie en academische motivatie
  • CV
  • Cijferlijst - vaak wordt een gemiddelde van minimaal een 7 gevraagd.
  • Universiteit van keuze en te volgen vakken

De motivatie telt vaak het zwaarste mee. Daarom is het ontzettend van belang dat je ook echt achter je eigen keuze staat. Bedenk dat je in principe overal een hele fijne buitenlandervaring kunt hebben, twijfelen is vaak dus nergens voor nodig. Vaak is er ook een eis voor het aantal studiepunten dat een student minimaal moet hebben behaald alvorens hij/zij naar het buitenland mag vertrekken. Bekijk alle eisen zorgvuldig voor je je aanvraag indient. De universiteit vraagt je hoogstwaarschijnlijk om een aanvraag voor twee universiteiten in te leveren. Dit omdat iedere universiteit slechts een beperkt aantal plaatsen aanbiedt.

Na afloop van de deadline kun je binnen enkele weken een reactie verwachten. Indien je niet toegelaten bent kun je altijd nog proberen mee te doen bij een latere aanmelding. (binnen en buiten Europa heeft vaak verschillende deadlines.) Als je aanmelding is goedgekeurd is het tijd om de overige zaken te regelen. Waaronder:

  • Visum
  • Kamer
  • Verzekering
  • Beurzen

Aandachtspunten

Taal

Belangrijk is om nu in ieder geval een continent/land in je hoofd te hebben waar je graag naartoe wilt. Let erop dat niet alle landen Engelstalig onderwijs verzorgen. Vooral in landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië is het belangrijk om de inheemse taal te spreken als dit het land van je keuze is. Europese landen die wel Engelstalig onderwijs verzorgen zijn onder andere de Oostbloklanden en de Scandinavische landen. Buiten Europa zijn het de Zuid-Amerikaanse landen en een aantal Aziatische landen die in de eigen, niet-Engelse taal onderwijs geven.

Semester

Let erop dat de semesters in Australië niet hetzelfde zijn als in Europa. In Australië loopt het eerste semester van februari tot juli en het tweede semester van juli tot begin december.

Geen uitwisselingsverband

Indien de universiteit geen uitwisselingscontract heeft met de universiteit waar jij graag naartoe zou willen, is het mogelijk om alles zelf te regelen. Dit wordt echter sterk afgeraden. Niet alleen is de kans aanwezig dat de kwaliteit van het onderwijs dat de betreffende universiteit biedt, ontoereikend is. Het is ook zo dat je je in dit geval bij je eigen, Nederlandse universiteit uit moet schrijven en je in moet schrijven bij de betreffende universiteit. Dit houdt in dat je aan de universiteit waar je graag heen wilt, collegegeld moet betalen. Voor landen buiten Europa kan dit bedrag erg hoog liggen (zeker 10.000,- voor Australië).

LET OP DE DEADLINES DIE JE UNIVERSITEIT HEEFT GESTELD. TE LAAT IS ECHT TE LAAT!

* Een Erasmusbeurs wordt alleen toegekend als je deze beurs niet al eens eerder gebruikt hebt.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Studeren: in Nederland of in het buitenlandStuderen: in Nederland of in het buitenlandStuderen in het buitenland: goede studenten gaan liever naar een topuniversiteit in het buitenland dan dat ze hier in Ne…
De opleiding modemanagementTMO in Doorn is de enige hogeschool in Nederland die de HBO opleiding modemanagement aanbiedt. Wat houdt deze opleiding…
Een beurs krijgen om te studeren in het buitenlandEen beurs krijgen om te studeren in het buitenlandStuderen in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te d…

Studie: Gratis studie in ScandinaviëStudie: Gratis studie in ScandinaviëGratis studie in Scandinavië. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is het niet. In de Scandinavische landen Zwed…
Italiaans leren sprekenItaliaans leren sprekenOm uiteenlopende redenen kun jij op het punt staan om Italiaans te willen leren spreken. Hiervoor wil je een cursus gaan…
M_ichje (113 artikelen)
Laatste update: 09-10-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.